Dodaj do ulubionych

nietypowy biszkopt

IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 13:00

Czy znacie taki sposób przyrządzania biszkoptu? trochę mnie zadziwiło to,że
mąkę dodawać należy tak szybko ,a żółtka dopiero na końcu, no i ten olej..nie
spotkałam się z tym...czy to ma prawo się udać? :-)))

Biszkopt:
Ubic pianę z 6 jajek ze szklanka cukru mikserem. Reszte składników
mieszamy łyzką i dodajemy w nastepującej kolejności do ubitej piany.:
- 1 szkl. maki psz. wymieszana z 2 łyzkami maki ziemn. i 2 łyżeczkiproszku do
piecz.
2 łyzki oleju
- na koniec żółtka
Piewczemy 30 min
Edytor zaawansowany
  • Gość: asia IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:23
    nikt nie jest w stanie mi pomóc?
  • barbamamaa 13.07.05, 01:56
    Przede wszystkim, skoro dodaje się do niego olej, to bedzie coś w rodzaju
    ciasta ucieranego. Ale dla mnie najbardziej porażająca jest ilość proszku do
    pieczenia! Ortodoksyjne przepisy na biszkopt w ogóle nie mówią o dodawaniu
    proszku, tylko podają: jajka, cukier, mąka.

    Poza tym proporcje są raczej w porządku - ja dałabym może mniej cukru, tak z
    3/4 szklanki zamiast całej. I dalej powinno byc tak:
    - ubic białka
    - dodać cukier - ubijać dalej
    - dodać żółtka - j.w.
    - dodać mąkę poprzez przesiewanie jej przez sitko i delikatne mieszanie łyżką
    No, ewentualnie możesz dodać do mąki odrobinke proszku (pół płaskiej łyżeczki)
    jeszcze przed przesiewaniem. Tylko nikomu o tym nie mów ;-).

    Czasem tradycyjne metody są ciągle najlepsze.
  • linn_linn 13.07.05, 11:29
    Biszkopt to jest biszkopt. To, ze ktos zamiast biszkoptu zrobi ciasto na oleju,
    to juz inna para kaloszy.
  • postka 13.07.05, 15:52
    jakies to strasznie skomplikowane... ja zawsze robie biszkopt tak samo (i duzo
    prosciej):
    6 bialek zmiksowac na sztywno z szescioma lyzkami cukru
    wrzucic do tego zoltka i 6 kopiastych lyzek maki wymieszanej z lyzeczka proszku
    do pieczenia. Zamieszac zeby nie bylo grudek i juz.

    Zawsze wychodzi piekny, wysoki i rumiany.Nigdy (tfu, tfu) nie klapnal...
  • Gość: Joanna IP: *.fbx.proxad.net 13.07.05, 17:06
    Zaraz zrobie...
    Czy mozna dac pol na pol make zwykla i ziemniaczana ? Podobno ciasto wtedy bardziej pulchne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka