Dodaj do ulubionych

ajvar - szukam

05.09.02, 17:51
przegladnelam wszyskie kawalki archiwum
poszukuje przepisu na ten smakolyk - wlasnie pozrywalam papryke, pomidory,
baklazany, bazylie.... - szukam natchnienia na przetwory
Edytor zaawansowany
  • roseanne 05.09.02, 23:06
    cos posiekalam, przesmazylam, poddusilam i nie powiem -dobre wyszlo, ale to
    zdecydowanie nie ten sam smak co "sklepowe", podchodzi mi bardziej pod "Pindjur"
    ale to nic, bede dalej eksperymentowac


    ku informacji, wzorowalam sie na przepisie "kawior z baklazanow", z maja
  • Gość: borgia1 IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 06.09.02, 09:02
    Z tego co wiem - ajvar to pasta z bakłażanów. Pyszna zresztą, ale jak się ją
    robi?...
    Wczoraj zaś robiłam pyszne (ą) ratatouille i mogę się podzielić przepisem,
    który choć w części może zastąpi ajvar...

    4 nieduże cukinie,
    2 bakłażany,
    5 pomidorów,
    3 cebule,
    2 papryki czerwone,
    5 ząbków czosnku,
    1 szklanka oleju lub oliwy,
    sól, tymianek.

    Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na godzinę, osuszyć. Cukinię
    pokroić w krążki, pomidory (obrane) w ósemki, paprykę w paski a cebulę w grube
    piórka.
    Na rozgrzanej oliwie obsmażyć kolejno bakłażany, cukinię, paprykę i cebulę.
    Przełożyć do rondla, dodać pomidory, posiekany czosnek, sól i tymianek. Całość
    poddusić. Gorące przekładać do słoików (wyparzonych oczywiście), lekko ugnieść,
    zalać cienką warstwą oliwy, zamknąć. Koniecznie zapasteryzować.
    Zastanawiam się czy po zmiksowaniu nie wyszłoby coś podobnego... ale takie samo
    w sobie jest pyszne. To co mi zostało w garze zjedliśmy z... plackami
    ziemniaczanymi.
  • roseanne 06.09.02, 15:41
    troche inne skladniki, ale podobnie robilam.
    Ajvar "sklepowy" jest wyraznie czerwienszy i ma konsystencje kwasnej smietany.
    Moze to inne propocje papryki do pozostalych skladnikow?
    Ratatui jest jedna z podstawowych potraw u mnie w domu, pomiedzy sierpniem i
    pazdziernikiem. Wspaniale jest jako "nadzienie" lasanii
    pozdrawiam ogrodkowo i wczesnojesiennie.
  • Gość: borgia1 IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 06.09.02, 16:55
    A co jeszcze dodajesz do ratatouille? Chętnie wzbogacę o dodatkowe warzywa...
    no chyba, że będzie to coś niedostępnego.
    Również pozdrawiam bardziej letnio, ale gorąco!!!
  • roseanne 06.09.02, 17:00
    nie mialam cukini (tym razem)

    dodaje tez natke i swieza bazylie.
    czasami fasolke szparagowa, pieczarki pokrijone w cwiartki

    pomidory raczej swieze lub mielone - nie przecier
    no i obowiazkowo ostre papryczki
  • Gość: saba IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.02, 18:30
    Czesc, znalazlam przepis na ajvar ale po niemiecku, na razie daje taki, jak
    chcesz to Ci przetlumacze...na razie mi sie nie chce i mam nadzieje ze go
    zrozumiesz ale jesli nie to wal, nie ma sprawy
    pozdr.

    Zutaten (für 4 Personen):

    50 dag Melanzani (nie wiem co to...)
    50 dag Paprika
    30 dag Paradeiser(Pomidory)
    1/8 l Olivenöl
    6 Knoblauchzehen
    Salz, Pfeffer
    etwas Essig
    Tabascosauce
    Salatblätter und Zwiebelringe zum Anrichten

    Zubereitung:

    Die Melanzani und die Paprika waschen, auf ein geöltes Blech legen, im Rohr
    braten, schälen und die Stiele entfernen.
    Die Gemüse anschließend fein hacken.
    Die Paradeiser schälen, entkernen und in kleine Würfel schneiden. Olivenöl
    erhitzen, die Paradeiser beifügen und anlaufen lassen.
    Die geschälten Knoblauchzehen, Melanzani und Paprika beifügen und durchrösten
    lassen.
    Das Ganze mit Salz und Pfeffer würzen und mit Essig und Tabascosauce
    abschmecken.
    Den Ajvar auskühlen lassen und auf Salatblättern mit Zwiebelringen garniert
    anrichten.
  • roseanne 06.09.02, 18:45
    niestety ja w niemieckim nie kumata - tylko polski i angielski
  • Gość: saba IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.02, 21:54
    No to juz tlumacze, ale ostrzegam, ze sama tego nie robilam, znam tez tylko to
    sklepowe...

    Porcja na 4 osoby

    50 dag oberzyny
    50 dag papryki
    30 dag Pomidorow
    1/8 l oliwy
    6 zabkow czosnku
    sol, pieprz, troche octu
    Tabascosauce
    Liscie salaty i krazki cebuli dla przystrojenia

    Oberzyny i papryki umyc, polozyc na naoliwiona blache i piec w piekarniku,
    potem obrac ze skorki i odciac czubki. Miekkie warzywa pokroic w
    kostke.POmidory obrac ze skorki (wyparzyc najlepiej), wydlubac pestki, pokroic
    w kostki.Zagrzac oliwe, wrzucic na nia pomidory, zabki czosnku, oberzyne i
    papryke, troche podsmazyc. Doprawic do smaku solem, pieprzem, oczem i sosem
    tabasco. Dac do wystygniecia i podawac na salacie z krazkami cebuli:)))
    Smacznego. Jak bedziesz chciala inny przepis na ajvar to mow, znalazlam inne
    tez, tez po niem.
    Pozdr.


  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 07.09.02, 17:39
    "Melanzani" to "melanzane" / po wlosku /, czyli oberzyny, czyli bakalzany.
    Przepis ciekawy. Poprosimy tez o inny.
  • Gość: arek IP: *.konskie.pl / 192.168.1.* 07.09.02, 20:30
    robie często
    po ok 1 kg papryki i bakłażana trzeba upiec w piekarniku rozgrzanym na maxa
    skórka na papryce może być przypalona
    ostudzić w torbie papierowej (wtedy skórka zejdzie bez problemów)
    obrać paprykę ,wyjąć upieczony miaższ bakłażana i wrzucić do miksera
    dodać trochę oliwy ,ze dwa zmiażdżone żąbki czosnku,pieprz,sól oraz można ale
    nie trzeba trochę pomidora(sam miąższ bez pestek)
    zmiksować i masz ajwar
    w sprzedaży w krajach byłej jugosławii jest w sklepach ajwar firmy
    podrawka ,który jest z octem
    tak samo w resturacjach do mięsa daja ten z octem
    ale w domach chyba dla siebie to Chorwaci robią bez octu i mnie ta wersja o
    niebo lepiej smakuje
    z chłodnym winkem białym i przypieczoną bółeczka jest de best
    musi trochę pachnieć dymkiem z przypieczonych warzyw
    ilość oliwy, czosnku ,pomidorów w zależności od upodobania
    arek
  • Gość: arek IP: *.konskie.pl / 192.168.1.* 07.09.02, 20:32
    oczywiście z bułeczka
    wcisnąłem alt i wyszła bółeczka
    arek
  • Gość: saba IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.02, 21:30
    Polecam Wam do wszelakich sosow pomidorowyc lub potraw z pomidoram dodawac
    malutko cynanamonu, tylko naprawde malutko, Przyprawa zyska wtedy mily,
    delikatny i niepowtarzalny smak!
  • roseanne 07.09.02, 22:01
    za tydzien pewnie dojrzeja nastepne jarzynki - wyprobuje te mocno pieczone
    wersje :)
  • Gość: ja IP: *.konskie.pl / 192.168.1.* 08.09.02, 22:33
    i
  • Gość: borgia1 IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 09.09.02, 08:18
    Trochę to trwało, ale jestem... i dzięki Roseanne. Zrobię i inną wersję.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka