• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Prosze o porade. Mam zamiar zakupic nowe patelnie, tylko nie wiem jakie
    wybrac.
    Chcialabym by byly przystosowane do smazenia bez tluszczu.
    • Gość: RUDA IP: 193.0.117.* 01.08.02, 15:36
      Definitywnie Tefal z grubym dnem chropowatym po wewnętrznej stronie. Jest
      beztłuszczowa.
    • Gość: Piter IP: *.net.autocom.pl 02.08.02, 14:31
      Tylko Tefalu są wyśmienite i mają powłokę teflonową. Zwracaj uwagę żeby miały
      grube dno. Co do teflonu to z czasem się ściera i "powoli ją zjesz", ale i tak
      na coś trzeba "umrzeć" mnie starła się po siedmiu latach używania. Warto lą
      mieć nic zię nie przypala, pomimo braku tłuszczu, gdy łapie trzeba dodać
      troszeczkę oleju i po kłopocie. Patelnia powinna mieć przykrywkę. Za komplet w
      zależności od średnicy i przykrywki - Polecam metalową z regulacją pary
      zapłacisz około 100 zł. Pozdrawiam :)
      • Gość: inka_d IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.08.02, 11:00
        Czy tez na niej bez problemy upieke np. kotlety w panierce?
      • Gość: BD IP: 195.136.251.* 06.08.02, 12:03
        Witam,

        Gość portalu: Piter napisaý(a):

        > Tylko Tefalu są wyśmienite i mają powłokę teflonową.

        Po pierwsze - nie tylko Tefalu są wyśmienite, wbrew pozorom Tefal to nie jest
        kuchenna I liga.
        Po drugie - one mają powłokę z politetrafluoroetylenu ;-) Teflon jest
        zastrzeżonym znakiem koncernu DuPont, a Tefal chyba nie używa oryginalnego
        teflonu DuPonta.

        Ja mam patelnię non-stick Berndesa - pokrytą teflonem typu silverstone (taki
        szary) i zrobiona z odlewanego aluminium o grubości 6mm. Jest super - bardzo
        ładne wzornictwo, 5 lat gwarancji. Cena - 119 zł za patelnie 20 cm, 199 zł - za
        24 cm (w Walther Meble). Dużo, ale IMHO warto. Widziałem podobne patelnie w
        podobnej cenie czeskiej Tescomy.

        A jeśli decydujesz się na Tefal, to raczej te lepsze - np. integral.

        pozdrawiam,

        BD

        • Gość: RA IP: 213.77.14.* 07.08.02, 14:49
          W zalezności od tego co planujesz robić trzeba dobrać odpowiednią. Najbardziej
          uniwersalne są takie z powłoką z PTFE (nie koniecznie Teflonu DuPonta) i
          rzeczywiście są lepsze od Tefala.
          Dobrze jest mieć patelnię typu "Zepter" do smarzenia beztłuszczowego pod
          przykryciem oraz obowiązkowo patelnię żeliwną do steków.
          Dobra patelnia musi równomiernie rozprowadzać ciepło na całej powierzchni oraz
          je utrzymywać w momencie kontaktu z zimną potrawą. Dlatego żeliwo albo te z
          grubym dnem.
          Smacznego
          • Gość: BD IP: 195.136.251.* 08.08.02, 14:05
            Witam,

            Gość portalu: RA napisał(a):

            > uniwersalne są takie z powłoką z PTFE (nie koniecznie Teflonu DuPonta) i
            > rzeczywiście są lepsze od Tefala.
            > Dobrze jest mieć patelnię typu "Zepter" do smarzenia beztłuszczowego pod
            > przykryciem oraz obowiązkowo patelnię żeliwną do steków.

            To oczywiście racja - patelnie teflonowe są wygodne, ale steków się na tym nie
            usmaży (tylko udusi :-). Jak używam teflonowego Berndesa do jajek, omletów,
            odgrzewania, ale stalowego fisslera z grubym dnem do mięsa. Patelnie żeliwne są
            fajne, ale niezbyt poręczne, no i raczej nie na płytę ceramiczną. Z tego co
            wiem, z żeliwnymi trzeba uważać smażąc potrawy z kwaśnymi składnikami, bo
            żelazo wejdzie w reakcje chemiczne. Dosepne są też wysokiej klasy patelnie
            emaliowane, np. francuskie LeCreuset.

