• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

dobry smietanowiec -znacie przepis? Dodaj do ulubionych

  • 14.07.05, 11:24
    jw
    Zaawansowany formularz
    • Gość: ja IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.07.05, 11:28
      www.google.de/search?sourceid=navclient&hl=de&ie=UTF-
      8&rls=DVXA,DVXA:2005-26,DVXA:de&q=smietanowiec
      • 14.07.05, 11:44
        och dziewczyny, nie traktujcie mnie jak idiotki. wiem ze istnieje taka
        wyszukiwarka jak google. i szukalam tam przepisu na smietanowca ale niestety ni
        znalazlam takiego ktory by odpowiaal moim wyobrazeniom o smietanowcu :) mi
        chodzi raczej o WYPROBOWANY PRZEZ WAS PRZEPIS.
        • Gość: ja IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.07.05, 11:46
          Nie wierzysz? :))
          • 14.07.05, 20:02
            :) przepraszam, ale z Twego nicka niestety nie mozna wydedukowac jakiej jestes
            plci, a ja zalozylam ze skoro ktos pisze na forum dla kobiet, to
            najprawdopodobniej jest kobieta. przepraszam za pomylke. wierze na slowo, ze nie
            jestes dziewczyna :))
    • Gość: ja IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.07.05, 11:29
      wrzuc na google.pl : śmietanowiec
    • 14.07.05, 12:52
      a ja znam taki przepis:
      4 różnokolorowe galaretki
      4 kubeczki śmietany (po 250 ml)
      2-4 łyżki cukru
      1 torebka żelatyny ( na litr płynu )
      owoce do przybrania

      3 galaretki przygotować dzień wcześniej i wstawic do lodówki. Żelatynę
      rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku i poczekać aż ostygnie - musi być
      płynna.Śmietanę i cukier przełożyć do miski , wymieszać i dodać rozpuszczoną
      żelatynę - bardzo dokładnie wymieszać. Galaretki przygotowane wcześniej pokroić
      w kostkę i wsypać do tortownicy . Zalać śmietaną, delikatnie wszystko
      przemieszać i zostawić w lodówce do zastygnięcia . Następnie przygotować
      ostatnią galaretkę ,ułożyć owoce na śmietanowcu i zalać je tężejącą galaretką.
      Wstawić do lodówki - PYCHA :O)
      • 14.07.05, 17:30
        Mam pytanie, czy nadaje się do tego smietana 12% lub 18%.Ze wzgledów
        zdrowotnych smietana 30% jest przeciwskazana.
        • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 22:23
          Ja robię śmietanowca tak:
          proporcje:
          250 ml. śmietany kremówki
          1 łyżka żelatyny
          1/4 szkl. wody
          1/3 szkl. cukru pudru - ja biorę trochę mniej

          To jest podstawowa proporcja, na dużą blachę lub tortownicę można dać potrójną
          ilość.

          Dodatki:
          sok z cytryny, ew. kwasek cytrynowy
          owoce

          W wersji mniej kalorycznej można dać tylko jedną część kremówki, a dwie części
          jogurtu naturalnego.Można też zrobić z samego jogurtu, trzeba tylko pamiętać o
          jednej zasadzie. Gdy robimy z samej śmietany, dajemy płaską łyżkę żelatyny, gdy
          robimy z jogurtu, dajemy czubatą łyżkę żelatyny. Podobnie zwiększamy nieco
          ilość żelatyny, gdy dodajemy zmiksowane lub rozgniecione owoce

          Wykonanie:

          1. Smietanę i ew. jogurty schłodzić w lodówce.
          2. Przygotować formę. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub upiec cienki
          biszkopt, ale niekoniecznie.Chodzi o to, żeby forma była gotowa, bo po
          zrobieniu ciasto bardzo szybko się zsiada i nie ma czasu na przygotowywanie
          formy.
          3.Żelatynę namoczyć odrobiną zimnej wody i wymieszać. Chodzi o to, żeby
          napęczniała.
          4.Zalać żelatynę odpowiednią ilością wrzącej wody i mieszać do rozpuszczenia.
          Odstawić do wystudzenia.
          5. W tym czasie wyjąć śmietanę z lodówki, przełożyć do odpowiednio dużego
          pojemnika (dla potrójnej porcji wystarczy zwykły pojemnik od robota
          kuchennego).
          6.Ubić śmietanę.
          Jeśli mieszamy śmietanę z jogurtem, to najpierw trzeba ubić śmietanę, a potem
          do ubitej śmietany dodać jogurt i wymieszać mikserem.. Będzie bardziej puszyste.
          7.Dodać cukier puder (ja zawsze dodaję do smaku, trochę mniej niż w podanej
          proporcji, ale to rzecz indywidualnego gustu) i zmiksować.
          8.Wlewać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną żelatynę(powinna być letnia) ciągle
          miksując.
          9. Dodać sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy do smaku.
          10. Dodać przygotowane wcześniej owoce, całe, pokrojone lub zmiksowane.
          Zmiksowane owoce szybko wymieszać z przygotowaną masą mikserem, całe lub
          pokrojone można szybko zamieszać łyżką.
          11.Masę wylać szybko do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
          12. Na wierzch wylać ostudzoną galaretkę, udekorować owocami.

          Uwagi:
          -nie uzywać surowych ananasów ani kiwi, bo żelatyna sie nie zsiądzie.
          -Można używać różnych owoców, ale w miarę miękkich, żeby było łatwo kroić.
          Teraz najlepsze są poziomki (bardzo dekoracyjny wygląd), czarne
          jagody,truskawki, maliny (raczej jako domieszka lub zmiksować i dodać do masy),
          oczywiście można dać owoce z puszki(ananasy, brzoskwinie), każdy według swojego
          gustu i możliwości.
          Można do środka wrzucić pokrojoną, różnokolorową galaretkę. Bardzo ważne jest
          to, żeby mieć wszystkie dodatki przygotowane wcześniej.
          -Śmietana powinna być dość rzadka, ja używam kremówkę z woreczków, z kartoników
          też może być, ale niezbyt gęsta.
          -Jogurt najlepszy jest gęsty, ale mało kwaśny.
          -Zamiast żelatyny można użyć agaru, ale ja jeszcze nie wypróbowywałam tej
          wersji.
          -Można zrobić kilka warstw, każdą z innymi wocami, ale to wymaga naprawde
          dobrej organizacji pracy.
          -Można zrobić mniejszą ilość i poać w pucharkach jako deser.
      • 14.07.05, 20:05
        Dziekuje za przepis, brzmi apetycznie :) mam jeszcze jedno pytanie: rozpuszczamy
        pol paczki zelatyny, prawda?
        • 14.07.05, 20:21
          Odnośnie przepisu, który podała Mama_wiw.
          Robię śmietanowca wg podobnego przepisu, nauczyła mnie teściowa :)
          Z reguły kupuję śmietanę 18%, ale z 12% też wychodzi bez zarzutu. Nie dodaję
          żelatyny, na kubek śmietany daję jedną torebkę rozpuszczonej, przestudzonej
          galaretki. Dośrodka posiekane migdały, nasączone rumem rodzynki, ew. posiekaną
          galaretkę o kontrastowym kolorze.
          --
          I couldn't find a way to break away my hell...
    • 14.07.05, 21:17
      ja rowniez robie smietankowca z zelatyna jw. tylko daje 2 roznokolorowe
      galaretki pokrojone w kosteczke do smietany a 2 na smietankowca.Kiedys robilam
      ze smietany 30% a teraz robir 1/2 smietany 30% i 1/2 mleka 3,2% nie jest takie
      tluste a dobre
    • 15.07.05, 14:03
      używam śmietany 18% lub 22%, a z galaretką zamiast żelatyny robię serniczek na
      zimno : 3 galaretki (najczęściej używam cytrynowych)rozpuszczam w ok.300ml
      gorącej wody i jak przestygną dodaję do 3 serków waniliowych (rolmlecz); w
      tortownicy układam biszkopty , wlewam serki , jak troszke stężeją , układam
      owoce i galaretkę :o)
      • Gość: Pitu IP: *.pm-studio.pl 15.07.05, 15:34
        mama_wiw napisała:
        > gorącej wody i jak przestygną dodaję do 3 serków waniliowych (rolmlecz);

        Rolmlecz produkuje serki "waniLINowe" a nie "waniliowe" ;). Taka mała dygresja
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.