• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

zamrażanie cukinii i bakłażana Dodaj do ulubionych

  • 07.09.05, 10:41
    czy można mrozic oba te warzywa?
    zakładam, że tak, tylko męczy mnie sposob zamrożenia - czy mam zblanszowac
    warzywa i czy w calosci czy jakos je rozdzielic?

    No i jak to z tą goryczą bakłażana - jak rozmroze to posmarować solą, by
    wyszła gorycz???

    pordzcie mi prosze, bo chcę tego dużo zamrozić, a uwielbiam cukinię
    --
    Ja i Ty. Ty i Ja - jedna całosć. Na zawsze!

    Ku przestrodze tragiczna historia
    Dla poszukujących dentysty coś ciekawego
    Edytor zaawansowany
    • 07.09.05, 11:34
      Cukinię tak, bakłażana nie. Zrobi się po rozmrożeniu kapeć. Chłonie wodę z taką
      samą zachłannością jak oliwę. Skoro masz dużo zrób pastę z bakłażanów i
      zapasteryzuj w słoikach. Doskonała na kanapki albo jako dodatek do rozmaitych
      sosów, zup, farszy.
      • Gość: cytrusowa IP: *.h.pppool.de 07.09.05, 11:55
        pasta z bakłażana?
        a gdzie znajdę przepis?
        ciekawie brzmi - nie ukrywam, ze nie jadlam nigdy, ale pomysl dobry i wart
        wykorzystania
        • 07.09.05, 12:09
          pasta z bakłażanów

          Przygotowanie: 2 godz

          Pieczenie: 20 min

          Trudność: łatwizna


          Składniki

          • 5 kg bakłażanów przekrojonych na połówki, 1 kg papryki

          • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

          • sól, pieprz, kumin, 12 łyżeczki zmielonej pepperoni, 5 ząbków czosnku


          Etapy przygotowania

          1. Bakłażany po posoleniu i odsączeniu na papierowym ręczniku smarujemy oliwą
          z oliwek i pieczemu około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200'C. Po wyjęciu
          odzielamy miąższ od skórki i umiszczamy w misce.skórki zmieszałem z 1 kg
          papryki równiez upieczonej i oskórowanej, bez nasion. To wszystko zmiksowałem i
          w tej chwili odparowuję w garnku z 1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstra vergine.
          Nie wiem jeszcze na jakie zdecyduję się przyprawy. Na wstępie sól i pieprz na
          pewno, do tego 2 łyżeczki zmielonej i wysuszonej pepperoni. Zastanawiam się
          jeszcze nad kminkiem. Dojdzie pewnie jeszcze bazylia. Ale czy to definitywny
          zestaw okaże się podczas smakowania.

          2. Paprykę wsadzamy równiez do piekarnika i pieczemy do zbrązowienia się
          skórki. Następnie wkładamy do woreczka foliowego. Gdy ostygnie pozbawiamy ją
          gniazd nasiennych i skórki.

          3. Bakłażany z paryką miksujemy na jednolita masę. W sporym garnku rozgrzewamy
          oliwę z oliwek dodajemy roztarte z solą ząbki czosnku, dokładamy bakłażany i
          paprykę.

          4. Na małym ogniu gotujemy do momentu odparowania większości wytworzonego
          sosu. Pasta ma mieć konsustencję budyniu. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem,
          pepperoni i kuminem.

          5. Przekładamy do wyparzonych małych słoików i pasteryzujemy około 10 min.
          Pasta jest doskonałym dodatkiem do smarowania pieczywa lub do rozmaitych
          farszów. Z pieczywem najbardziej smakuje schłodzona. Smacznego.

    • 07.09.05, 12:07
      cukinie mroze po zblanszowaniu w kawalkach (lub w calosci - ale tylko sztuki
      nie przekraczajace 7 cm, przekrojone wzdluz :) albo zmiksowane puree - szybka
      zupa zimowa, wystarczy wrzucic na wywar, doprawic pieprzem/sola, ew. podsmazyc
      czosnek i dodac kawalki cukinii.
      • Gość: cytrusowa IP: *.h.pppool.de 07.09.05, 12:08
        dzieki bardzo:-)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.