Dodaj do ulubionych

Sos chili za ostry!!

IP: *.man.polbox.pl 11.07.05, 15:12
Co dodać/z czym zmieszać ostry sos chili żeby był łagodniejszy?
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 11.07.05, 15:40
    Z sosem pomidorowym lub paprykowym, ale jego ilość musi być imponująca - tak
    sobie myślę.
  • Gość: kuch IP: *.man.polbox.pl 11.07.05, 16:34
    A np. śmietana/jogurt/kefir?
    Dostałem tego sosu butelkę. Muszę chyba trochę pomieszać i popróbować.
  • ba_nita 11.07.05, 17:05
    Możesz dodać do...Tylko się pytam po co. Tego sosu nie używa się w ilościach
    takich jak sos pomidorowy na przykład.
  • Gość: kosa_ostra IP: *.virtua.com.br 11.07.05, 17:44
    Tego sosu nie używa się jak ketchupu.
  • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 11.07.05, 22:40
    dodaj sol, toche soku z cytryny i zdziebko cukru

    poza tym - jaki to jest sos, kupny, robiony przez Ciebie, slodki tajski??
  • ampolion 11.07.05, 23:29
    Bezwzględnie jogurt - tak właśnie Hindusi łagodzą palenie w ustach po zbyt
    ostrej potrawie (ergo: raita, lassi...)
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 11.07.05, 23:38
    ampolion napisał:

    > Bezwzględnie jogurt - tak właśnie Hindusi łagodzą palenie w ustach po zbyt
    > ostrej potrawie (ergo: raita, lassi...)

    ale hindusi nie mieszaja sosu chilli z jogurtem, tylko serwuja jogurt
    oddzielnie, lub w raitach

    poza tym jogurt nie do wszystkich portaw pasuje, np nie zalecalabym go do
    tajskich czy indonezyjskich, o chinskich juz nie wspominajac
  • ampolion 11.07.05, 23:52
    Rzecz w tym, że jogurt łagodzi. A sosy typu chili + jogurt istnieją.
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • Gość: d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 08:48
    Przy zastosowaniach okolokeczupowych mozna go zmieszac z majonezem - wychodzi
    takie dziwne, ale dobre cos.
  • Gość: kuch IP: *.man.polbox.pl 12.07.05, 08:59
    Dzięki, dzięki!!
    Myślałem też, żeby zrobić z tego jakiś dip.
    Butelka jest kupna /i podarowana/ i miał to być najłagodniejszy sos w sklepie z
    orientalną żywnością /nie licząc sojowych, etc./.

    Trochę dzisiaj pomieszam!
  • Gość: n0str0m0 IP: 202.172.58.* 12.07.05, 09:58
    ocet
    olej
    cukier
    sol
    cytryna

    jak na zwykly dressing
    tylko cukru jak do samonajslodszej herbaty
    sporo

    dodaj sos chili do smaku

    wyglada na to
    ze masz niezaprawione w boju kubasy smakowe
    wiec
    starczy ci dlugo i jeszcze ciut-ciut

    nostromo
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 30.09.13, 22:32
  • kasianarozdrozach 01.10.13, 12:17
    Takich sosow uzywa sie w ilosciach minimalnych, a nie jak dipow.
    --
    Blog o fotografii, życiu w Szwajcarii i podróżach: www.kasianarozdrozach.com

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka