Dodaj do ulubionych

dobry smietanowiec -znacie przepis?

14.07.05, 11:24
jw
Edytor zaawansowany
  • 14.07.05, 11:44
    och dziewczyny, nie traktujcie mnie jak idiotki. wiem ze istnieje taka
    wyszukiwarka jak google. i szukalam tam przepisu na smietanowca ale niestety ni
    znalazlam takiego ktory by odpowiaal moim wyobrazeniom o smietanowcu :) mi
    chodzi raczej o WYPROBOWANY PRZEZ WAS PRZEPIS.
  • Gość: ja IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.07.05, 11:46
    Nie wierzysz? :))
  • 14.07.05, 20:02
    :) przepraszam, ale z Twego nicka niestety nie mozna wydedukowac jakiej jestes
    plci, a ja zalozylam ze skoro ktos pisze na forum dla kobiet, to
    najprawdopodobniej jest kobieta. przepraszam za pomylke. wierze na slowo, ze nie
    jestes dziewczyna :))
  • Gość: ja IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.07.05, 11:29
    wrzuc na google.pl : śmietanowiec
  • 14.07.05, 12:52
    a ja znam taki przepis:
    4 różnokolorowe galaretki
    4 kubeczki śmietany (po 250 ml)
    2-4 łyżki cukru
    1 torebka żelatyny ( na litr płynu )
    owoce do przybrania

    3 galaretki przygotować dzień wcześniej i wstawic do lodówki. Żelatynę
    rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku i poczekać aż ostygnie - musi być
    płynna.Śmietanę i cukier przełożyć do miski , wymieszać i dodać rozpuszczoną
    żelatynę - bardzo dokładnie wymieszać. Galaretki przygotowane wcześniej pokroić
    w kostkę i wsypać do tortownicy . Zalać śmietaną, delikatnie wszystko
    przemieszać i zostawić w lodówce do zastygnięcia . Następnie przygotować
    ostatnią galaretkę ,ułożyć owoce na śmietanowcu i zalać je tężejącą galaretką.
    Wstawić do lodówki - PYCHA :O)
  • 14.07.05, 17:30
    Mam pytanie, czy nadaje się do tego smietana 12% lub 18%.Ze wzgledów
    zdrowotnych smietana 30% jest przeciwskazana.
  • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 22:23
    Ja robię śmietanowca tak:
    proporcje:
    250 ml. śmietany kremówki
    1 łyżka żelatyny
    1/4 szkl. wody
    1/3 szkl. cukru pudru - ja biorę trochę mniej

    To jest podstawowa proporcja, na dużą blachę lub tortownicę można dać potrójną
    ilość.

    Dodatki:
    sok z cytryny, ew. kwasek cytrynowy
    owoce

    W wersji mniej kalorycznej można dać tylko jedną część kremówki, a dwie części
    jogurtu naturalnego.Można też zrobić z samego jogurtu, trzeba tylko pamiętać o
    jednej zasadzie. Gdy robimy z samej śmietany, dajemy płaską łyżkę żelatyny, gdy
    robimy z jogurtu, dajemy czubatą łyżkę żelatyny. Podobnie zwiększamy nieco
    ilość żelatyny, gdy dodajemy zmiksowane lub rozgniecione owoce

    Wykonanie:

    1. Smietanę i ew. jogurty schłodzić w lodówce.
    2. Przygotować formę. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub upiec cienki
    biszkopt, ale niekoniecznie.Chodzi o to, żeby forma była gotowa, bo po
    zrobieniu ciasto bardzo szybko się zsiada i nie ma czasu na przygotowywanie
    formy.
    3.Żelatynę namoczyć odrobiną zimnej wody i wymieszać. Chodzi o to, żeby
    napęczniała.
    4.Zalać żelatynę odpowiednią ilością wrzącej wody i mieszać do rozpuszczenia.
    Odstawić do wystudzenia.
    5. W tym czasie wyjąć śmietanę z lodówki, przełożyć do odpowiednio dużego
    pojemnika (dla potrójnej porcji wystarczy zwykły pojemnik od robota
    kuchennego).
    6.Ubić śmietanę.
    Jeśli mieszamy śmietanę z jogurtem, to najpierw trzeba ubić śmietanę, a potem
    do ubitej śmietany dodać jogurt i wymieszać mikserem.. Będzie bardziej puszyste.
    7.Dodać cukier puder (ja zawsze dodaję do smaku, trochę mniej niż w podanej
    proporcji, ale to rzecz indywidualnego gustu) i zmiksować.
    8.Wlewać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną żelatynę(powinna być letnia) ciągle
    miksując.
    9. Dodać sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy do smaku.
    10. Dodać przygotowane wcześniej owoce, całe, pokrojone lub zmiksowane.
    Zmiksowane owoce szybko wymieszać z przygotowaną masą mikserem, całe lub
    pokrojone można szybko zamieszać łyżką.
    11.Masę wylać szybko do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
    12. Na wierzch wylać ostudzoną galaretkę, udekorować owocami.

    Uwagi:
    -nie uzywać surowych ananasów ani kiwi, bo żelatyna sie nie zsiądzie.
    -Można używać różnych owoców, ale w miarę miękkich, żeby było łatwo kroić.
    Teraz najlepsze są poziomki (bardzo dekoracyjny wygląd), czarne
    jagody,truskawki, maliny (raczej jako domieszka lub zmiksować i dodać do masy),
    oczywiście można dać owoce z puszki(ananasy, brzoskwinie), każdy według swojego
    gustu i możliwości.
    Można do środka wrzucić pokrojoną, różnokolorową galaretkę. Bardzo ważne jest
    to, żeby mieć wszystkie dodatki przygotowane wcześniej.
    -Śmietana powinna być dość rzadka, ja używam kremówkę z woreczków, z kartoników
    też może być, ale niezbyt gęsta.
    -Jogurt najlepszy jest gęsty, ale mało kwaśny.
    -Zamiast żelatyny można użyć agaru, ale ja jeszcze nie wypróbowywałam tej
    wersji.
    -Można zrobić kilka warstw, każdą z innymi wocami, ale to wymaga naprawde
    dobrej organizacji pracy.
    -Można zrobić mniejszą ilość i poać w pucharkach jako deser.
  • 14.07.05, 20:05
    Dziekuje za przepis, brzmi apetycznie :) mam jeszcze jedno pytanie: rozpuszczamy
    pol paczki zelatyny, prawda?
  • 14.07.05, 20:21
    Odnośnie przepisu, który podała Mama_wiw.
    Robię śmietanowca wg podobnego przepisu, nauczyła mnie teściowa :)
    Z reguły kupuję śmietanę 18%, ale z 12% też wychodzi bez zarzutu. Nie dodaję
    żelatyny, na kubek śmietany daję jedną torebkę rozpuszczonej, przestudzonej
    galaretki. Dośrodka posiekane migdały, nasączone rumem rodzynki, ew. posiekaną
    galaretkę o kontrastowym kolorze.
    --
    I couldn't find a way to break away my hell...
  • 14.07.05, 21:17
    ja rowniez robie smietankowca z zelatyna jw. tylko daje 2 roznokolorowe
    galaretki pokrojone w kosteczke do smietany a 2 na smietankowca.Kiedys robilam
    ze smietany 30% a teraz robir 1/2 smietany 30% i 1/2 mleka 3,2% nie jest takie
    tluste a dobre
  • 15.07.05, 14:03
    używam śmietany 18% lub 22%, a z galaretką zamiast żelatyny robię serniczek na
    zimno : 3 galaretki (najczęściej używam cytrynowych)rozpuszczam w ok.300ml
    gorącej wody i jak przestygną dodaję do 3 serków waniliowych (rolmlecz); w
    tortownicy układam biszkopty , wlewam serki , jak troszke stężeją , układam
    owoce i galaretkę :o)
  • Gość: Pitu IP: *.pm-studio.pl 15.07.05, 15:34
    mama_wiw napisała:
    > gorącej wody i jak przestygną dodaję do 3 serków waniliowych (rolmlecz);

    Rolmlecz produkuje serki "waniLINowe" a nie "waniliowe" ;). Taka mała dygresja

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.