Dodaj do ulubionych

Sałatki z ogórków do słoika.

06.07.05, 17:29
Moze macie jakieś sprawdzone przepisy dla żółtodziobów?
--
Małagosia
Edytor zaawansowany
  • offtrendy 06.07.05, 17:44
    moje ulubione z czosnkiem i chili:
    2kg ogórków
    3 płaskie łyżeczki soli
    pokroić ze skórką, wymieszać, odstawić na 6 godz,
    wodę odlać do garnka, ogórki włożyć do słoików( 2/3 wysokości)
    do wody dodać:
    2 płaskie łyżeczki chili
    2 główki czosnku posiekanego drobno
    2,5 szkl cukru
    1,5 szl octu 10%
    8 łyżek oleju
    zagotować
    ogórki zalać gorącą zalewą, żeby były dobrze przykryte,
    zakręcić i pasteryzować 3-5 min

    polecam, ogórki są twardawe, ostrawe, prawie nie czuć słodyczy z cukru i nie
    wyczuwa się octu

  • offtrendy 06.07.05, 17:50
    2,5 kg ogórków zielonych pokroić ze skórką w plasterki
    0,5kg cebuli też
    0,5 kg marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
    1/3 (jedna trzecia)szkl octu 10%
    1 szkl oleju
    ogórki zmieszać z cebulą, marchewką, posolić do smaku,
    po kilku godzinach odlać wodę
    dodać olej i ocet
    nakładać do słoików, pasteryzować 15 min
    jeśli się nie zamknie słoik, co sprawdzać tylko po wystudzeniu
    można podgotować jeszcze raz tak ze 4 min

    powodzenia, pozdrawiam
  • jagoda85 06.07.05, 18:09
    Sałatka jarzynowa z ogórkami.
    5 kg ogórków
    1/2 kg cebuli
    2 duże marchwie
    2 duże pietruszki
    2łyżki soli
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanka octu 10%
    1 szklanka oliwy

    Ogórki pokroić jak na mizerię. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.
    wszystko włożyć do naczynia dodać sól, cukier, ocet i oliwę. Wymieszać, włożyć
    do słoików. Pasteryzować 4 minuty.

  • Gość: justanna55 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 19:08
    4 kg ogórków pokroić w plasterki(razem ze skórką),40 dag cebuli pokroić w
    krążki dodać do ogórków,5 dużych główek czosnku podzielić na ząbki obrać
    pokroić na plasterki dodać do ogórków z cebulą.Posypać łyżką soli i dwoma
    łyżkami cukru -dokładnie wymieszać odstawić na 3-4 godziny.Następnie odlać do
    miski powstały płyn,do warzyw dodać szklankę octu i 3/4 szklanki oleju
    wymieszać.Spróbować -jeżeli mało soli lub cukru dosolić lub dosłodzić.Dodać
    płaską łyżkę mielonego pieprzu i 4-5 łyżek posiekanej zielonej
    pietruszki.Pakować do słoiczków typu "twist".Jeśli płynu jest mało dolać płyn
    wcześniej odcedzony.Pasteryzować 4-5 minut od momentu zagotowania się wody w
    garnku(na małym ogniu).Oczywiście warzywa są wcześniej umyte ale to chyba
    oczywiste.Smacznego.
  • Gość: anie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.05, 21:02
    ogorki po zydowsku:

    6 szklanek wody
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    3 lyzki soli
    1 lisc selera
    1 lisc pietruszki
    cebula
    marchewka pare plasterkow

    ogorki kroic w czastki i zalewac goraca zalewa
    pycha
  • Gość: hannaa IP: 192.160.110.* 07.07.05, 10:43
    anie - bez pasteryzacji stoją, jak długo ?
    hannaa

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka