Dodaj do ulubionych

Polewa czekoladowa

04.09.05, 17:00
Mam pytanie i mam nadzieję, że znajdę tu na nie odpowiedź ;) Robię pycha
ciasto z ananasem. Mam z nim jednak jeden problem. Na jego wierzch leję polewę
czekoladową (2-3 rozpuszvzone czekolady i mleko). Problem w tym, że polewa
odkleja się od ciasta. Już przy cięciu trzeba uważac żeby równo ukroić ciasto.
Jedząc, zazwyczaj najpierw zjada się czekoladę, a potem ciasto, bp niestety
jedno nie trzyma się z drugim :) Zna ktoś może sposób co zrobić żeby tak się
nie działo? Może zmienić jakieś składniki? Denerwuje mnie ta czekolada :D Aha,
ciasto jest biszkopotowe :)

Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • e_katt 04.09.05, 17:02
    spróbuj czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny masła i
    słodkiej śmietany (ja to na oko biorę, ale powiedzmy, że na 100g czekolady po
    łyżce masła i śmietany) - powinna być i bardziej miękka, i 'przylegliwa' do
    ciasta, no i kroić też powinna się lepiej (znaczy: z ciastem razem;-)
  • fisza86 04.09.05, 17:15
    Bo tak wogóle, to nie napisałam, ale rozumiem, że kwestia wkładania ciasta do
    lodówki chyba nie ma tu nic do rzeczy? ;)
  • Gość: wila2 IP: *.fbx.proxad.net 04.09.05, 18:24
    ja proponuje polewa z koglem moglem, nie zjezdza z ciasta i tak:
    125 gr margaryny
    1 cale jajko
    3 lyzki cukru
    1 lyzka kakao
    Jajko utrzec z cukrem i kakaem, czyli zrobic kogel-mogel, margaryne rozpuscic.
    Do gotowego kogla-mogla dolewac po trochu goraca margaryne, caly czas ucierajac.
    Odkad mam ten przepis nie robie innej polewy
    smacznego ;)
  • Gość: anew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 22:56
    Ja rozpuszczam 1 czekoladę z paroma łyżkami mleka,aż się ponownie zagotuje i
    czuję podczas mieszania ,,ze gęstnieje i zaraz wykładam na świeżo upieczone
    gorące ciasto.Jeszcze nigdy się nie odwarstwiała,pozdrawiam.
  • Gość: Fisza86 IP: *.elgrom.eu.org / 83.238.94.* 04.09.05, 23:27
    I ta 1 czekolada wystarcza Ci na ciasto w dużej, prostokątnej blaszy? :)
  • Gość: anew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:40
    przepraszam,bo to bardzo ważne,ta 1 czekolada starcza mi na tortownicę około
    30cm średnicy,pozdrawiam.
  • Gość: halinac52 IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 04.09.05, 23:42
    Ja rowniez robie tylko taka polewe jak - wila2 od kilku lat . Jest wysmienita
  • Gość: halinac52 IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 04.09.05, 23:47
    zapomnialam dodac ze do mojej dodaje 6 łyżek cukru pudru i 4 łyżki kakała ,ale
    sposob wykonania taki sam Pozdrawiam
  • niunia792 05.09.05, 17:23
    a ja w ciescie biszkoptowym odkrajam "gore" - nie duzo ale tak by nie bylo tej
    wartstwa spieczonej. Klade na to np. banany a potem dodaje na to wsyzstko
    pyszyn krem czekoladowy

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.