Dodaj do ulubionych

Sosy na zimę

04.08.05, 09:17
z czego robicie (wekujecie) sosy do mięsa, pizzy itp.
Tak by w zimie można szybko wyjąć ze słoika i przygotować danie.
Edytor zaawansowany
  • linn_linn 04.08.05, 09:23
    Kopiuje moje:
    Sos / przecier / pomidorowo-warzywny
    5 kg pomidorow – 1 kg marchwi – 1 duza cebula – 2 galazki selera naciowego / 1
    maly korzeniowy / - kilka zabkow czosnku – peczek natki pietruszki / kilka
    korzeniowych, ale tych we Wloszech nie ma / - listki bazylii – sol – pieprz -
    cukier
    Pomidory umyc dobrze i szybko pod biezaca woda.
    Rozgotowac je troche w duzym garnku, podlewajac niewielka floscia wody.
    Przetrzec przy pomocy przyrzadu do przecierania warzyw, albo przepuscic przez
    maszynke do oddzielania miazszu od pestek i skorek / wloska “spremipomodoro” /.
    Odsaczyc nadmiar wody uzywajac plociennych workow lub duzego sita przykrytego
    plotnem / skroci to troche pozniejszy proces zageszczania sosu /.
    Przecier przelac do duzego garnka, dodac marchew i seler rozdrobnione w
    malakserze / liscie selera zostawic /, dodac czosnke i cebule przekrojona na
    pol / mozna je wlozyc do siateczki np. z tiulu – bedzie latwej je potem
    usunac /.
    Gotowac, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka, aby przecier nie przywarl
    do dna.
    Natke pietruszki i liscie selera oplukac, a nastepnie dokladnie zwiazac nitka i
    wrzucic do gotujacego sie przecieru.
    Doprawic lekko sola, pieprzem i cukrem / niewielka iloscia, gdyz wlasciwe
    doprawianie bedzie mialo miejsce podczas gotowania potraw /.
    Gotowac przez 2 godziny / przy malych ilosciach nawet krocej /.
    Wyjac wiazke natki i selera oraz cebule i czosnek.
    Przecier przelozyc do wysterylizowanych sloikow, na dno sloika klasc po listku
    bazylii, potem wlac przecier, potem znowu listek bazylii i warstwe oliwy / tak
    aby dokladnie pokryla przecier /.
    Zamknac i pasteryzowac przez 30 minut / przy malych sloiczkach wystarczy 20
    minut /.
    Mozna zrobic taki przecier bez warzyw / pomidory, czosnek, sol, cukier, oliwa,
    listki bazylii /.

    Jest to przepis polsko-wloski: wyciety z “Kobiety i Zycia”, przywieziony do
    Wloch razem z kuchennym archiwum, a nastepnie dostosowany do sposobu wykonania
    slynnej wloskiej salsy / przewaznie robionej bez dodatku warzyw i tak tez mozna
    to zrobic /, podobno nazywanej w Polsce ciapa.

    Jesli ktos hoduje pomidory na wieksza skale, polecam wloska
    maszynke “spremipomodoro”.

    Sos pomidorowy aromatyczny
    5 kg dojrzalych pomidorow – 2 cebule – 2 zabki czosnku – pol szklanki oliwy
    extravergine – sol – pieprz – listki bazylii – szczypta oregano
    Pomidory umyc, przekroic na polowe, usunac pestki i czesc plynu, przetrzec
    uzywajac przyrzadu do przecierania warzyw.
    Podgrzac oliwe, poddusic w niej siekana cebule wraz z zabkami czosnku, dodac
    przecier pomidorowy, troche soli i pieprzu, a nastepnie dusic przez 20 minut.
    W polowie duszenia dodac listki bazyli i szczypte oregano.
    Goracy sos wlewac do sloikow pollitrowych / wyjdzie ich 8 / i pasteryzowac
    przez 20 minut.
    Przechowywac do roku.
    Jesli posiada sie wloska maszynke do oddzelania pestek i skorek od pomidorowego
    miazszu, wystarczy poddusic cale pomidory i przepuscic je przez te maszynke /
    przypomina maszynke do miesa, ale ma walek pelen malutkich dziurek /. Taka
    maszynka umozliwia przetworzenie kilkudziesieciu kg pomidorow na raz.


Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.