• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak zrobić dobry ser biały

  • IP: *.net.autocom.pl 09.08.02, 21:48
    Proszę o pomoc jak zrobić zmaczny ser biały z siadłego mleka krowiego, nie
    wiem do jakiej temperatury się ogrzewa i jak długo no i co potem czy na
    druszlak amorze do rożka. Jak ja robie to mi wychodzą grudki albo ser kwaśny.
    Proszę o radę z góry bardzo dziękuje:)Pozdrowienia z Krakowa.
    Edytor zaawansowany
    • Gość: Maria IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 22:22
      Gość portalu: Ewa napisał(a):

      > Proszę o pomoc jak zrobić zmaczny ser biały z siadłego mleka krowiego, nie
      > wiem do jakiej temperatury się ogrzewa i jak długo no i co potem czy na
      > druszlak amorze do rożka. Jak ja robie to mi wychodzą grudki albo ser kwaśny.
      > Proszę o radę z góry bardzo dziękuje:)Pozdrowienia z Krakowa.

      Witam
      Swego czasu, kiedy na rynku nie było dobrych serów, moja babcia nauczyła mnie
      robić bardzo dobre twarożki. Do 2 litrów zsiadłego mleka wlewałam 1 litr mleka
      wrzącego, zamieszałam i odstawiałam do ostudzenia. Gorące mleko ścinało mleko
      zsiadłe . Po ostudzeni, zlewałam ścięte mleko do lnianego woreczka a kształcie
      stożka i czekałam aż mi obcieknie, Jeżeli chciałam mieć serek, to woreczek z
      twarożkiem wkładalam między dwie deseczki, obciążałam czymś i zostawiałam tak
      na całą noc. Rano smaczny serek był już gotowy.
      Mleko zsiadłe nie może być za bardzo kwaśne.
      Zyczę smacznego i przesyłam pozdrowienia z Warszawy - Maria
    • 09.08.02, 22:23
      z dawnych czasow, kiedy to z mleka dalo sie zrobic dobry twarozek.
      Nastawic mleko co by sie zsiadlo, w duzym naczyniu.
      zagotowac mleko (polowa objetosci kwasnego) i wlac do kwasnego, LEKKO ZAMIESZAC
      izostawic do ostygniecia.
      Przelac delikatnie na sitko wylozone kilka razy zlozona gaza.
      NIE WYLEWAC SERWATKI, jeno wypic
      • 10.08.02, 01:39
        Z serwatki moja mama robiła pyszną zupę, najprostszą z możliwych. Co prawda
        nie znam przepisu, ale były w niej ziemniaki pokrojone w kostkę, zrumieniona
        cebula i maleńkie skwarki.
        --
        pozdrowienia
        callado
        • 10.08.02, 05:05
          ziemniaki ,marchewka pokrojone w kostke - zalac niewielka iloscia wody i
          ugotowac di miekkosci, dodac serwatke, zesmazona cebulke i zagotowac
    • Gość: s IP: 216.232.200.* 10.08.02, 08:12
    • Gość: sara13 IP: 216.232.200.* 10.08.02, 08:43
      Witaj,
      ja uzywam 2 litrowa maslanke (3,25%).Przelewam ja do malego garczka,
      przykrywam. Nastepnie wkladam go do wiekszego, wypelnionego woda przynajmniej
      do wysokosci maslanki, takze przykrywam. Wode szybko doprowadzam do wrzenia, po
      czym zmniejszam temperature do minimum i zostawiam tak na okolo 5 godzin.
      Powstaly serek przekladam na kilkakrotnie zlozona gaze, umieszczona w sitku,
      zostawiam do ostudzenia. Zgrabnie odcisniety serek wykladam na talerzyk i do
      lodoweczki. Wychodzi pyszny, o kremowej konsystencji, robie go bardzo, bardzo
      czesto. Wszystkim smakuje :)
      Powodzenia.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.