Dodaj do ulubionych

leczo w sloiku?

IP: *.mnc.pl 17.09.05, 15:43
witam. chce zrobic dzis na zime kilka sloikow leczo. czy wystarczy, ze wloze
gotujace sie leczo do sloika, zakrece go i obroce do gory nogami, czy musze te
sloiki jeszcze gotowac?

pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 17.09.05, 16:00
    Bez pasteryzacji to zawsze ryzyko, ale jeśli masz NOWE zakrętki to kto wie...
  • Gość: Gośka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 16:58
    od kilku lat robię leczo na zimę,nigdy nie pasteryzuję zakręcam gorące
    oczywiście dobrą nakrętką,nie popsuł mi się jak do tej pory ani jeden sloik;-)))
  • Gość: bambus24 IP: *.jpk.pl / *.crowley.pl 17.09.05, 17:20
    a jak dlugo takie leczo moze stac??
  • ba_nita 17.09.05, 17:46
    Generalnie rok, bo robisz świeżynki,ale i dwa trzy lata może wytrzymać.
    PAsteryzowane oczywiscie, bez pasteryzacji nie odważyłbym się tym bardziej, że
    w wiekszości przypadków miejscem przechowywania przetworów są ogrzewane
    piwnice.
  • Gość: Kaska IP: *.mnc.pl 17.09.05, 18:13
    dzieki wszystkim za podpowiedzi. kosci rzucone - leczo w sloikach ;)
    a moja piwnica jest zupelnie nieogrzewana, wiec moze troche postoi (jesli sie za
    nie za szybko nie wezmiemy :)).

    pozdrawiam
  • Gość: bambus24 IP: *.jpk.pl / *.crowley.pl 17.09.05, 19:54
    prosze jeszcze o podpowiedz jak dlugo mam leczo pasteryzowac??
  • Gość: kaśka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 21:20
    powiedzcie tylko czy dajecie wszystkie składniki.Banita czy miesko i cebulkę
    tez dajesz/zawsze mam z tym opory.no ijeszcze czy cukinie dobrze się
    przechowuje .ja czasem dodaję różne warzywa i pieczarki-jak to by sie miało do
    sloików?czekam na odpowiedż 3 cukinie czekają na przetworzenie
  • roxanna1336 18.09.05, 19:06
    Polecam ""suchą pasteryzację " , po nałożeniu gorącego leczo do słoików ,
    zakręceniu , i obróceniu do góry nogami, wkładam do pudełka wyłożonego kocem, z
    góry przykrywam też złożonym kocem i tak zostawiam do rana . Robię tak z ws
    zystkimi przetworami wymagającymi pasteryzacji, tyklo muszą być dobre wieczka i
    powinno się udać . Jeśli chcesz coś więcej , to może porozmawiamy prywatnie .
    Pozdrawiam.
  • ba_nita 18.09.05, 19:57
    Półlitrowe słoiki pasteryzuje się 20-25 min. Robiąc przetwory warzywne do
    słoików, w tym leczo nie daję mięsa z dwóch powodów:
    1. Znacznie wydłuża to proces pasteryzacji (tyndalizacji w tym wypadku)
    ponieważ trzeba wykonac tę czynność co njamniej trzykrotnie w odtępach 24
    godzinnych i co najmniej przez 1 godzinę;
    2. Mieso spokojnie można dodać sobie później, jezeli się tylko ma na to ochotę.
    Jeśli chodzi o skład lecza, to stało się tak internacjonalistyczną potrawą, ze
    chyba wszystko już z warzyw można do niego dodawać za wyjątkiem białej kapusty
    bo wtedy staje się bograczem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.