• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

jak zrobić placki ziemniaczane żeby były chrupiące Dodaj do ulubionych

  • 25.07.05, 14:44
    a może ktoś zna coś innego chrupiącego z ziemniaków?
    Zaawansowany formularz
    • 25.07.05, 14:51
      Coś innego: frytki.
      • Gość: Gośka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 15:06
        placki będą chrupiące jeżeli zetrzesz ziemniaki na grubszej tarce i trzeba
        smażyć na bardzo gorącym tłuszczu
      • Gość: magi IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:20
        A nie dajecie sody do tego ciasta ziemniaczanego , zeby nie "złapało" za duzo tłuszczu?
    • Gość: ella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 15:14
      dodaj troszkę cukru do smaku
    • 25.07.05, 15:22
      Wymieszac z ubita piana z bialek.
      • Gość: kojka IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.07.05, 15:26
        ja robie bardzo malutkie i cieniutkie placki. i smaże do zrumienienia,zawsze
        chrupią.
    • Gość: Ula IP: *.folger.edu 25.07.05, 16:53
      Placki kochaja wszyscy w mojej rodzinie, ale Babcia robila zawsze
      najpyszniejsze. Chrupiace tez byly. Gatunek ziemniakow ma ogromne znaczenie ale
      wiem, ze Babcia dodawala do ciasta troche kaszy mannej (np. lyzke na miske
      masy). A do smaku - procz soli i pieprzu czarnego - dodawala szczypte pieprzu
      ziolowego. Teraz tez tak robie. Pycha.
      • 25.07.05, 18:51
        dodaj trochę mąki ziemniaczanej ,naprawdę są chrupiące,a z lenistwa nie ubijam
        białej,wypróbuj jeden i drugi sposób.
        Smacznego!!!
    • 25.07.05, 19:03

      --
      "Każda kobieta ma taką figurę, jaką jej mężczyzna sobie życzy"
    • 25.07.05, 22:55
      ja robie bardzo klasycznie od lat i zawsze sa wybitnie chrupiace. z wielkiego
      lenistwa i niecheci do tarcia robie wszystko w robocie, wiec tak: ziemniaki i
      cebule dobrze scieram i miksuje ale nie na miazge, dodaje 1 jajko, zabek
      czosnku, 2 lyzki ziemniaczanej a zwyklej maki tyle ile ciasto zabierze, sol,
      pieprz czarny i pieprz ziolowy. jak widac klasyka, ale caly sekret polega na
      pieczeniu plackow tzn oleju musi byc tyle na patelni aby brzegi dotykaly oleju,
      placek musi jakby plywac po powierzchni tluszczu ale bez 'nurkowania'. wtedy
      wlasnie placki smaza sie idealnie ze wszystkich stron i sa chrupiaco rumiane.
      podejrzane wieki temu w barach mlecznych i od lat sie sprawdza, pozdrawiam
      cieplutko
    • 25.07.05, 23:00
      Bardzo prosto:)
      smazyc w glebokim oleju. ja tak robie, najpierw wszystko misuje a potem siup na gleboki olej. nie taki zeby plywaly ale taki zeby boki byly zakryte. potem przekladam na gleboki talerz wylorzony papierem do kanpek, zeby zabral tluszcz i placuszki pychotka :)
      • Gość: elle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 15:34
        głęboki olej to podstawa
        • Gość: asik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 17:41
          popieram
    • 26.07.05, 01:01
      Tak dla wymiany ciekawostek.
      U mnie w domu zawsze nazywało się je "racuchy" lub "racuchy ziemniaczane".
      W Stanach znane są jako potrawa typowo żydowska "latkes". Przybierają one różne
      formy i metody przyrządzania:
      lacquasi.notlong.com
      --
      Jeszcze się taki nie urodził,
      który by wszystkim dogodził...
      • 26.07.05, 01:07
        a tak dla wymiany ciekawostek, jak to napisales, to skad pochodza twoje
        korzenie? bo jak znam polske to od polnocy po poludnie to sie to nazywa placki
        ziemniaczane, a racuchy to zupelnie inna bajka, wiec?
        • 26.07.05, 07:50
          Warszawiak z krwi i kości po kądzieli, powiązania podlaskie po mieczu.
          Śląskie "pyzy" to też dla mnie dziwactwo...
          --
          Jeszcze się taki nie urodził,
          który by wszystkim dogodził...
    • 26.07.05, 08:53
      Smazyc na glebokim oleju.
      • Gość: lanka3 IP: *.spm.pl / *.spm.pl 26.07.05, 20:30
        pyzy to są warszawskie a kluski śląskie
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.