01.08.02, 13:21
Prosze o porade. Mam zamiar zakupic nowe patelnie, tylko nie wiem jakie
wybrac.
Chcialabym by byly przystosowane do smazenia bez tluszczu.
Edytor zaawansowany
  • Gość: RUDA IP: 193.0.117.* 01.08.02, 15:36
    Definitywnie Tefal z grubym dnem chropowatym po wewnętrznej stronie. Jest
    beztłuszczowa.
  • Gość: Inka_d IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 02.08.02, 09:38
    Ale czy ona ma powloke teflonowa? Bo tyle sie niepochlebnych rzeczy pisalo o
    teflonie...
  • Gość: Piter IP: *.net.autocom.pl 02.08.02, 14:31
    Tylko Tefalu są wyśmienite i mają powłokę teflonową. Zwracaj uwagę żeby miały
    grube dno. Co do teflonu to z czasem się ściera i "powoli ją zjesz", ale i tak
    na coś trzeba "umrzeć" mnie starła się po siedmiu latach używania. Warto lą
    mieć nic zię nie przypala, pomimo braku tłuszczu, gdy łapie trzeba dodać
    troszeczkę oleju i po kłopocie. Patelnia powinna mieć przykrywkę. Za komplet w
    zależności od średnicy i przykrywki - Polecam metalową z regulacją pary
    zapłacisz około 100 zł. Pozdrawiam :)
  • Gość: inka_d IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.08.02, 11:00
    Czy tez na niej bez problemy upieke np. kotlety w panierce?
  • Gość: BD IP: 195.136.251.* 06.08.02, 12:03
    Witam,

    Gość portalu: Piter napisaý(a):

    > Tylko Tefalu są wyśmienite i mają powłokę teflonową.

    Po pierwsze - nie tylko Tefalu są wyśmienite, wbrew pozorom Tefal to nie jest
    kuchenna I liga.
    Po drugie - one mają powłokę z politetrafluoroetylenu ;-) Teflon jest
    zastrzeżonym znakiem koncernu DuPont, a Tefal chyba nie używa oryginalnego
    teflonu DuPonta.

    Ja mam patelnię non-stick Berndesa - pokrytą teflonem typu silverstone (taki
    szary) i zrobiona z odlewanego aluminium o grubości 6mm. Jest super - bardzo
    ładne wzornictwo, 5 lat gwarancji. Cena - 119 zł za patelnie 20 cm, 199 zł - za
    24 cm (w Walther Meble). Dużo, ale IMHO warto. Widziałem podobne patelnie w
    podobnej cenie czeskiej Tescomy.

    A jeśli decydujesz się na Tefal, to raczej te lepsze - np. integral.

    pozdrawiam,

    BD

  • Gość: RA IP: 213.77.14.* 07.08.02, 14:49
    W zalezności od tego co planujesz robić trzeba dobrać odpowiednią. Najbardziej
    uniwersalne są takie z powłoką z PTFE (nie koniecznie Teflonu DuPonta) i
    rzeczywiście są lepsze od Tefala.
    Dobrze jest mieć patelnię typu "Zepter" do smarzenia beztłuszczowego pod
    przykryciem oraz obowiązkowo patelnię żeliwną do steków.
    Dobra patelnia musi równomiernie rozprowadzać ciepło na całej powierzchni oraz
    je utrzymywać w momencie kontaktu z zimną potrawą. Dlatego żeliwo albo te z
    grubym dnem.
    Smacznego
  • Gość: BD IP: 195.136.251.* 08.08.02, 14:05
    Witam,

    Gość portalu: RA napisał(a):

    > uniwersalne są takie z powłoką z PTFE (nie koniecznie Teflonu DuPonta) i
    > rzeczywiście są lepsze od Tefala.
    > Dobrze jest mieć patelnię typu "Zepter" do smarzenia beztłuszczowego pod
    > przykryciem oraz obowiązkowo patelnię żeliwną do steków.

    To oczywiście racja - patelnie teflonowe są wygodne, ale steków się na tym nie
    usmaży (tylko udusi :-). Jak używam teflonowego Berndesa do jajek, omletów,
    odgrzewania, ale stalowego fisslera z grubym dnem do mięsa. Patelnie żeliwne są
    fajne, ale niezbyt poręczne, no i raczej nie na płytę ceramiczną. Z tego co
    wiem, z żeliwnymi trzeba uważać smażąc potrawy z kwaśnymi składnikami, bo
    żelazo wejdzie w reakcje chemiczne. Dosepne są też wysokiej klasy patelnie
    emaliowane, np. francuskie LeCreuset.

    > Dobra patelnia musi równomiernie rozprowadzać ciepło na całej powierzchni
    > oraz je utrzymywać w momencie kontaktu z zimną potrawą. Dlatego żeliwo albo
    > te z grubym dnem.

    Dokładnie, waga patelni (też garnka) jest dobrym wyznacznikiem jego jakości. Ja
    mam np. garnek WMF o pojemności 4,5 l, który pusty bez pokrywki waży 2 kg
    (stalowy, nie żeliwny).

    pozdrawiam,

    BD
  • 17.06.13, 07:47
    Gość portalu: BD napisał:

    > To oczywiście racja - patelnie teflonowe są wygodne, ale steków się na tym nie
    > usmaży (tylko udusi :-).

    udusi tylko wtedy kiedy bedzie za niska temp.albo bedzie przykrywana, robie na nich od lat, polecam tez te ceramiczne.

    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • 16.06.13, 23:46
    mam od 15 lat, odziedziczylam juz uzywane, nie do zdarcia, ale bez tluszczu tylko grilowa, do plaskich przywiera
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • Gość: en IP: *.spine.pl 17.06.13, 19:12
    Może założyciel wątku by się odezwał? Wątek sprzed 11 lat, niepowtarzalna okazja, żeby podzielić się uwagami na temat długowieczności patelni!

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.