IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 17:04
Piekę biszkopt po raz drugi. Nie wiem dlaczego mi nie wychodzi. Podobno
upieczenie biszkoptu to prosta sprawa, a ja mam z tym ogromne problemy. Przed
chwilą wyszedł mi wypiek, który miał gumowy spód, a w dodatku wyrósł bardzo
słabo, a nawet można powiedzieć, że wcale nie wyrósł - był bardzo niski.
Macie może jakieś dobre rady na to by udał się biszkopt? Proszę o pomoc!
Jutro mam gości i potrzebuję ratunku.
Edytor zaawansowany
  • Gość: buttermilk IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 16.09.05, 17:29
    Ja od jakiegos czasu biszkopt pieke wylacznie wg przepisu nalewki_figowej:

    "Proporcje:na kazde 7 jajek bierze sie 20dkg cukru i 20 dkg maki i1 plaska
    lyzeczke proszku do pieczenia.
    Praca: Oddzielic bialka od zoltek.bialka schlodzic porzadnie.
    zimne bialka ubic na puch z odrobina soli.gdy bialka sa juz sztywne
    powoli dodawac cukier i ubijac dalej trzepaczka(ktora energicznie
    podnosimy do gory-w ten sposob napowietrzamy ciasto)
    w oddzielnej misce ubic zoltka(najlepsza jest tu trzepaczka-rozga
    lub po prostu widelec)
    zoltka dodajemy do piany, mieszamy delikatnie
    make przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia wprost
    na mase, mieszamy delikatnie ale starannie-nie moze byc grudek
    Pieczenie:pierwsze 20 minut temperatura nie moze byc wyzsza niz 160 stC
    nie otwierac drzwiczek
    jak ciasto urosnie zwiekszyc temp. do 180 stC
    piec jeszcze 15-20 minut"

    Dodatkowo nie smaruje bokow tortownicy, biszkopt wychodzi wysoki (daje sie
    spokojnie pokroic na 3 krazki), puszysty i rowny jak stol, .

  • Gość: k.z IP: *.chello.pl 16.09.05, 17:30
    hm.. biszkopt udaje mi się zawsze a robie go tak:
    5 jajek
    szkl. cukru
    szkl. mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Żółtka ucieram z cukrem 20 minut "z zegarkiem w ręku".Białka ubić na sztywną
    pianę dodać do żółtek, lekko mieszając dodać proszek i makę, wymieszać.
    Przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka