Dodaj do ulubionych

BIGOS-proszę o prosty przepis- mój debiut

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 21:24
Witajcie, proszę o prosty przepis na pyszny bigos. Dobrze radzę sobie w kuchni, lecz za robienie bigosu się jeszcze nigdy nie zabrałam...a mąż mi marudzi,ze chce bigosu :)
Dziękuję za wskazówki i przepisy.
pozdrawiam
Agata
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 07.09.05, 21:39
    5 kg kapusty białej, 3.3 kg kapusty kiszonej,1.5 kg boczku, łopatka wieprzowa
    b/k 1.5 kg, 1.5 kg mięsa wołowego,1.5 kg kiełbasy,1 kg cebuli, 0.2 kg suszonych
    grzybów, 0.3 kg suszonych śliwek, 1 l czerwonego wytrawnego wina, sól i pieprz.

    Do bigosu najlepiej wziąć duży garnek, o grubych ściankach i grubym dnie. Bigos
    można mrozić i dlatego możemy go zrobić na zapas.

    Kapustę bardzo drobno szatkujemy, wkładamy do garnka i dolewamy 4-5 szklanek
    wody. Dusimy pod przykryciem.
    Wędlinę i mięso kroimy w kostkę i odsmażamy na smalcu razem z cebulą. Dodajemy
    do duszonej kapusty. Bigosu lubi różne mięsa bez kości: gotowane, pieczone,
    mięso z drobiu, kaczki, gęsi czy dziczyzny.
    W małym rondlu gotujemy do miękkości namoczone wcześniej suszone grzyby, które
    następnie kroimy w paski. Dodajemy do bigosu. Suszone (wędzone a nie żadne
    kalifornijskie) śliwki bez pestek kroimy w paseczki i również dodajemy do
    bigosu. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
    Gotujący się bigos w tej proporcji podlewamy 1 l wytrawnego wina. Naczelną
    zasadą przy gotowaniu bigosu jest ta, że bigos im częściej schładzany i
    odgrzewany tym smaczniejszy. Klasycznie pierwsze gotowanie powinno się odbywać
    przez co najmniej 3 doby na bardzo małym ogniu.



  • Gość: Agata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 22:48
    Dziękuję, przepis wart spróbowania.
    Pozdr
    Agata
  • Gość: Ag IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 07.09.05, 22:56
    Do tego bigosu dodalabym jeszcze lyzke starego, gryczanego miodu.

    Bigos robie wedlug bardzo podobnego przepisu, ale z samej kiszonej kapusty.
    Jesli chodzi o miesa - im wieksza roznorodnosc tym lepiej, przy czym nie daje
    sie np. kurczaka, tylko wolowine i wieprzowine, ewentualnie dziczyzne.

    Pozdrawiam
    Ag
  • brunosch 16.09.05, 11:50
    > Do bigosu najlepiej wziąć duży garnek
    Oooo, nawet bardzo duży - jakiś kocioł z garkuchni masowego żywienia, o
    pojemności co najmniej 16 litrów, bo skoro ma się w nim zmieścić:

    5 kg kapusty białej
    3,3 kap. kiszonej
    1,5 boczku
    1,5 kg wieprzowiny
    1,5 kg wołowiny
    1,5 kg kiełbasy
    1 kg cebuli
    i inne przyprawy, to normalnie takich garów w domach się nie ma.
    :)))
    nie każdy jest kucharzem w armii...

    --
    A właściwie, dlaczego nie?
  • ba_nita 21.09.05, 19:05
    brunosch napisał:

    > > Do bigosu najlepiej wziąć duży garnek
    > Oooo, nawet bardzo duży - jakiś kocioł z garkuchni masowego żywienia, o
    > pojemności co najmniej 16 litrów, bo skoro ma się w nim zmieścić:
    >
    > 5 kg kapusty białej
    > 3,3 kap. kiszonej
    > 1,5 boczku
    > 1,5 kg wieprzowiny
    > 1,5 kg wołowiny
    > 1,5 kg kiełbasy
    > 1 kg cebuli
    > i inne przyprawy, to normalnie takich garów w domach się nie ma.
    > :)))
    > nie każdy jest kucharzem w armii...
    To oryginalny przepis pochodzący z międzywojnia. W armi takiego bigosu nawet
    ogar polski generała Kuropieski nie powącha...
  • Gość: bety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 01:11
    ja robię z kwaśnej lub samej słodkiej kapuchy gotuje ją i dodaję przesmażoną
    cebulke którą smaże na wytopionej słonince(skwareczki)pod koniec wkrajam trochę
    pomidorów i jeszcze duszę pycha
    a z kiszonej kapusty robię tzw. kapustę wiejską (przepis mojej prababci)
    kapustę odkwaszam poprzez zagotowanie jej i odlanie wody warto zostawic w
    szklance troche kwasu gdyby okazała się na koniec mało kwaśna gotuję dodaję na
    początku trochę kaszy jęczmiennej mazurskiej lub pęczak na kg kapusty 2-3łyzki
    dodaję do tego cebulkę przesmażoną na słoninie czym więcej tłuszczyku tym
    lepsza kapusta i gotuję do miękkości sól pieprz jest pyszna najlepsza z
    ziemniaczkami jest taka gęsta poprzez ugotowaną kaszę polecam
  • a50 16.09.05, 07:38
    Pod koniec duszenia odaję trochę przecieru pomidorowego. Najbardziej smakuje mi
    kiedy mięso upiekę w piekarniku w całości i dodaję do kapusty krojone w
    kosteczkę po przestydzeniu. Oczywiście wraz z wytopionym tuszczykiem.
  • Gość: magda IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.05, 12:43
    a ja robie z tego co mam: pol n apol kapusta zwykla i kiszona(gotuje osobno)
    potem podmazam resztki wedlin, kielbaski ew jak mam to jakies miesko, potem
    mieszam dopawiam i przecier pomidorowy.....mniammmmmmm
  • Gość: bigosik IP: *.pl 21.09.05, 17:36
    ja gotowałam pierwszy raz bigos jakis rok temu i wyszedł mi wyśmienity, ale ja
    uwielbiam gotowac i powoli wypróbowuje wszystkie możliwe potrawy a bigos
    pochłania dużo czasu
    i robię go z kapusty słodkiej i kiszonej pół na pół - taki jest najlepszy a co
    do niego dodasz to juz wedle gustu
  • j-lee 21.09.05, 18:35
    ja robie prawie taki sam ale z samej kiszonej kapusty - z tymże wymaga to
    procesu wstępnego jakim jest zlewanie nadmiaru kwasu z kiszonej kapusty:
    zalewamy wodą, podgotowujemy i zlewamy wode tzn. wylewamy mieszanke
    ja dodatkowo doprawiam liściem laurowym, zielem angielskim i czasem jałowcem
    czasem tez dodaje cukru i/lub żurawiny
    warto również jako przedstawiciel wieprzowego dać zamiast boczku i ew. równiez
    zamiast łopatki... golonke... super jak ktoś lubi

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka