Dodaj do ulubionych

Zasmażka do gołąbków

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:21
Jak zrobic zasmażkę do gołąbków, zeby zagęścić sos. Gołąbki robilam tylko raz
i bez zasmażki, sos wyszedł mi strasznie rzadki.Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • Gość: siwa IP: *.adsl.solnet.ch 19.07.05, 21:37
    sos zagescic mozesz dodajac do niego smietane wymieszana z maka (ok. 2-3 lyzki
    maki, w zaleznosci od ilosci sosu)
  • bagatella 19.07.05, 21:44
    do kazdego sosu ktory robie do golabkow czy to pomidorowy, grzybowy czy
    paprykowy dolewam obowiazkowo szklanke wody spod golabkow i robie jasna
    zasmazke, ta woda/bulion spod golabkow daje obledny smak kazdemu sosowi, sprobuj
  • Gość: krisia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 17:45
    thanks!
  • Gość: kuchareczka IP: *.pl 26.07.05, 18:25
    a moze ktos poda jakis przepis na smaczne gołabki jakos tak mnie nie wychodza
    dobre?
  • bagatella 26.07.05, 19:07
    podstawa to duuze liscie kapusty, a reszta to tylko farsz, ja robie zawsze z
    kaszy i ryzu, mieso mieszane mielone, obowiazkowo solidny kawal boczku
    zmielony, cebula na drobno ale nie rumienie, daje surowa, 1 jajko do zlepienia,
    sol i pieprz, i pieprzu ziolowego dosc duzo, czasem ze 2 lyzki koncentratu
    pimidorowego, czasem rowniez namoczone suszone grzyby.
    scisle ulozone golabki zalewam delikatnym bulionem i wtykam gdzie sie da
    kawalki cebuli na dobry smak.
    a wszystko robie w szybkowarze, czas gotowania, ok 40 minut i juz gotowe do
    palaszowania z jakims pycha sosem, lub odsmazane sa jeszcze lepsze, pozdrawiam
    cieplutko
  • Gość: megi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:51
    spodobał mi sie ten pomysł z boczkiem - dajesz wędzony? A z tą kaszą to o co
    chodzi, bo u nas zawsze ryż z mięsem?. Dzieki
  • Gość: bagatella IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 26.07.05, 20:22
    robie pol na pol, ryz i zwykla biala kasze typu mazurska czy jakas inna, bo ta
    kasza zdecydowanie lamie i uszlachetnia smak farszu.
    jesli chodzi o boczek to raczej surowy, ale w wegierskiej kuchni daja wlasnie
    wedzony, wiec moze to nie taki glupi pomysl, sprobuje nastepnym razem.
    zycze powodzenia
  • Gość: megi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 20:28
  • tekisk 26.07.05, 20:43
    Gołąbki robię wg. przepisu ze starego wydania " Kuchni polskiej " .

    Ryż ugotować na półtwardo . Ja gotuję ryż w dużej ilości wody - jak makaron .
    W czasie kiedy ryż się gotuje , mielę mięso ,
    przysmażam cebulkę na złoty kolor .
    Kiedy ryż jest półtwardy ,odcedzam go , wysypuję go do miski .
    Do ciepłego ryżu dodaję surowe , zmielone mięso , usmażoną cebulkę , sól ,
    pieprz . Wszystko razem mieszam . Nie dodaję jajka - nie trzeba .
    Teraz farsz może poczekać .
    Główkę kapusty , parzę w dużym garze w osolonej wodzie , uprzednio wykrawam
    głąb .
    Zdejmuję liście pojedńczo .



  • a000000 26.07.05, 21:31
    No i należy pamiętać, że kapusta lubi tłuszcz. A więc mięsko tłuste! Nie wiem,
    jak to się dzieje, ale zdecydowanie smaczniejsze gołabki wychodzą, gdy się
    samemu zmieli mięsko. Łopatka lub karkówka, trochę wołowego, kawał boczku,
    cebula - wszystko przez maszynkę. Ryż lub kasza, jak kto woli, ugotowane
    półtwardo. A nawet samo mięsko, gdy kapustka ma małe liście. Sól, pieprz do
    smaku. Zwijam w liście i wkładam ciasno do pieczeniaka, podlewam olejem (dość
    wody puszczą liście, nawet czasami w trakcie pieczenia kipi z gara),
    przykrywam liściem i przykrywą gara. I do piekarnika na 180 st i dotąd
    trzymam, aż ten górny liść zacznie się brązowić. Gar przezroczysty, więc widać.
    No i czuć nosem lekką przypaleniznę.

    Ja robię bez sosu. I bez ziemniaków. Z piwem. Koniecznie. Kapusta lubi piwo.


  • Gość: alaska IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.05, 21:38
    a ja ryżu nie gotuję, tylko sypię do mięsa suchy.
    Gwarantuję, że się ugotuje w gołąbkach.! A zawsze to troche mniej zachodu =
    czas + garnek po ryżu do mycia :)
  • a000000 26.07.05, 21:43
    Cenne, gdy kapusta puści dużo wody. Ale czasami nie puści, wówczas będzie
    suche. A suche nie jest dobre. Wówczas trzeba podlać: jeśli pieczeniak
    żaroodporny, to koniecznie wrzącą wodą. Gołąbki muszą być miękkie i wilgotne.
  • lilka24 28.07.05, 00:54
    Gotowe, zawiniete gołąbki układam w garnku, zalewam wodą, dodaję kostkę
    bulionową, łyżkę smalcu. Na wierzchu układam te malutkie liscie kapusty,
    pokrojoną na ćwiartki cebulę, pokrojone jabłko i szczyptę tymianku. To powoli
    gotuję.
    Po ugotowaniu - do drugiego naczynia wykładam to, co było na wierzchu i dodaje
    trochę wywaru spod gołąbków. To miksuję.
    W innym garnuszku robię sos beszamel, ale rozprowadzam go wywarem spod
    gołąbków, dolewam rozmiksowaną masę, dokładam przecier pomidorowy, solę i
    pieprzę. Można dołożyć pół kostki bulionu pomidorowego.
    Po wyjęciu gołąbka na talerz polewam go sosem (jest dość gęsty) i jem bez
    ziemniaków (tak lubię).
    Można je też zapiec w piekarniku rozłożone obok siebie i polane sosem.
    Smakują wybornie.
  • Gość: elle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:56
    ja robię pomidorowy
  • Gość: kasik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:16
    i dobre z tą mazurską?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka