• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

pierogi - robot kuchenny Dodaj do ulubionych

  • 21.09.05, 09:27
    Nurtuje mnie pytanie, czy można robić ciasto na pierogi w jakimś mikserze?
    Zaawansowany formularz
    • Gość: aja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 09:32
      Ja zawsze ciasto na pierogi robię w malakserze. I wszyscy są nimi zachwyceni:)))
      • Gość: Bety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 09:39
        czy w robocie kuchennym to nie wiem ale mam taki patent na wałkowanie ciasta
        otóżmam w domu maszynkę do robienia makaronu z takim magielkiem do robienia
        placków na ten makaron z jednej strony wkładasz kawałek ciasta z drugiej
        wychodzi długi pasek szeroki z tego wycinam tylko szklanka krązki i pierogi są
        w expresowym tempie.
      • 26.10.05, 16:16
        Aja napisała:
        -"Ja zawsze ciasto na pierogi robię w malakserze. I wszyscy są nimi
        zachwyceni:)))

        Czy ktoś wie jak to się robi dokładnie? Jaka końcówka, obroty, co potem?
        Jestem zielona w tej dziedzinie, czy mogłabym się za to wziąść???
    • 21.09.05, 09:57
      uwielbiam pierogi, a nie lubię wyrabiać ciasta, dziękuję za dobre rady!!!
      z lepieniem nie jest tak zle, ale chętnie zapoznam się z tą maszynką, czy
      możesz napisać o niej cos więcej, czy dobrze rozumiem, że nie trzeba wałkować
      ciasta? jakiej jest wielkości, ile może kosztować
    • Gość: Betsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 10:37
      Maszynkę kupiłam Niemczech ale widziałam że pojawiły się w Polsce co prawada
      widziałam podróbkę ale wydaję mi się że jak by poszukać to się znajdzie na
      naszym rynku. Znalazłam pare linków dokładnie z tą maszynką ona ma dodatkowe
      nakładki które mozna dokupić i sama skleja pierożki kest ekstra ja coprawda
      takiej nakładki nie mam ale zamierzam kupić. O! znalazłam identyczną jaka mam w
      domu firmy Marcato (włoska)ja zapłaciłam za nią parę lat temu 60DM czyli ok 120
      zł tu ceny są w miare podobne. Polecam, ja co niedzielę robię rosół i
      koniecznie domowy makaron właśnie dzaięki tej maszynce. Ten magielek służy
      także do płatów ciasta na lasagne
      www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=10&id4=1
      • 26.10.05, 16:17
        Aja napisała:
        -"Ja zawsze ciasto na pierogi robię w malakserze. I wszyscy są nimi
        zachwyceni:)))

        Czy ktoś wie jak to się robi dokładnie? Jaka końcówka, obroty, co potem?
        Jestem zielona w tej dziedzinie, czy mogłabym się za to wziąść???


      • 26.10.05, 17:54
        Odradzam przystawki do robienia np. ravioli: bardzo trudno je wycwiczyc.
        Problem sprawia dobranie ilosci farszu, a i sklejaja sie nie najlepiej. Lepsze
        jest radelko.
    • 26.10.05, 16:43
      Ale mnie chodzi najpierw o ugniatanie ciasta w malakserze, bo ja nie potrafię
      wogóle robić pierogów.
      • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 19:10
        możesz zrobić czymkolwiek, co ma końcówkę do wyrabiania ciasta.
        Ja robię w maszynie do chleba.
    • 27.10.05, 15:49
      Czyżby nikt nie robił ciasta pierogowego mechanicznie? Czy wszyscy zagniatacie
      ręcznie - jest to takie łatwe, proste i szybkie.
      Opiszcie te prace przy pierogach ale ze szczegółami, bardzo proszę.
    • Gość: me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 06:23
    • 28.10.05, 07:24
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22584497&a=22596993
      spokojnie wyrabiam nim ciasto na pierogi z 1 kg mąki - rzeczywiście duze
      ułatwienie i skrócenie czasu pracy. Polecam:)
      • Gość: AnkaK IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 29.10.05, 14:09
        1/2 kg mąki,troszkę soli,łyżka miękkiej margaryny(takiej do smarowania
        pieczywa)ok.1/2 szklanki ciepłej wody.
        Wszystkie składniki wkładam do malaksera z podstawową końcówką typu noże i
        włączam.Z ciasta w malakserze ma się zrobić prawie kula.Jeśli za rzadkie -
        dodaję mąki,jeśli za gęste - ciepłej wody.Mnie zawsze to ciasto wychodzi.
        • 29.10.05, 19:29
          No i o to właśnie mi chodziło Aniu. Przekazałaś mi wyczerpującą odpowiedż.
          Dziękuję bardzo.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.