            > Dobra patelnia musi równomiernie rozprowadzać ciepło na całej powierzchni
            > oraz je utrzymywać w momencie kontaktu z zimną potrawą. Dlatego żeliwo albo
            > te z grubym dnem.

            Dokładnie, waga patelni (też garnka) jest dobrym wyznacznikiem jego jakości. Ja
            mam np. garnek WMF o pojemności 4,5 l, który pusty bez pokrywki waży 2 kg
            (stalowy, nie żeliwny).

            pozdrawiam,

            BD
            • Zgadzam się z przedmówcą. Dobra patelnia musi ważyć. Ja odkąd poznałam produkty Le Creuset zbieram sobie różne akcesoria od kilku lat. Właściwie produkty tej firmy są nie do zniszczenia. Wiec kupując patelnie brałam pod uwagę czy nie znudzi mi się za lat 5 czy 10. Ostatnio pojawiła się Polska strona i sklep tej firmy www.lecreuset.com.pl.
              • mam od 15 lat, odziedziczylam juz uzywane, nie do zdarcia, ale bez tluszczu tylko grilowa, do plaskich przywiera
                --
                co bylo to bylo
                co moze byc jest
                a bedzie to co bedzie
              • bo01 napisał:

                > Zgadzam się z przedmówcą. Dobra patelnia musi ważyć. Ja odkąd poznałam produkty
                > Le Creuset zbieram sobie różne akcesoria od kilku lat.

                ...oraz spamuję na forach reklamując markę i niewiele więcej poza tym pisząc. Pomogłaś mi podjąć decyzję, planowałam (naprawdę, nawet zamówiłam sobie taki garnek w prezencie od męża na zbliżającą się okazję, ładnie wyglądał u Nigela Slatera na przykład a bardzo Nigela lubię) zakup w tej firmie ale teraz uważam ją za ośmieszoną kiepskim spamem, kupię gdzie indziej.


                --
                Chaotyczna neutralna.
                • Gość: en IP: *.spine.pl 17.06.13, 19:12
                  Może założyciel wątku by się odezwał? Wątek sprzed 11 lat, niepowtarzalna okazja, żeby podzielić się uwagami na temat długowieczności patelni!
            • Gość portalu: BD napisał:

              > To oczywiście racja - patelnie teflonowe są wygodne, ale steków się na tym nie
              > usmaży (tylko udusi :-).

              udusi tylko wtedy kiedy bedzie za niska temp.albo bedzie przykrywana, robie na nich od lat, polecam tez te ceramiczne.

              --
              "wer wind sät wird sturm ernten"
    • Gość: maria7111 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 12:56
      Najlepsze są patelnie porcelanowe- wiadomo, każda gospodyni ma swoje zdanie ;) Ostatnio kupiłam w Biedronce- była w promocji za 30 zł ;) Obserwuj gazetki na www.promoceny.pl . Może jeszcze będzie ;)
      • Gość: maria7111 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 12:57
        Najlepsze są patelnie porcelanowe- wiadomo, każda gospodyni ma swoje zdanie ;) Ostatnio kupiłam w Biedronce- była w promocji za 30 zł ;) Obserwuj gazetki na www.promoceny.pl/ . Może jeszcze będzie ;)
        • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.13, 13:05
          idiotyczny spam z uśmieszkami tylko po to żeby jakąś beznadziejną stronę "zareklamować",jaka strona taki spam,szkoda czasu...
    • Gość: Marta IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.13, 22:37
      A ja polecam: www.tescomapolska.pl/gotowanie/patelnie-i-pokrywki/ , sama mam i nie mogę narzekać. Wcześniej miałam takie z grubym dnem, co to niby miały ciepło trzymać. Nigdy więcej! Od siebie to szczególnie polecam ceramiczną.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.