• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

jak oskrobać flądrę

  • 18.07.05, 13:34
    Kupiłam niedawno surową flądrę ale pozbawienie jej łuski było dla mnie
    zadaniem nie do wykonania. Pokaleczyłam palce a łuska podoba do pumeksu i tak
    została na rybie. W końcu usmażyłam z tą tarką a potem musiałam wyrzucić całą
    skórkę a tak ją lubię... Macie jakiś sposób? Czy flądra przy skrobaniu wymaga
    specjalnego traktowania o którym ja nie wiem??
    Edytor zaawansowany
    • 18.07.05, 22:49
      Skórę z flądry ściąga się w taki sposób, jak się kiedyś otwierało konserwy
      z "kluczykiem". Musisz złapać nożem brzeg i "zakręcać" skórę na ten nóz.
    • Gość: marta IP: *.autocom.pl / *.autocom.pl 18.07.05, 22:51
      nie skrob a jak chcesz zdjąć skóre to polej wrzątkiem i zejdzie ale cała skóra
    • 19.07.05, 07:06
      Nie chce zdjąć skóry, chcę zdjąć łuskę
    • 19.07.05, 11:18
      Witam,
      Twoje pytanie wprawiło mnie szczerze mówiąc w konsternację, bo z flądrą nie raz
      miałam do czynienia, a jako żywo nigdy jej nie skrobałam z łusek (czy flądra w
      ogóle ma jakieś łuski??). Skóra owszem jest chropowato-ostra, ale po usmażeniu
      zjadam ją ze smakiem i cieszę się ciągle dość dobrym zdrowiem. Wędzona, owszem,
      do jedzenia się nie nadaje, ale smażona jak najbardziej.
      Pozdrawiam,
      P.
      • Gość: robo IP: *.centertel.pl 07.07.13, 10:58
        Bardzo Ci dzięki za odp. na zadane pytanie!!! Bo większość nie odpowiada na nie wcale... Chodziło mi tylko o to jak oczyścić flądrę! A ty jeden w całym internecie dałeś mi konkretną odpowiedź.

        Jeszcze raz Dzięki
        Robert :D
        • 07.07.13, 17:26
          I naprawdę czekałeś na tę odpowiedź osiem lat??? I flądra to wytrzymała?
          • Gość: Edi800 IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 07.07.13, 18:27
            robo powinien jakąś nagrodę dostać za cierpliwość. Ja więcej niż siedem lat bym nie dał rady czekać :)
            • Gość: ifka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.13, 11:00
              Dzięki temu, że robo czekał 8 lat, ja odpowiedź znalazłam w 2 min;-)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.