Dodaj do ulubionych

pierogi - robot kuchenny

21.09.05, 09:27
Nurtuje mnie pytanie, czy można robić ciasto na pierogi w jakimś mikserze?
Edytor zaawansowany
  • Gość: aja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 09:32
    Ja zawsze ciasto na pierogi robię w malakserze. I wszyscy są nimi zachwyceni:)))
  • Gość: Bety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 09:39
    czy w robocie kuchennym to nie wiem ale mam taki patent na wałkowanie ciasta
    otóżmam w domu maszynkę do robienia makaronu z takim magielkiem do robienia
    placków na ten makaron z jednej strony wkładasz kawałek ciasta z drugiej
    wychodzi długi pasek szeroki z tego wycinam tylko szklanka krązki i pierogi są
    w expresowym tempie.
  • 26.10.05, 16:16
    Aja napisała:
    -"Ja zawsze ciasto na pierogi robię w malakserze. I wszyscy są nimi
    zachwyceni:)))

    Czy ktoś wie jak to się robi dokładnie? Jaka końcówka, obroty, co potem?
    Jestem zielona w tej dziedzinie, czy mogłabym się za to wziąść???
  • 21.09.05, 09:57
    uwielbiam pierogi, a nie lubię wyrabiać ciasta, dziękuję za dobre rady!!!
    z lepieniem nie jest tak zle, ale chętnie zapoznam się z tą maszynką, czy
    możesz napisać o niej cos więcej, czy dobrze rozumiem, że nie trzeba wałkować
    ciasta? jakiej jest wielkości, ile może kosztować
  • Gość: Betsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 10:37
    Maszynkę kupiłam Niemczech ale widziałam że pojawiły się w Polsce co prawada
    widziałam podróbkę ale wydaję mi się że jak by poszukać to się znajdzie na
    naszym rynku. Znalazłam pare linków dokładnie z tą maszynką ona ma dodatkowe
    nakładki które mozna dokupić i sama skleja pierożki kest ekstra ja coprawda
    takiej nakładki nie mam ale zamierzam kupić. O! znalazłam identyczną jaka mam w
    domu firmy Marcato (włoska)ja zapłaciłam za nią parę lat temu 60DM czyli ok 120
    zł tu ceny są w miare podobne. Polecam, ja co niedzielę robię rosół i
    koniecznie domowy makaron właśnie dzaięki tej maszynce. Ten magielek służy
    także do płatów ciasta na lasagne
    www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=10&id4=1
  • 26.10.05, 16:17
    Aja napisała:
    -"Ja zawsze ciasto na pierogi robię w malakserze. I wszyscy są nimi
    zachwyceni:)))

    Czy ktoś wie jak to się robi dokładnie? Jaka końcówka, obroty, co potem?
    Jestem zielona w tej dziedzinie, czy mogłabym się za to wziąść???


  • 26.10.05, 17:09
  • 26.10.05, 17:54
    Odradzam przystawki do robienia np. ravioli: bardzo trudno je wycwiczyc.
    Problem sprawia dobranie ilosci farszu, a i sklejaja sie nie najlepiej. Lepsze
    jest radelko.
  • 26.10.05, 16:43
    Ale mnie chodzi najpierw o ugniatanie ciasta w malakserze, bo ja nie potrafię
    wogóle robić pierogów.
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 19:10
    możesz zrobić czymkolwiek, co ma końcówkę do wyrabiania ciasta.
    Ja robię w maszynie do chleba.
  • 27.10.05, 15:49
    Czyżby nikt nie robił ciasta pierogowego mechanicznie? Czy wszyscy zagniatacie
    ręcznie - jest to takie łatwe, proste i szybkie.
    Opiszcie te prace przy pierogach ale ze szczegółami, bardzo proszę.
  • Gość: AnkaK IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 29.10.05, 14:09
    1/2 kg mąki,troszkę soli,łyżka miękkiej margaryny(takiej do smarowania
    pieczywa)ok.1/2 szklanki ciepłej wody.
    Wszystkie składniki wkładam do malaksera z podstawową końcówką typu noże i
    włączam.Z ciasta w malakserze ma się zrobić prawie kula.Jeśli za rzadkie -
    dodaję mąki,jeśli za gęste - ciepłej wody.Mnie zawsze to ciasto wychodzi.
  • 29.10.05, 19:29
    No i o to właśnie mi chodziło Aniu. Przekazałaś mi wyczerpującą odpowiedż.
    Dziękuję bardzo.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.