Dodaj do ulubionych

Szukam dobrego przepisu na leczo !!!

22.08.02, 12:38
Nie wiem kompletnie jak zrobic dobre leczo ,czy znajdzie sie ktos z dobrym
przepisem?

Z gory serdecznie dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: leo Re: Szukam dobrego przepisu na leczo !!! IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 14:39
      Było tutaj sporo przepisów, ale jeśli pozwolisz dam Ci kilka rad z własnego
      doświadczenia:
      -kupujesz czerwoną paprykę I sortu (mięsista), żółtą i zieloną zostaw estetą
      -robisz leczo na smalcu, najlepiej wytopionego ze słoniny razem ze skwarkami
      -kroisz paprykę na duże kawałki, to nie sałatka
      -przed duszeniem obsmaż delikatnie paprykę na smalcu (uzyskasz "ten" smak)
      -na tym samym smalcu podsmaż cebulę (mniej niż na złoto), ew. boczek, kiełbasę
      co lubisz
      -dodaj paprykę, dużo grubo pokrojonego czosnku, sól, słodką paprykę w proszku,
      ew. łyżkę przecieru pomid. podlej minim. ilością wody
      -duś 30-40 minut potem zostaw pod przykryciem niech dojdzie
    • Gość: Lobelia Re: Szukam dobrego przepisu na leczo !!! IP: 195.187.102.* 22.08.02, 15:12
      Chyba już było, ale nie chce mi się szukać.
      3-4 duże cebule kroję w plastry, podsmażam na szklisto i
      przekładam do rondla. Na tym samym tłuszczu (olej, bo nie
      przepadam za smalcem) podsmażam 2 duże, mięsiste czerwone
      papryki pokrojone w paski (dość grube) i dokładam do
      cebuli. Dodaję obrane ze skórki 4 dojrzałe pomidory
      pokrojone na kawałki. Przyprawiam solą, pieprzem oraz
      słodką i ostrą papryką oraz suszoną bazylią (świeża mi
      jakoś do tego nie pasuje). Czasem trzeba dolać odrobinę
      wody. Do tego dorzucam dwa małe patisony pokrojone w
      kostkę. Ale to nie jest obowiązkowe, ja akurat mam klęskę
      urodzaju patisonów. I niech się dusi. Tuż przed końcem
      duszenia dokładam podsmażoną dobrą kiełbasę w plasterkach
      (ostatnio dołożyłam frankfurterki z tzw. mazurskich
      wędlin, też było dobre). Nie wiem, co by na to Węgrzy
      powiedzieli :), ale mojej rodzinie smakuje. Warunkiem
      sukcesu są świeże, pachnące warzywa (akurat sezon w
      pełni) i dobra wędlina).
    • Gość: paumiau Re: Szukam dobrego przepisu na leczo !!! IP: 193.109.223.* 22.08.02, 17:44
      wedlug mnie sek tkwi w tym zeby kazde warzywo - cebule,papryke,cukinie ew.
      kabaczek, patison, baklazan podsmazac oddzielnie po ok 10 min,potem wszystko
      wrzucic do duzej glebokiej patelni dodac kilka obranych pokrojonych pomidorkow,
      ziola,czosnek, ostra paryke i dusic jeszcze kwadrans zeby sos z pomidorow
      nabral odpowiedniej konsystencji. osobiscie miesa nie uzywam. pzdr
      • Gość: Lobelia Re: Szukam dobrego przepisu na leczo !!! IP: 195.187.102.* 22.08.02, 18:00
        Oczywiście masz rację, istota leczo to cebula, papryka
        (nie rozgotowana) i pomidory, cała reszta to dodatki,
        których można używać lub nie. Mój kolega wegetarianin
        robi leczo z tofu albo z ziarnami soi. Słyszałam o
        dodawaniu pieczarek. Sporo ludzi dodaje wędzonkę lub
        boczek (podsmażone). Osobiście dodałam kiedyś kotlety
        mielone, które mi zostały zpoprzedniego dnia. Podobno
        dobre jest z resztkami pieczeni cielęcej. W "Kamiennych
        tablicach" faktycznie dodawali jajko. Widziałam kiedyś
        przepis w którym było podsmażone mielone mięso (nazywało
        się to "leczo siedmiogrodzkie", innych składników nie
        pamiętam niestety) Kombinacji jest mnóstwo, ja akurat
        podałam przepis najczęściej przeze mnie stosowany i
        lubiany przez moją rodzinę.
        • hania_76 Re: Szukam dobrego przepisu na leczo !!! 22.08.02, 18:27
          Gość portalu: Lobelia napisał(a):

          > Oczywiście masz rację, istota leczo to cebula, papryka
          > (nie rozgotowana) i pomidory, cała reszta to dodatki,
          > których można używać lub nie. Mój kolega wegetarianin
          > robi leczo z tofu albo z ziarnami soi. Słyszałam o
          > dodawaniu pieczarek. Sporo ludzi dodaje wędzonkę lub
          > boczek (podsmażone). Osobiście dodałam kiedyś kotlety
          > mielone, które mi zostały zpoprzedniego dnia. Podobno
          > dobre jest z resztkami pieczeni cielęcej. W "Kamiennych
          > tablicach" faktycznie dodawali jajko. Widziałam kiedyś
          > przepis w którym było podsmażone mielone mięso (nazywało
          > się to "leczo siedmiogrodzkie", innych składników nie
          > pamiętam niestety) Kombinacji jest mnóstwo, ja akurat
          > podałam przepis najczęściej przeze mnie stosowany i
          > lubiany przez moją rodzinę.

          Ja lubie leczo w postaci kryzysowo-luksusowej, tzn. bez miesa, bez kielbas, ale
          za to z parowkami pokrojonymi w grube plastry. Tak mi z dziecinstwa zostalo :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka