Dodaj do ulubionych

Jak zrobić dobry ser biały

IP: *.net.autocom.pl 09.08.02, 21:48
Proszę o pomoc jak zrobić zmaczny ser biały z siadłego mleka krowiego, nie
wiem do jakiej temperatury się ogrzewa i jak długo no i co potem czy na
druszlak amorze do rożka. Jak ja robie to mi wychodzą grudki albo ser kwaśny.
Proszę o radę z góry bardzo dziękuje:)Pozdrowienia z Krakowa.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Maria IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 22:22
    Gość portalu: Ewa napisał(a):

    > Proszę o pomoc jak zrobić zmaczny ser biały z siadłego mleka krowiego, nie
    > wiem do jakiej temperatury się ogrzewa i jak długo no i co potem czy na
    > druszlak amorze do rożka. Jak ja robie to mi wychodzą grudki albo ser kwaśny.
    > Proszę o radę z góry bardzo dziękuje:)Pozdrowienia z Krakowa.

    Witam
    Swego czasu, kiedy na rynku nie było dobrych serów, moja babcia nauczyła mnie
    robić bardzo dobre twarożki. Do 2 litrów zsiadłego mleka wlewałam 1 litr mleka
    wrzącego, zamieszałam i odstawiałam do ostudzenia. Gorące mleko ścinało mleko
    zsiadłe . Po ostudzeni, zlewałam ścięte mleko do lnianego woreczka a kształcie
    stożka i czekałam aż mi obcieknie, Jeżeli chciałam mieć serek, to woreczek z
    twarożkiem wkładalam między dwie deseczki, obciążałam czymś i zostawiałam tak
    na całą noc. Rano smaczny serek był już gotowy.
    Mleko zsiadłe nie może być za bardzo kwaśne.
    Zyczę smacznego i przesyłam pozdrowienia z Warszawy - Maria
  • 09.08.02, 22:23
    z dawnych czasow, kiedy to z mleka dalo sie zrobic dobry twarozek.
    Nastawic mleko co by sie zsiadlo, w duzym naczyniu.
    zagotowac mleko (polowa objetosci kwasnego) i wlac do kwasnego, LEKKO ZAMIESZAC
    izostawic do ostygniecia.
    Przelac delikatnie na sitko wylozone kilka razy zlozona gaza.
    NIE WYLEWAC SERWATKI, jeno wypic
  • 10.08.02, 01:39
    Z serwatki moja mama robiła pyszną zupę, najprostszą z możliwych. Co prawda
    nie znam przepisu, ale były w niej ziemniaki pokrojone w kostkę, zrumieniona
    cebula i maleńkie skwarki.
    --
    pozdrowienia
    callado
  • 10.08.02, 05:05
    ziemniaki ,marchewka pokrojone w kostke - zalac niewielka iloscia wody i
    ugotowac di miekkosci, dodac serwatke, zesmazona cebulke i zagotowac
  • Gość: s IP: 216.232.200.* 10.08.02, 08:12
  • Gość: sara13 IP: 216.232.200.* 10.08.02, 08:43
    Witaj,
    ja uzywam 2 litrowa maslanke (3,25%).Przelewam ja do malego garczka,
    przykrywam. Nastepnie wkladam go do wiekszego, wypelnionego woda przynajmniej
    do wysokosci maslanki, takze przykrywam. Wode szybko doprowadzam do wrzenia, po
    czym zmniejszam temperature do minimum i zostawiam tak na okolo 5 godzin.
    Powstaly serek przekladam na kilkakrotnie zlozona gaze, umieszczona w sitku,
    zostawiam do ostudzenia. Zgrabnie odcisniety serek wykladam na talerzyk i do
    lodoweczki. Wychodzi pyszny, o kremowej konsystencji, robie go bardzo, bardzo
    czesto. Wszystkim smakuje :)
    Powodzenia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.