Dodaj do ulubionych

zamrażanie cukinii i bakłażana

07.09.05, 10:41
czy można mrozic oba te warzywa?
zakładam, że tak, tylko męczy mnie sposob zamrożenia - czy mam zblanszowac
warzywa i czy w calosci czy jakos je rozdzielic?

No i jak to z tą goryczą bakłażana - jak rozmroze to posmarować solą, by
wyszła gorycz???

pordzcie mi prosze, bo chcę tego dużo zamrozić, a uwielbiam cukinię
--
Ja i Ty. Ty i Ja - jedna całosć. Na zawsze!

Ku przestrodze tragiczna historia
Dla poszukujących dentysty coś ciekawego
Edytor zaawansowany
  • 07.09.05, 11:34
    Cukinię tak, bakłażana nie. Zrobi się po rozmrożeniu kapeć. Chłonie wodę z taką
    samą zachłannością jak oliwę. Skoro masz dużo zrób pastę z bakłażanów i
    zapasteryzuj w słoikach. Doskonała na kanapki albo jako dodatek do rozmaitych
    sosów, zup, farszy.
  • Gość: cytrusowa IP: *.h.pppool.de 07.09.05, 11:55
    pasta z bakłażana?
    a gdzie znajdę przepis?
    ciekawie brzmi - nie ukrywam, ze nie jadlam nigdy, ale pomysl dobry i wart
    wykorzystania
  • 07.09.05, 12:09
    pasta z bakłażanów

    Przygotowanie: 2 godz

    Pieczenie: 20 min

    Trudność: łatwizna


    Składniki

    • 5 kg bakłażanów przekrojonych na połówki, 1 kg papryki

    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

    • sól, pieprz, kumin, 12 łyżeczki zmielonej pepperoni, 5 ząbków czosnku


    Etapy przygotowania

    1. Bakłażany po posoleniu i odsączeniu na papierowym ręczniku smarujemy oliwą
    z oliwek i pieczemu około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200'C. Po wyjęciu
    odzielamy miąższ od skórki i umiszczamy w misce.skórki zmieszałem z 1 kg
    papryki równiez upieczonej i oskórowanej, bez nasion. To wszystko zmiksowałem i
    w tej chwili odparowuję w garnku z 1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstra vergine.
    Nie wiem jeszcze na jakie zdecyduję się przyprawy. Na wstępie sól i pieprz na
    pewno, do tego 2 łyżeczki zmielonej i wysuszonej pepperoni. Zastanawiam się
    jeszcze nad kminkiem. Dojdzie pewnie jeszcze bazylia. Ale czy to definitywny
    zestaw okaże się podczas smakowania.

    2. Paprykę wsadzamy równiez do piekarnika i pieczemy do zbrązowienia się
    skórki. Następnie wkładamy do woreczka foliowego. Gdy ostygnie pozbawiamy ją
    gniazd nasiennych i skórki.

    3. Bakłażany z paryką miksujemy na jednolita masę. W sporym garnku rozgrzewamy
    oliwę z oliwek dodajemy roztarte z solą ząbki czosnku, dokładamy bakłażany i
    paprykę.

    4. Na małym ogniu gotujemy do momentu odparowania większości wytworzonego
    sosu. Pasta ma mieć konsustencję budyniu. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem,
    pepperoni i kuminem.

    5. Przekładamy do wyparzonych małych słoików i pasteryzujemy około 10 min.
    Pasta jest doskonałym dodatkiem do smarowania pieczywa lub do rozmaitych
    farszów. Z pieczywem najbardziej smakuje schłodzona. Smacznego.

  • 07.09.05, 12:07
    cukinie mroze po zblanszowaniu w kawalkach (lub w calosci - ale tylko sztuki
    nie przekraczajace 7 cm, przekrojone wzdluz :) albo zmiksowane puree - szybka
    zupa zimowa, wystarczy wrzucic na wywar, doprawic pieprzem/sola, ew. podsmazyc
    czosnek i dodac kawalki cukinii.
  • Gość: cytrusowa IP: *.h.pppool.de 07.09.05, 12:08
    dzieki bardzo:-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.