11.07.05, 09:48
bardzo rposzę o przepis na cevapcici, lub coś "a la cevapcici" bo oryginalne
się chyba robi z baraniny
czy można je zrobic z mięsa wołowego? co dodać zeby się trzymało i nie
rozpadło w czasie smazenia? jakie przyprawy dodać? jak je najlepiej piec?
smażyc na patelni czy "na sucho" w piekarniku lub na elektrycznym grillu?

a moze przy okazji ma ktos przepis na domowy Ajvar??
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 11.07.05, 10:22
    Ajwar
    50 dag słodkiej papryki, 50 dag bakłażanów, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2
    łyżki oliwy, sól, pieprz, pół łyżki octu.
    Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjąć skórkę, posiekać. Dodać
    drobno posiekany czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem, posolić.
    Wstawić do lodówki. Podawać na zimno do mięsa i ryb pieczonych na grillu. Jeśli
    ma mieć konsystencję pasty - zblenderować albo zmiksować.

    Cevapcici
    500 g wołowiny bez kości [część łopatki, część karkówki], mała cebula, sól,
    pieprz

    Mięso z cebulą zemleć 2 razy w maszynce [drugi raz przez sitko pasztetowe],
    posolić, obficie skropić wodą i wyrobić na jednolitą masę. Formować kiełbaski
    długości 5 cm i średnicy ok. 2 cm. Pozostawić do nastepnego dnia w lodowce.
    Piec 15 min. na ruszcie często obracając.


  • melissa79 11.07.05, 10:29
    dzięki za szybką akcję
    nie dodajesz do mięsa zadnych przypraw oprócz soli i pieprzu????
    czy bez jajka takie kiełbaski się nie rozpadną w trakcie pieczenia?
  • ba_nita 11.07.05, 10:31
    Taki jest oryginalny przepis. Jeśli chcesz mogę Ci na adres gazetowy wysłąć
    skan z (jeszcze jugosłowiańskiej) książki kucharskiej. Oczywiście tłumaczonej z
    ichniego na nasze.
  • jutka1 11.07.05, 11:38
    Jadalam wersje z czosnkiem, z mieta, z kuminem.
    Mozna poeksperymentowac, znalezc smak najbardziej odpowiadajacy...

    pozdrawiam, J.

    --
    Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie
    Wysadzam skrzynki balkonowe
  • czarna_ms 11.07.05, 11:30
    Hej :)))

    Przepraszam za ignorancję, ale z czym się zajada te kiełbaski? Z tym Ajwarem?
    Napiszcie proszę bo aż mi ślinka cieknie ;) Czy do tego coś jeszcze podajecie?

    Pozdrawiam serdecznie :)))


    Monika
  • ba_nita 11.07.05, 11:34
    Warzywa, sałatki, pieczywo, ajwar też. Powiedzmy, że są to kotlety mielone z
    rusztu. Jakby odmiana hamburgerów, ale ma to się do nich jak pięść do nosa.
  • kohol 11.07.05, 13:19
    Podaje się to z bułką, cebulą w plasterkach i - uwaga! - wykałaczką.
    Nie wiem, dlaczego właśnie w ten sposób, ale tak to sprzedawali nam na
    Chorwacji.
    :D

    --
    Życie nie powinno być podróżą do grobu z intencją, by dostać się tam
    bezpiecznie w atrakcyjnej i dobrze zakonserwowanej postaci, jest raczej
    ślizganiem się z boku na bok, z czekoladą w jednej dłoni, winem w drugiej,
    wyeksploatowanym ciałem i z krzykiem.
  • basia553 11.07.05, 12:24
    cevapcici bez czosnku???? Nigdy!! I w Jugoslawii zawsze byla masa czosnku i
    papryki w srodku.
    Ciekawa wersje cevapu jadlam (pewnie Wam znana) w jugolskiej knajpce pod
    Monachium: mieso jak wyzej, ale w ksztalcie mielonego kotleta nadziewanego
    owczym serkiem! Miöd w gembie:)))))
    --
    .

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka