Dodaj do ulubionych

CHIPSY SALT & VINEGAR

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 22:33
Witam,

Będąc kilkukrotnie w UK i Irlandi spotkałem sie z dość ciekawym smakiem czipsów - salt & vinegar (solone o smaku octu - odniesienie do frytek, które nagminnie są tam spożywane z solą i skrapiane octem słodowym). Na wyspach to bardzo tradycyjny smak, zresztą wszyscy, którzy bywali w tych rejonach (jak również w Stanach, czy Kanadzie) na pewno sie z nimi zetknęli. No muszę przyznać, że dość mocno odbiło mi na punkcie tego smaku - po powrocie do Polski praktycznie wszystkie dostępne tu odmiany wydają mi sie mdłe i nijakie...a s&v rąbałem w ilościach przemysłowych:) (szczególnie Walkers - odpowiednik naszych Lay's)
Pytanko:
Czy można gdzieś tę odmianę czipsów kupić w Polsce(najlepiej w stolicy) - spotkał sie ktoś może z importem tego wynalazku do nas?
Jak sądzicie (do znających ten smak) - czy jest szansa, aby któryś z naszych snackowych gigantów wprowadził ten smak (w Niemczech Chio 'salz & essig' już jest!) na stałe do Polski? Ci, którzy jedli ten smak - co sądzicie - pycha, czy niestrawne? Uzależnił sie ktoś? :) Bo ja tak - i jestem na głodzie!!! :(

Edytor zaawansowany
  • ampolion 17.09.05, 02:43
    A w USA do "chipsów" dodaje się typowo ketchup.

    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • Gość: goldi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 19:23
    Chodzi o chipsy a nie frytki(chociaz to po angielsku tez chips).
  • al.1 20.09.05, 13:55
    Gość portalu: goldi napisał(a):

    > Chodzi o chipsy a nie frytki(chociaz to po angielsku tez chips).

    Anglicy dla odróżnienia czipsów ("chips") od frytek, nazywają je "crisps".

    Dygresja:
    Anglicy bardzo dużo artykułów z dużą zawartością octu używają (wszelkiego
    rodzajiu pikle, relish (nie wiem jaki to polski odpowiednik), picalily (jeśli
    nie przekręciłem nazwy i mnóstwo innych. Dziwne, że im się od tego kości nie
    łamią.
    A wracając do czipsów, otóż są takie o smaku bekonu. Przestałem je kupować, bo
    mają tak uporczywy smak, że utrzymuje się w gębie przez cały dzień. Ot co
    chemia robi. Smak podrobi, ale na cały dzień.
  • Gość: karolajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 09:24
    ja je uwielbialam i na wyspach i w stanach. od lat z nadzieja patrze na polki w
    naszych sklepach- a nuz wprowadzili? a tu nic tylko cebulka, szczypiorek,
    cebulka i szczypiorek + ser.
    ja nadzieje juz porzucilam.
    ale zastanawiam sie czy dalo by sie skropic takie zwykle czipsy solone octem?
    pewno by rozmiekly... ech.
  • joanna3012 17.09.05, 09:50
    Takie chipsy widziałam w Marks&Spencer w CH Arkadia.
  • meggie8 17.09.05, 11:35
    Gość portalu: Sheffield Dave napisał(a):
    >Ci, którzy jedli ten smak - co sądzicie - pycha, czy nie
    > strawne?

    Kilka lat temu,podczas pobytu w Anglii,próbowałam tego wynalazku.I dla mnie,to
    ochydztwo.Ale może dlatego,że nie lubię octu.
    --
    "Oczekiwać przyjemności jest też przyjemnością."GottholdEphaimLessing
  • meggie8 17.09.05, 11:37
    ...bo dla mnie te chipsy mają poprostu octowy smak.
    --
    "Oczekiwać przyjemności jest też przyjemnością."GottholdEphaimLessing
  • Gość: maniak IP: *.pronet.lublin.pl 17.09.05, 13:24
    Ja uwielbiam ten smak, podobnie jak smak fish and chips prosto z gazety,
    skropionych też vinegarem.
  • Gość: mm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 10:45
    ochyda do potęgi!!! chociaz uwielbiam frytki "na sposób Angielski" wąłsnie z
    vinegare'm ale te chipsy są fatalne. Ale moze to kwestia tego ze wiekszość
    "smaków" to chemikalia które z naturalnymi smakamimają niewiele wspólnego.
  • Gość: mm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 10:50
    oj za szybko się wysłało.

    miałam jeszcze dopisać ze mam nadzieje ze jednak ten "smakołyk" do nas nie
    trafi. i tak jest już zbyt dużo świństw na pólkach...
    ja jestem zdania ze solone sa najlepsze :-)
  • amused.to.death 19.09.05, 17:54
    > miałam jeszcze dopisać ze mam nadzieje ze jednak ten "smakołyk" do nas nie
    > trafi. i tak jest już zbyt dużo świństw na pólkach...

    grunt to tolerancja





    --
    Don't worry about what people think. They don't do it very often.
  • amused.to.death 19.09.05, 12:35
    ja ich w Polsce nie widziałam.
    Niestety:((((

    --
    Don't worry about what people think. They don't do it very often.
  • Gość: ama IP: *.toya.net.pl 19.09.05, 16:47
    W/w chipsy przywiozła córka z UK,jako ciekawostkę?!Spróbowałam,są
    obrzydliwe,paskudne,beeee...,już samzapach odrzuca.Podziwiam,ze komuś to
    smakuje.
  • buttermilk 19.09.05, 17:13
    ja tez jestem po stronie tych na "nie" ...
  • Gość: trouble IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 19.09.05, 22:19
    no...mi akurat tez nie smakowaly...i dziwilam sie,ze produkuja takie,bo
    myslalam oczywiscie,ze jak mi nie smakuja,to pewnie innym tez nie
    podchodza,hehe-))))a tu prosze,niespodzianka!!zycze sukcesow w
    poszukiwaniach,bo to nie fajnie,jak ma sie na cos ochote,a to jest niedostepne..
  • Gość: magi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 11:57
    Też lubie octowe Walkersy, ale zdecydowanie wolę keczupowe ( też bardzo kwaśnie)
  • Gość: Marek IP: *.delv.east.verizon.net 21.09.05, 09:09
    Czy ktos jest cheminkiem?
    Jak sie nazywa Malic Acid (C4H6O5) po polsku?

    Lays salt and vinegar chips uzywa tego wlasnie kwasu zamiast kwasu octowego.
    Jesli by sie dalo cos takiego dostac w proszku tak jak np. zdaza sie kwasek
    cytrynowy w krysztalkach, to moznaby posypac zwykle chipsy solone i jest salt
    and vinegar
  • jottka 21.09.05, 10:50
    chemikiem nie jestem, ale słownik posiadam:) kwas jabłkowy
  • Gość: Kekt IP: *.toya.net.pl 14.08.14, 23:24
    Chyba raczej slodowy
  • arayanne 22.12.14, 12:19
    Też za nimi chodzę, też się uzależniłam. Ten smak baaaaardzo mi odpowiada. I też mam nadzieję, że Lay's zrobi polską wersję tych czipsów, bo sprowadzanie z UK jest bardzo drogie.
  • squirk 22.12.14, 12:50
    arayanne napisała:

    > Też za nimi chodzę, też się uzależniłam. Ten smak baaaaardzo mi odpowiada. I te
    > ż mam nadzieję, że Lay's zrobi polską wersję tych czipsów, bo sprowadzanie z UK
    > jest bardzo drogie.

    Wystarczy poprosić kogoś znajomego, kto mieszka na wyspach (a teraz chyba każdy kogoś takiego zna) żeby wysłał większą ilość, warto popytać znajomych o to, kto chce i ile sztuk, chipsy są lekkie (duża tuba Prinbgles, sprawdziłam właśnie, to 190 g). Są też kurierzy regularnie jeżdżący między wyspami a Polską. Właśnie przygotowuję do wysyłki wielką pakę chipsów octowych i innych dla przyjaciół. Kilka osób poprosiło mnie o wysyłkę do jednej z nich a oni już to sobie na miejscu sami porodzielają.

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • crea.tura 22.12.14, 21:55
    Rodacy także handulją tym przysmakiem na allegro, więc jeśli barrdzo autorowi tęskno do oryginalnego smaku to wystarczy kliknąć : )
  • squirk 22.12.14, 22:02
    crea.tura napisała:

    > Rodacy także handulją tym przysmakiem na allegro, więc jeśli barrdzo autorowi t
    > ęskno do oryginalnego smaku to wystarczy kliknąć : )

    Zerknęłam, rzeczywiście są :-), cena wprawdzie kosmiczna (ostatnio były w promocji za 1,5 euro) ale wiadomo, że Sprzedający muszą doliczyć koszt transportu itp.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • Gość: gmk IP: *.centertel.pl 22.12.14, 22:33
    Oczywiście są w M&S

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.