Dodaj do ulubionych

jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chrupiące

25.07.05, 14:44
a może ktoś zna coś innego chrupiącego z ziemniaków?
Edytor zaawansowany
  • yavorius 25.07.05, 14:51
    Coś innego: frytki.
  • Gość: Gośka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 15:06
    placki będą chrupiące jeżeli zetrzesz ziemniaki na grubszej tarce i trzeba
    smażyć na bardzo gorącym tłuszczu
  • Gość: magi IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:20
    A nie dajecie sody do tego ciasta ziemniaczanego , zeby nie "złapało" za duzo tłuszczu?
  • Gość: ella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 15:14
    dodaj troszkę cukru do smaku
  • kammik 25.07.05, 15:22
    Wymieszac z ubita piana z bialek.
  • Gość: kojka IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.07.05, 15:26
    ja robie bardzo malutkie i cieniutkie placki. i smaże do zrumienienia,zawsze
    chrupią.
  • Gość: Ula IP: *.folger.edu 25.07.05, 16:53
    Placki kochaja wszyscy w mojej rodzinie, ale Babcia robila zawsze
    najpyszniejsze. Chrupiace tez byly. Gatunek ziemniakow ma ogromne znaczenie ale
    wiem, ze Babcia dodawala do ciasta troche kaszy mannej (np. lyzke na miske
    masy). A do smaku - procz soli i pieprzu czarnego - dodawala szczypte pieprzu
    ziolowego. Teraz tez tak robie. Pycha.
  • ligia12 25.07.05, 18:51
    dodaj trochę mąki ziemniaczanej ,naprawdę są chrupiące,a z lenistwa nie ubijam
    białej,wypróbuj jeden i drugi sposób.
    Smacznego!!!
  • kobieta_na_pasach 25.07.05, 19:03

    --
    "Każda kobieta ma taką figurę, jaką jej mężczyzna sobie życzy"
  • bagatella 25.07.05, 22:55
    ja robie bardzo klasycznie od lat i zawsze sa wybitnie chrupiace. z wielkiego
    lenistwa i niecheci do tarcia robie wszystko w robocie, wiec tak: ziemniaki i
    cebule dobrze scieram i miksuje ale nie na miazge, dodaje 1 jajko, zabek
    czosnku, 2 lyzki ziemniaczanej a zwyklej maki tyle ile ciasto zabierze, sol,
    pieprz czarny i pieprz ziolowy. jak widac klasyka, ale caly sekret polega na
    pieczeniu plackow tzn oleju musi byc tyle na patelni aby brzegi dotykaly oleju,
    placek musi jakby plywac po powierzchni tluszczu ale bez 'nurkowania'. wtedy
    wlasnie placki smaza sie idealnie ze wszystkich stron i sa chrupiaco rumiane.
    podejrzane wieki temu w barach mlecznych i od lat sie sprawdza, pozdrawiam
    cieplutko
  • metnia 25.07.05, 23:00
    Bardzo prosto:)
    smazyc w glebokim oleju. ja tak robie, najpierw wszystko misuje a potem siup na gleboki olej. nie taki zeby plywaly ale taki zeby boki byly zakryte. potem przekladam na gleboki talerz wylorzony papierem do kanpek, zeby zabral tluszcz i placuszki pychotka :)
  • Gość: elle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 15:34
    głęboki olej to podstawa
  • Gość: asik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 17:41
    popieram
  • ampolion 26.07.05, 01:01
    Tak dla wymiany ciekawostek.
    U mnie w domu zawsze nazywało się je "racuchy" lub "racuchy ziemniaczane".
    W Stanach znane są jako potrawa typowo żydowska "latkes". Przybierają one różne
    formy i metody przyrządzania:
    lacquasi.notlong.com
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • rydzyk-fizyk 26.07.05, 01:07
    a tak dla wymiany ciekawostek, jak to napisales, to skad pochodza twoje
    korzenie? bo jak znam polske to od polnocy po poludnie to sie to nazywa placki
    ziemniaczane, a racuchy to zupelnie inna bajka, wiec?
  • ampolion 26.07.05, 07:50
    Warszawiak z krwi i kości po kądzieli, powiązania podlaskie po mieczu.
    Śląskie "pyzy" to też dla mnie dziwactwo...
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • e_r_i_n 26.07.05, 08:53
    Smazyc na glebokim oleju.
  • Gość: lanka3 IP: *.spm.pl / *.spm.pl 26.07.05, 20:30
    pyzy to są warszawskie a kluski śląskie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.