• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Czy mozna zamrozic bazilie??

  • IP: *.vgernet.net 25.08.02, 20:26
    Co roku kupuje pore i liscie selera kroje je drobniutko i zamrazam. W zimie
    sa jak znalazl do zup, bigosu itd. Zastanawiam sie, czy mozna zamrozic
    bazylie gdzyz bardzo czesto jej uzywam a teraz latem jest jej mase i duzo
    tansza. Pytam sie gdyz liscie bazyli sa stosunkowo delikatne w porownaniu do
    pora czy selera. Ma ktos jakies doswiadczenie w tym temacie??
    Edytor zaawansowany
    • 25.08.02, 20:44
      Mozna. Ja zamrazam tez koperek, ktory jest jeszcze delikatniejszy, oraz
      pietruszke i inne ziola. Sa duzo lepsze niz suszone.
      • Gość: Izabella IP: *.vgernet.net 25.08.02, 22:20
        Staua, dzieki za odpowiedz czy np:koperek myjesz przed zamrozenie, poniej go
        delikatnie suszysz czy jak? Bede wdzieczna za odpowiedz bo nie mam
        doswiadczenia w delikatnych ziolach, boje sie aby mi sie nie zrobila jedna
        wielka, zamrozona kula :))
        • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 26.08.02, 07:49
          Listki bazylii mozna zamrozic w calosci. Nalezy pamietac o delikatnym
          osuszeniu. Lepsze niz suszone, ale najlepsze sa jednak swieze.
        • Gość: Lobelia IP: 195.187.102.* 26.08.02, 08:30
          Moja śp. babcia stosowała taki patent, że młody koperek
          myła, suszyła w ściereczce i drobno posiekany pakowała w
          plastikowe pojemniczki (np. po margarynie) i zamrażała.
          Zimą po prostu wyskrobywało się taki zielony szron na
          gorące ziemniaki albo do sosu. Zapach był piękny...
          Co do bazylii, to ja raz spróbowałam trochę zamrozić -
          liście umyłam i osuszyłam w ściereczce a potem włożyłam
          do takich specjalnych woreczków do zamrażania żywności.
          Ale wyszło średnie - zdecydowanie nie to co świeże, choć
          bardziej zbliżone do świeżego niż suszone. Doradzam
          raczej hodowlę parapetową, jeśli dysponujesz dobrze
          nasłonecznionym kuchennym parapetem.
          • 26.08.02, 08:38
            najlepiej wsadzić do woreczków na lód i siup...do zamrażalnika :)
            Potem w razie potrzeby wrzucam kostkę lodu np.zupy czy czegokolwiek
            i finito.
            pozdr.
            • Gość: teodor IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 01.09.02, 13:03
              Mrożę bazylię od wielu lat bo mam ją z działki. Myje całe łodyżki osuszam w
              ściereczce i obrywam listki i całe listki wkładam do pojemników / mogą być po
              maśle /Listeczki ładnie się mrożą i można wyjmować z pojemnika zamrozone
              pojedyńcze liście.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.