Dodaj do ulubionych

leczo warzywne

28.07.05, 21:18
Witam
Podpowiedzcie mi z jakich warzyw najlepiej zrobic leczo? I co po kolei
wrzucac do garnka?
Dzieki
Pozdrawiam :)
Edytor zaawansowany
  • orissa 28.07.05, 21:30
    Ja robię z papryki, cukinii, zielonej fasolki szparagowej, pomidorów bez
    skórki, cebuli, czosnku, pieczarek + coś mięsnego (kiełbasa, kurczak - zależy
    co znajdę zbędnego w lodówce). Warzywa kroję w grubą kostkę.
    Najpierw wrzucam paprykę (dodaję odrobinę oliwy do garnka) i pociętą fasolkę,
    po 10 minutach cukinię (zieloną i żółtą), pieczarki podsmażone z cebulą, po
    kolejnych 10 minutach dorzucam pomidory, czosnek, oczyszczoną czuszkę, gotuję
    kolejne 5 minut i gotowe. Aha, w międzyczasie gdzieś tam przyprawiam do smaku.
    Kiełbasę i mięso jeśli dodaję, to podsmażam osobno i dodaję wtedy równo z
    cukinią. I nie siedzę z zegarkiem w ręku, czas jest "orientacyjny" ;)
    --
    I couldn't find a way to break away my hell...
  • Gość: discrepantia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:42
    ja jeszcze dodaję jedna lub dwie starte na tarce marchewki. czasem także
    bakłażna. no i dużo czosnku, ziół i pieprzu.
  • Gość: hawk IP: *.idealan.pl / *.idealan.pl 28.07.05, 21:47
    sorry,ale mam takie głupie pytanie. Czy na początku dużo wody wlewacie do
    garnka czy też wcale. Mam niesamowite zdolności do marnowania nawet
    najprostszych dań więc wolę się upewnić. pozdrawiam.
  • orissa 28.07.05, 21:50
    Gość portalu: hawk napisał(a):

    > sorry,ale mam takie głupie pytanie. Czy na początku dużo wody wlewacie do
    > garnka czy też wcale. Mam niesamowite zdolności do marnowania nawet
    > najprostszych dań więc wolę się upewnić. pozdrawiam.

    Ja nie daję ani kropli wody. Tylko oliwę przed papryką (2-3 łyżki).
    Warzywa puszczają dość soków, szczególnie pomidory.
    --
    I couldn't find a way to break away my hell...
  • Gość: hawk IP: *.idealan.pl / *.idealan.pl 28.07.05, 22:02
    Dzięki bardzo za pomoc. Może uda mi się chociaż tego nie zepsuć :))
  • madzilka 28.07.05, 22:06
    A czy pomidory mogą byc z puszki? Czy lepiej zeby były normalne i czy dużo ich
    potrzeba?
  • orissa 28.07.05, 22:47
    madzilka napisała:

    > A czy pomidory mogą byc z puszki? Czy lepiej zeby były normalne i czy dużo
    ich
    > potrzeba?

    Mogą być z puszki, kiedyś raz czy dwa takie dałam, ale są obecnie za drogie w
    stosunku do świeżych. Ja daję 5 dużych, dla porównania - papryki czerwonej
    kilogram.
    --
    I couldn't find a way to break away my hell...
  • ampe 28.07.05, 23:12
    Leczo składniki:
    cukinia, cebula, papryka, pomidory,oliwa, sól, pieprz i jak ktoś lubi kiełbaska
  • balumi 29.07.05, 08:51
    ha, to by byly raczej wariacje na temat lesco :)
    spróbuj klasyki (duzo prostszej):
    pokrojona cebule zeszklic na tluszczu (najlepsza jest extra vergine), w tym
    czasie pokroic w paski papryke (male sztuki mozna tylko na pól).gdy cebula juz
    gotowa zdjac garnek z ognia i po chwili dodac lyzke mielonej papryki, wymieszac.
    dodac papryke i postawic garnek z powrotem na ogien, dalej dusic. w tym czasie
    obrane ze skórki pomidory pokroic w cwiartki i dodac do garnka.mozna dodac czos-
    nek. posolic i dusic az wszystko bedzie miekkie.
    mozna wkroic kielbase, domieszac jajka (2 na osobe).
    ilosc skladników wg uznania. jest jedna zasada: równe ilosci kazdego z warzyw.
    ilosc suchej papryki zalezy od ilosci warzyw. ja robie wielki gar i dodaje 1
    czubata lyzke stolowa.
    jesli ktos lubi ostry smak mozna dodac 1 strak ostrej papryki w calosci, trzeba
    tylko uwazac kiedy wyjac,bo tak gotowana jest duzo ostrzejsza niz oczyszczona
    i pokrojona.
    zycze smacznego i pozdrawiam z upalnego budapestu.



  • Gość: res IP: 212.244.217.* 29.07.05, 11:53
    a ja robie tak:
    najpierw cebulka w kostke i na olej , potem obrana cukinia w kosteczke i do
    cebuli , obrane ze skorki pomidorki pokrojone byle jak bo i tak sie rozgotuja
    jak trzeba wody to dolewam, jak juz pomidorki sie rozgotuja daje pokrojoną w
    kostke lub paseczki papryke z kazdego koloru po jednej, na koniec konserwa
    pokrojona byle jak - tak robia podobno leczo na WEgrzech, na koniec przyprawy
    według uznania posypuje zielona pietruszką i zajadam jami jami wczoraj jadłam

    pozdrawiam
  • Gość: justka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 10:06
    ja tak samo - tylko zamiast konserwy - suszona kiełbasa
  • ewkka 05.08.05, 10:46
    Rydzyk-fizyk ma racje. Leczo jest tylko jedno, węgierskie czyli
    cebula+papryka+pomidory.
  • Gość: justka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:39
    niech i tak będzie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.