pyzy nadziewane Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Wszystko zaczelo sie od prazonych ziemniakow , ozniej Roseanne wspomniala
    przy okazji kopytka ( ummmmm) wiec mi jako nastepne wyskoczyly pyzy !! Nigdy
    nie robilam ani nawet nie jadlam nadziewanych. Mama robila tylko takie male,
    z dolkiem paluszkiem wywierconym. Jak sie te duze, nadziewane robi a jesli
    ktos ma jakies fajne przepisy na nie nadziewane, to tez sie przyda. Bardzo
    prosze !!!
  • nie wiem jak ale wiem , ze masa roboty :(
  • z ciasta "kopytkowego" robilam knedle ze sliwkami lub z pasztetowa, w czasach
    ciezkiego kryzysu.
    Pyzy mialam obiecane ,ale jeszcze sie ich nie doczekalam.
    rzadko robie potrawy (nie ciasta), ktorych nie probowalam wczesniej, bo nie
    wiem do czego powinnam dazyc.

    slyszalam o pyzach z grzanka w srodku
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 05.08.02, 18:33
    Pyzy gorace, Pyzy, pyzy !!! Nikt ? Czekam na przepis bo ostatni raz (
    pierwszy i ostatni) gdy zrobilam pyzy, to ojcie powiedzial : zjesc tego to sie
    nie da ale jako kit do okiem moze byc swietne!! Widzicie, ze przepis jaest mi
    bardzo potrzebny . :-))))))
  • Mam przepisy na nadziewane pyzy. Nie wiem , o jakie ci chodzi, o szare czy też
    białe. Najlepsze sa cepeliny, takie duze podluzne pyzy nadziewane mieskiem.
    Moge podac dowolny przepis. Napisz co chcesz

    --
    ab alio exspectes, alteri quod feceris
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 05.08.02, 23:09
    melanie napisała:

    > Mam przepisy na nadziewane pyzy. Nie wiem , o jakie ci chodzi, o szare czy
    też
    > białe. Najlepsze sa cepeliny, takie duze podluzne pyzy nadziewane mieskiem.
    > Moge podac dowolny przepis. Napisz co chcesz
    >
    > --
    > ab alio exspectes, alteri quod feceris

    Cudowna jestes!! Nawet nie wiedzialam, ze sa rozne : biale i szare!!! Ha !!!
    Cepeliny , mowisz!!! Wspaniale !! Prosze o biale i szare jesli mozna !!!!:-))
  • Jutro ci podam wszystkie, ktore cie interesuja
    Pa
    --
    ab alio exspectes, alteri quod feceris
  • Wlasciewie, to dzisiaj, ale tak wieczorkiem:))))))
    --
    ab alio exspectes, alteri quod feceris
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 06.08.02, 03:16
    melanie napisała:

    > Wlasciewie, to dzisiaj, ale tak wieczorkiem:))))))
    > --
    > ab alio exspectes, alteri quod feceris

    A kiedy podasz tlumaczenie??????? :-))))))))))
  • Inaczej kartacze, guły, a z litewska - kokuleje.
    Duże, okrągłe, o średnicy 10-12 cm kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków z
    dodatkiem gotowanych, nadziewane gotowanym mielonym mięsem baranim lub
    wieprzowym z dodatkiem cebuli, pieprzu i majeranku.

    Ugotowane podaje się okraszone skwarkami
    usmażonymi z cebulą.

    dodać opis czy sobie poradzicie ?
    pozdr
  • Gość portalu: kluba1 napisaý(a):

    > melanie napisała:
    >
    > > Wlasciewie, to dzisiaj, ale tak wieczorkiem:))))))
    > > --
    > > ab alio exspectes, alteri quod feceris
    >
    > A kiedy podasz tlumaczenie??????? :-))))))))))


    co zrobisz drugiemu, oczekuj od niego; jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie

    (Seneka)
    pozdr
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 06.08.02, 16:01
    quba napisał:

    > Gość portalu: kluba1 napisaý(a):
    >
    > > melanie napisała:
    > >
    > > > Wlasciewie, to dzisiaj, ale tak wieczorkiem:))))))
    > > > --
    > > > ab alio exspectes, alteri quod feceris
    > >
    > > A kiedy podasz tlumaczenie??????? :-))))))))))
    >
    >
    > co zrobisz drugiemu, oczekuj od niego; jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie
    >
    > (Seneka)
    > pozdr
    Dzieki !!!!!! :-)))))
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 06.08.02, 16:03
    quba napisał:

    > Inaczej kartacze, guły, a z litewska - kokuleje.
    > Duże, okrągłe, o średnicy 10-12 cm kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków z
    > dodatkiem gotowanych, nadziewane gotowanym mielonym mięsem baranim lub
    > wieprzowym z dodatkiem cebuli, pieprzu i majeranku.
    >
    > Ugotowane podaje się okraszone skwarkami
    > usmażonymi z cebulą.
    >
    > dodać opis czy sobie poradzicie ?
    > pozdr
    Postaram sie jak sie schlodzi . A nie rozpadaja sie ? Masa
    ziemniaczana "trzyma sie " miesnej" tak -sobie, czy jest jakis sekret ?
  • Gość: Lobelia IP: 195.187.102.* 06.08.02, 16:26
    Protestuję, kartacze (jak sama nazwa cepeliny wskazuje)
    nie są okrągłe, a wrzecionowate. Pozwolę sobie powołac
    się na autorytet - takie właśnie podają w knajpie pod
    Piękną Górą koło Gołdapi, gdzie jest napis, że to
    Światowe Centrum Smakoszy Kartaczy. Organizują nawet
    mistrzostwa świata w konsumpcji tychże!
  • jak kolwiek je nazywacie, DAJCIE PRZEPIS - proporcje

    pozdrawiam seredecznie - sezon na brzoskwinki sie rozpoczal
  • Podaje przepis na:
    1. Cepeliny
    Sa przepyszne, ale strasznie pracochlonne. Ale raz na jakis czas warto zrobic.
    Ciasto ziemniaczane robi sie w proporcji (i tu uwaga: w zaleznosci, czy maja
    byc mniej lub bardziej szare, mozna dac proporcje pol na pol surowych i
    gotowanych (w mundurkach) albo 1/3 gotowanych, albo tez 1/3 surowych. Wszystkie
    sa przepyszne. Surowe ziemniaki obrac,zetrzec na tarce, mocno odcisnac, sok ma
    sie odstac, maka ziemniaczana, ktora sie osiadie bedzie pozniej dodana do
    ciasta. Gotowane ziemniaki obrac, przepuscic przez maszynke, polaczyc z
    surowymi, dodac make, z miseczki po soku, oraz 1 lyzke maki ziemniaczanej
    (przepis na 3 kg ziemniakow). mase dobrze wyrobic, jezeli zarzadka, dodac maki
    ziemniaczanej (nie przennej). Co do nadzienia, to moze byc kazde miesko za
    wyjatkiem drobiu, dobrze by bylo mieszane: surowy boczek, lopatka,kawalek
    wolowiny. Mozna najpierw rozdrobnic ( w oryginale drobno posiekac, ale kto by
    siekal,ja miele na maszynce), usmazyc z cebulka, doprawic wg smaku, oraz duzo
    majeranku. Z ciasta formowac placki wielkosci spodeczka,na srodek klasc farsz,
    zawijac aby powstaly podluzne duze kluski (vel cepeliny). Gotowac we wrzcej
    osolonej wodzie, ale nie za bardzo wrzacej, zeby sie nie rozgotowaly. Podawac
    okraszone skwarkami (ja uwielbiam ze smietana).
    Smacznego
    --
    ab alio exspectes, alteri quod feceris
  • Zapomnialam dodac, ze jezeli sie daje wiecej gotowanych, to maki ziemniaczanej
    daje sie wiecej. To jest kwestia wprawy. Np slazaczki maja niezawodny sposob na
    biale kluski:ziemniaki (ugotowane i przepuszczone przez maszynkeubijaja w
    misce, dziela na 4 czesci, wybieraja jedna czesc ziemniakow, dodaja w puste
    miejsce maki ziemniaczanej, czyli ciasto na slynne kluski slaskie sklada sie z
    5 rownych czesci: 4 ziemniakow i 1 maki ziemniaczanej. I zawsze sie to udaje!
    --
    ab alio exspectes, alteri quod feceris
  • Gość portalu: Lobelia napisał(a):

    > Protestuję, kartacze (jak sama nazwa cepeliny wskazuje)
    > nie są okrągłe, a wrzecionowate. Pozwolę sobie powołac
    > się na autorytet - takie właśnie podają w knajpie pod
    > Piękną Górą koło Gołdapi, gdzie jest napis, że to
    > Światowe Centrum Smakoszy Kartaczy. Organizują nawet
    > mistrzostwa świata w konsumpcji tychże!
  • quba napisał:

    > Gość portalu: Lobelia napisał(a):
    >
    > > Protestuję, kartacze (jak sama nazwa cepeliny wskazuje)
    > > nie są okrągłe, a wrzecionowate. Pozwolę sobie powołac
    > > się na autorytet - takie właśnie podają w knajpie pod
    > > Piękną Górą koło Gołdapi, gdzie jest napis, że to
    > > Światowe Centrum Smakoszy Kartaczy. Organizują nawet
    > > mistrzostwa świata w konsumpcji tychże!


    sorki, ucieklo mi - masz racje - cepeliny =kartacze są owalne
    pozdr
  • melanie napisała:

    > Podaje przepis na:
    > 1. Cepeliny
    > Sa przepyszne, ale strasznie pracochlonne. Ale raz na jakis czas warto zrobic.
    > Ciasto ziemniaczane robi sie w proporcji (i tu uwaga: w zaleznosci, czy maja
    > byc mniej lub bardziej szare, mozna dac proporcje pol na pol surowych i
    > gotowanych (w mundurkach) albo 1/3 gotowanych, albo tez 1/3 surowych.
    Wszystkie
    >
    > sa przepyszne. Surowe ziemniaki obrac,zetrzec na tarce, mocno odcisnac, sok
    ma
    > sie odstac, maka ziemniaczana, ktora sie osiadie bedzie pozniej dodana do
    > ciasta. Gotowane ziemniaki obrac, przepuscic przez maszynke, polaczyc z
    > surowymi, dodac make, z miseczki po soku, oraz 1 lyzke maki ziemniaczanej
    > (przepis na 3 kg ziemniakow). mase dobrze wyrobic, jezeli zarzadka, dodac
    maki
    > ziemniaczanej (nie przennej). Co do nadzienia, to moze byc kazde miesko za
    > wyjatkiem drobiu, dobrze by bylo mieszane: surowy boczek, lopatka,kawalek
    > wolowiny. Mozna najpierw rozdrobnic ( w oryginale drobno posiekac, ale kto by
    > siekal,ja miele na maszynce), usmazyc z cebulka, doprawic wg smaku, oraz duzo
    > majeranku. Z ciasta formowac placki wielkosci spodeczka,na srodek klasc
    farsz,
    > zawijac aby powstaly podluzne duze kluski (vel cepeliny). Gotowac we wrzcej
    > osolonej wodzie, ale nie za bardzo wrzacej, zeby sie nie rozgotowaly. Podawac
    > okraszone skwarkami (ja uwielbiam ze smietana).
    > Smacznego
    > --
    > ab alio exspectes, alteri quod feceris


    do ich ugotowania robie krochmal - lekki , lyzka mąki kartoflanej rozrobiona w
    zimnej wodzie i wlana do wrzątku - na 4-5 litrów wody
    dopiero do tego wkladam ostrożnie cepeliny i gotuje az wyplyną, a nakrywam miską
    a nadzienie jest lepsze z surowego miesa
    pozdr
  • Gotowac we wrzcej
    > osolonej wodzie, ale nie za bardzo wrzacej, zeby sie nie rozgotowaly.
    > ab alio exspectes, alteri quod feceris


    wrzaca woda jest zawsze tak samo wrząca ! 100 stopni
    chodzi Ci moze o to że gotujesz je w mrugającej ?
    pozdr
  • Gość: Lobelia IP: 195.187.102.* 07.08.02, 08:33
    A czy ma ktoś wypróbowane inne nadzionka do pyzów?
    Słyszałam o nadzieniu z soczewicy, ale niestety nie znam
    innych składników.
  • Wiadomo o co chodzi.Sama sobie odpowiedzialas:)

    --
    ab alio exspectes, alteri quod feceris
  • Soczewica + podsmazona cebulka + przyprawy jakie lubisz, to chyba wszystko,
    moze byc wedzony boczek do tego, mozna robic wariacje na temat, napewno
    wszystkie beda pyszne:)))))
    --
    ab alio exspectes, alteri quod feceris

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.