Dodaj do ulubionych

Jak się robi żółty ryż?

15.09.05, 12:04
Czasem w knajpach podają ryż koloru żółtego. Czy to jest jakaś specjalna
odmiana czy trzeba coś dodać do gotowania ryżu?
Proszę o pomoc!
Edytor zaawansowany
  • marghot 15.09.05, 12:05
    dodaje się do gotowania szafran bądź kurkumę
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • baky 15.09.05, 12:06
    rybkaisia napisała:

    > czy trzeba coś dodać do gotowania ryżu?

    Tak. Kurkumę lub curry.
  • rybkaisia 15.09.05, 12:22

  • ampolion 17.09.05, 03:10
    W Ameryce Południowej stosują do tego nasiona annato:
    www.tropilab.com/bixa-ore.html
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • Gość: ja IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 17.09.05, 07:40
    E-100 żółty,
    E-101 żółto-pomarańczowy,
    E-102 cytrynowo-żółty,
    E-104 żółcień chinolinowa,
    E-110 żółcień pomarańczowa.

    Wszystkie barwniki są pochodzenia naturalnego, nieszkodliwe dla zdrowia i
    obojętne w smaku, w przeciwieństwie do kurkumy czy szafranu, który ponadto jest
    b. drogi.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka