Dodaj do ulubionych

Ogórki kiszone-sól jodowana?

26.07.05, 22:53
Spotykam się z różnymi opiniami jaką sól stosować
do kiszonych ogórków.Czy dawać zwykłą tzn.niejodowaną czy może
być sól jodowana.Jakiej używacie?
Edytor zaawansowany
  • 26.07.05, 23:02
    normalna, taka z kazdego sklepu. 7dag na litr wrzatku
    --
    Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
  • 27.07.05, 00:38
    niejodowana oczywiscie. Mozna kupic gruba sol niejodowana, nawet z napism: do
    kiszenia ogorkow i z przepisem na opakowaniu. Z jodowana jest loteria - czasem
    wychodzi a czasem nie.
  • oczywiście kłodawska NIEJODOWANA UWAGA JEST JUŻ KŁODAWSKA JODOWANA taka w
    zielono=żółtych torbach plastikowych po 3 kg na tylnej ściance torby jest nawet
    przepis na kiszenie ogórków. zawsze jak stosowałem sól jodowaną i ogórki kupne
    to wychodziło niewiadomoco czyli gnój. od kilku lat stosujemy z żoną sól
    niejodowaną i ogórki mamy twarde i jędrne, utrzymują się bardzo długo, mamy
    jeszcze z zeszłego roku, ale jak je przechować to moja słodka tajemnica nie dla
    wszelakich kucharzy typu jagbur. pozdrawiam serdecznie.
  • 28.07.05, 18:39
    Coś chyba źle przeczytałeś, właśnie sprawdziłam, bo kupiłam 3 kg sól kłodawską
    i tam pisze takimi dużymi literami, że ślepy zobaczy "NIEJODOWANA". Sprawdź
    sobie dobrze i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
  • 27.07.05, 15:48
    Używam soli potasowej salvity. No i konsternacja pewnie bo ani jodowana, ani
    kłodawska niejodowana. A na dokładkę powiem, że skąd bym nie miał ogórków to
    się jeszcze nie zdarzyło żeby się nie udały.
  • Gość: anek IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 27.07.05, 16:23
    sol morska, czasem jodowana czasem bez takiego opisu, wychodza wysmienite
  • Gość: tola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 18:33
    a ja od lat uzywam soli kamiennej (tak sie nazywa), grubej, niejodowanej, lyzka
    na litr wody (koniecznie wrzatek). ogoraski polecha :-)
  • 27.07.05, 19:39
    Dzieki wszystkim za rady.Wczoraj zrobiłam ogórki,ale niestety,
    z solą jodowaną(nie miałam innej,a nie mogłam czekać z zaprawianiem).
    Zobaczymy jak wyjdą.Jutro nabędę sól niejodowaną i następne ogórki
    zrobię z taką.Ciekawa jestem jak wypadnie porównanie.
    Pozdrawiam.
  • 28.07.05, 18:35
    Nie tylko do kiszenia ogórków, ale wogóle używam tylko soli kamiennej, nigdy
    białej jodowanej. Najzdrowsza, jeśli tak wogóle mozna powiedzieć o soli, to sól
    kamienna.
  • Gość: GP IP: *.crowley.pl 29.07.05, 21:34
    KIedyś słyszałam,że w Polsce nie można sprzedawać soli niejodowanej.Nie
    widziałam jeszcze takiej soli.Na niektórych pisze malusieńkimi literkami w
    rogu,że zawiera jod.
    Przy okazji podzielę się sprytnym sposobem kiszenia ogórków.W 5 litrową butlę po
    wodzie mineralnej wrzuca sie ogóreczki oczywiście przekładając przyprawami.Jak
    jest pełna zalewa się słona wodą.Wszystko się zakręca i gotowe.Gdy mamy ochotę
    zimą na kwaszone ogórki to obcinamy butelkę od góry ,wybieramy tyle szt ile nam
    akurat potrzeba, a resztę nakrywamy talerzykiem.Polecam.
  • 29.07.05, 21:57
    jeden i tylko jeden wniosek. Użyty do kiszenia rodzaj soli nie ma kompletnie
    znaczenia. Trzeba po rpostu mieć to "coś", a wtedy i z kija wino się ukręci.
  • Gość: Aga IP: 217.97.175.* 17.07.15, 13:23
    A ja właśnie zrobiłam ze zwykłą solą jodowaną i podejrzewam,że wyjdą, bo czemu by nie.
  • Gość: Asica IP: *.internetia.net.pl 20.07.15, 13:01
    Zawsze robiłam z solą jodowaną :) tylko dodawałam jej wiecej niz sie dodaje soli kamiennej, jodowana wydaje mi sie mniej słona :P Zawsze wychodzą :)
  • Gość: Arek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.17, 14:18
    Też zauważyłem, że sól jodowana jest mniej słona. Ciekawe, może wypełniaczem jest antyzbrylacz. Pozdrawiam.
  • 20.07.15, 17:08
    Sól kamienna gruba niejodowana i chrzan najlepiej konserwują. Jod nie tylko zmienia smak ogórków, ale powoduje, że nie trzymają się długo.
  • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.15, 19:50
    niezła rada po 10 latach
  • 20.07.15, 20:09
    Gość portalu: gość napisał(a):

    > niezła rada po 10 latach<

    A bo co? teraz kisi się ogórki bez soli, czy jak? Czy już w każdym starym wątku, który nic nie stracił na aktualności będą tego typu uwagi? To już staje się nudne.

    --
    naprawdę, na pewno, po prostu, wprost, zresztą, na razie, dlaczego.
  • Gość: sloniu21 IP: *.tp-tec.com 04.07.17, 09:47
    Nie ma znaczenia, ze taka informacja pojawila sie nawet po 10 latach. Ja wlasnie teraz przegladam ten watek po 12 latach i znalazlem potrzebne info. Dziekuje.
  • Gość: mina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.17, 16:13
    a twoja po 2 latach:/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.