Dodaj do ulubionych

leczo do słoików

13.09.05, 14:24
Kilka lat temu wstawiałam na zimę leczo. Nietsety zagubiłam przepis.
Moglibyście mi pomóc?
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 13.09.05, 14:27
    Zgubiłaś przepis na leczo czy na sposób jego zawekowania?
  • szokokasia 13.09.05, 14:29
    zgubiłam przepis na leczo wstawiane do słoików- wstawiając coś do słoików wolę
    robić to zgodnie z przepisem- z reguły łatwiej wyrzucić jeden obiad anizeli
    cały zimowy zapas.
  • ba_nita 13.09.05, 14:39
    tnij.org/leczo
    Robisz tak samo jak do bieżącego spożycia, potem wkładasz do umytych,
    wyparzonych i suchych słoików, zakręcasz wieczka i pasteryzujesz 20-25 min.
    Wyjmujesz, odwracasz do góry dnem i czekasz aż wystygną. Jeżeli robisz leczo w
    wersji mięsnej lub na smalcu (jak lubią Węgrzy) musisz tyndalizować (inna nazwa
    pasteryzacji) co najmniej trzykrotnie w odstępach jednodniowych.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.