Dodaj do ulubionych

Ciasto wilgotne po upieczeniu?! Jak?

04.07.05, 19:39
Pamiętam z dzieciństwa ciasto, które piekła moja babcia. Pachniało cytrynką,
było żółte w środku i było wilgotne. Hmmm rozmarzyłam się... może ktoś wie co
to moze być za ciasto...może ktoś zna przepis. Byłabym bardzo BARDZO wdzięczna.

Pozdrawiam:)
Edytor zaawansowany
  • brunosch 04.07.05, 19:46
    moze babka piaskowa? Zeby byla wilgotna, trzeba dodac troche alkoholu
    --
    Najlepsza kaszana jest na placu Pigalle
  • malea81 04.07.05, 20:59
    Hmmm to chyba nie była babka - a jeśli tak to chyba jakaś niezwykła.

    Może komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy...jakoś tak mi się zachciało takiego
    smaku z dzieciństwa:(
  • malea81 05.07.05, 17:08
    up
  • lis_ka 05.07.05, 17:32
    może biszkopt? Jeśli się doda roztopionego masła, po upieczeniu jest wilgotny.
    Biszkopt jest pieczony na dużej ilości jajek, kiedyś żółtka były naprawdę żółte
    i kolor ciasta był inny niż dziś.

    --
    Forum Zdrowe życie
    Mój balkon
  • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 07.07.05, 15:18
    Nie wiem, czy to o ten przepis Ci chodziło, ale ja posiadam taki > właśnie z
    czasów dzieciństwa. Jest ono żółte, dzięki zastosowaniu kisielu i pachnie
    cytryną. Jest też wilgotne, bo dodaje się do niego prawdziwe masło i olej.
    Spróbuj, może odnajdziesz ten smak.

    Pamiętam, że trzeba się trzymać dokładnie receptury, bo stosowanie sposobu "na
    oko" powodowało zakalec.

    4 jajka
    1/2 kostki masła (25 dkg)
    1 szkl. cukru pudru
    3 paczki kisielu cytrynowego (bez cukru - ca`35 - 37 g)
    20 dkg mąki (1 szkl. + 1 łyżka)
    3/4 szkl. ciepłego mleka + 1 łyżka śmietany
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny lub esencja cytrynowa [uwaga: nie olejek tylko
    esencja na bazie alkoholu]

    Utrzeć masło (musi być miękkie - nie z lodówki) z cukrem, dodając po 1 żółtku.
    Do masy dodawać na przemian: mąkę zmieszaną z kisielem i proszkiem oraz mleko
    [po 1 łyżce].
    Na końcu dodać pianę z białek, skórkę z cytryny.
    Piec ok. 50 min. - w temp. 180 st. C.



  • e_katt 07.07.05, 15:29
    jak wg babcinej receptury, ale rekomenduję, bo rzeczywiscie wilgotne i długo
    swieże - babka z ajerkoniakiem (btw, zawsze można szczodrzej startej skórki
    cytrynowej dosypać)
    ew. ciacho galeryjne placek z majonezem - coś jak biszkopt (a i tu
    cytryną można poszarżować)
    ;)

    --
    Kobiety dzielą się na: DAMY, NIE_DAMY i.. NIE_DAMY_WSZYSTKIM
  • malea81 07.07.05, 19:30
    To nie była babka z ajerkoniakiem...wiem, że to strasznie trudne. Zrobiłam
    biszkopt z rozpuszczonym masłem i sokiem z cytryny, ale to nadal nie ten smak.
    Trudno... przynajmniej mam co wspominać i za czym tęsknić;)

    Dziękuję za podpowiedzi:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka