Dodaj do ulubionych

Leczo na zimę

03.07.05, 13:28
Czy robicie leczo na zimę w słoikach-jeżeli tak to będę wdzięczna za
przepisy.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • mwookash 05.07.05, 15:58
    podbijam może ktoś coś wskaże :)
    --
    Pozdrawiam i smacznego
  • jagoda85 05.07.05, 18:14
    Kiedyś zrobiłam, takie samo, jak na bieżąco robi się w sezonie, tylko bez
    mięska i wędliny, pasteryzowałam to, ale niestety sfermentowało toto. Nie wiem,
    może to trzeba pasteryzować przez dwa dni, tak jak fasolkę szparagową? Też
    chętnie zrobiłabym sobie na zimę. Może ktoś życzliwy i doświadczony poda
    przepis.
  • Gość: Agi IP: *.76.classcom.pl 05.07.05, 21:12
    Ja robie tak:
    papryka+ pomidory+ cukinia + oliwa z oliwek - dusze razem
    Najwazniejsze zeby nie ulec pokusie i nie dodac cebuli, bo porazka gwarantowana.

    Wrzace leczo daje do wrzacych słoikow, a dzielny mąż zakreca to dymiacymi
    jeszcze zakretakami. I tyle -odsetek zepsutych z ubieglego roku wyniosl 0%. U
    kolezanki ktora dodała cebuli 100%.
  • charl75 06.07.05, 22:17
    A co ze skora z tych wszystkich warzywek -obierac, nie obierac, bo ja
    poczatkujaca jestem?:)
  • Gość: Agi IP: *.76.classcom.pl 06.07.05, 22:35
    Cukinia to wiadomo -obrac. Pomidory jak mam czas to obieram /od 2 sezonow juz
    go nie mam.../. Papryka zostaje bez zmian.
    Proporcje wg uznania np 3 kg papryki, 3 pomidorow, 1 duza cukinia.
    Aha i soli nie zalowac!
  • charl75 06.07.05, 22:18
    Wszystkiego ma byc porowno? Czy przewaga czegos czy wedle zyczenia?
  • invicta1 06.07.05, 22:38
    moja Mama zwsze robi z cebulą i nic jej się nie psuje-nie wiem jak ona to robi,
    ale przysiegam, ze jest ok, bo sama jeżdżę wybierać Jej te słoiki z piwnicy i
    później pożeram za smakiem:)
    --
    pokoik czeka...
  • jagoda85 07.07.05, 12:04
    Zapytaj mamy i podaj przepis, chętnie skorzystamy.
  • ks40 06.07.05, 10:53
    Ja robię samą paprykę duszoną w słoikach. Nie ma przeszkód, by potem gdy robimy
    leczo dodać pozostałe produkty. Ten post skopiowałam z jakiego innego tematu z
    zeszłego roku dlatego mogą pojawić się rozbieżności czasowe ;) ale meritum
    sprawy pozostaje: ok. 4 kg papryki kolorowej wypestkować, pokroić w kostkę o
    boku mniej więcej 2 cm. Ze skóry nie obdzierać.
    W sezonie paprykowym nawet ta skórka jest inna. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki
    oleju (jakiegoś dobrego), wrzucić parykę pokrojoną, posolić i dusić na wolnym
    ogniu aż będzie na wpół miękka. Woda + sos paprykowy muszą odparować. Kiedy
    papryka się dusi wyparzam słoiki (takie większe np. po pepperoni, ale nie 1
    litr). Kiedy papryka jest gotowa wkładam gorącą do GORĄCYCH słoików, zakręcam i
    odwracam do góry dnem i przykrywam ściereczką. Nie pasteryzuję. Swoją paprykę
    robiłam pod koniec września a więc sezon paprykowy miał się powoli ku końcowi
    ale i tak cena a i smak są zdecydowanie inne. Używając takiej ze słoika dodaję
    oczywiście pod koniec gotowania bo inaczej się rozglamździ. To chyba na tyle.
  • vernalis1 06.07.05, 12:06
    Ja jako KOMBINATORKA ma pytanie. Nie dałoby rady zrobic tak?
    papryka+pomidor+cukinia: surowe pokrojone, oprószone ziołami ew innymi
    przyprawami, zapakowac ciasno do słoików, zakręcic i poddać pasteryzacji??
    tak haj się robi sałatki ogórkowe czy owoce??
    --
    "IDZ TAM GDZIE SŁYCHAC ŚPIEW- TAM DOBRE SERCA MAJĄ...".
  • isia10 06.07.05, 12:57
    SAŁATA Z CUKINII
    (NA ZIMĘ)
    1,5 kg. cukini
    1 kg. cebuli
    1 kg. papryki
    Pokroić, nasolić, pozostawić na 2 godz.
    3 kg. przecieru (posolić pomidory, zagotować i przetrzeć)
    1 szkl. cukru
    1 szkl. octu
    1 szkl. oleju

    Zagotować, zmieszać ze składnikami i zagotować, nałożyć do słoików, ponownie
    zagotować.
    SAŁATA Z CUKINII II
    (NA ZIMĘ)
    1,5 kg. cukini
    1 kg. cebuli
    1 kg. papryki
    kilka marchewek ugotować wcześniej
    2-3 kg. pomidorów na przecier

    Wszystkie składniki nasolić osobno na kilka godzin. Ugotować przecier,
    przetrzeć, wszystkie składniki dodać do przecieru i ugotować do miękkości. Na
    końcu dać ugotowaną marchew. Na końcu gotowania dodawać:
    1 szkl. oleju (może być 1/2 szkl. )
    1 szkl. octu 10%
    1 szkl. cukru
    Zagotować. Później w słoikach pasteryzować.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.