Dodaj do ulubionych

Papryka faszerowana

IP: 213.76.128.* 09.08.02, 10:14
Bardzo proszę, podeślijcie sprawdzony przepis na paprykę faszerowaną. Kiedyś
robiłam wg przepisu z gazety ale nie było to zachwycające. nie wiem w czym
błąd. Będę wdzięczna za pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: Dasio Re: Papryka faszerowana IP: *.tele2.pl 09.08.02, 10:44
      Ja mam jeden sprawdzony przepis na faszerowana paprykę. Przygotowuję ją tak jak
      przygotowuje sie gołabki tzn. z ryżem, swieżo zmielonym mięsem (najczęściej
      drobiowe lub cielece), podsmażona cebulka, jeden wycisnięty ząbek czosnku,
      oliwa z oliwek + przyprawy. Farsz wkładam do papryki (trzeba troche
      cierpliwości i zręczności żeby dobrze wyciąć gniazdo i nie zrobić zbyt dużego
      otworu od góry. Potem ustawiam wszystkie papryczki pionowo w garnku i gotuję na
      średnim ogniu pod przykryciem. Wodę do gotowania czasem wzbogacam łyzka Vegety
      żeby całość dodatkowo nabrała aromatu. Potem na talerz dodaję sosu pomidorowego
      i za chwilę już tylko wspomnienie pozostaje po papryce.
      Natomiast moi znajomi preferują faszerowanie papryki kaszą gryczaną i mięsem
      jak na gulasz. Potem podają to z sosem grzybowym - również rewelacja.
      • Gość: Lobelia Re: Papryka faszerowana IP: 195.187.102.* 09.08.02, 10:59
        Ja robię podobnie, tylko całość zapiekam w piekarniku.
        Wtedy można papryki przeciąć wzdłuż na pół. Do nadzienia
        dodaję jeszcze czasem trochę startych na tarce i
        podsmażonych warzyw (marchewka, seler, por), a wszystko
        można posypac startym serem (osobiście wolę bez sera),
        albo posypać tartą bułeczką i na wierzchu położyć
        kawałeczek masła. Przy zapiekaniu warto przed
        mapełnieniem farszem paprykę nieco posolić od wewnątrz,
        ew. dodając mniej soli do nadzienia.
        Robiłam też kiedyś paprykę z farszem z koziego sera, ale
        dawno to było, spróbuję poszukać przepisu (może znów
        zrobię przy okazji...).
    • Gość: Kaja Re: Papryka faszerowana IP: 217.11.141.* 09.08.02, 19:00
      faszerowana papryka

      6 papryk
      pół kg mielonej cielęciny
      3 cebule
      2 łyżki oliwy
      15 dkg ryżu
      2 jajka
      2 łyżeczki słodkiej papryki
      pęczek natki pietruszki
      sól

      sos
      2 pomidory
      2 ząbki czosnku
      pół łyżeczki tymianku
      łyżeczka ostrej papryki
      sól
      pieprz
      cukier

      Obrane pomidory pokroić na ćwiartki odrzucając pestki, dusić z roztartym
      czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem na małym ogniu przez 40 minut,
      przyprawić ostrą papryką i cukrem. Pionowo podzielić papryki, wrzucić do
      wrzątku i gotować 4 minuty. Ryż ugotować na pół twardo w osolonej wodzie.
      Cebule obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oliwie. Przestudzony ryż wymieszać z
      mięsem, jajkami, cebulą, posiekaną natką, słodką papryką i solą. Papryki
      nadziać, włożyć do żaroodpornego naczynia, obok papryk wlać sos, zapiekać 45
      minut.
      Z cielęciną są łagodne, więc można włożyć cielęcinę z wołowiną lub wołowinę.
    • kasiulek Nadzienie 11.08.02, 23:23
      Smaczna jest papryka nadziana farszem z gotowanego ryzu i duszonych z cebulka
      grzybkow (moga byc 'grzyby prawdziwe'´, pieczarki, boczniaki) przyprawionych
      sola i pieprzem.
    • Gość: kluba1 Re: Papryka faszerowana IP: *.we.client2.attbi.com 17.08.02, 15:10
      Gość portalu: nina napisał(a):

      > Bardzo proszę, podeślijcie sprawdzony przepis na paprykę faszerowaną. Kiedyś
      > robiłam wg przepisu z gazety ale nie było to zachwycające. nie wiem w czym
      > błąd. Będę wdzięczna za pomoc!
      Najbardziej lubie nadziana papryke zielona. Ma najsilnieszy " paprykowaty"
      smak i aromat. Nadzienie robie w zasadzie takie, jak do golabkow ale moje
      papryki gotuje i to juz w sosie pomidorowym. Nadaje mu to wspanialy, ostry
      paprykowaty smak oraz cudowny aromat. Smacznego !!!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka