Dodaj do ulubionych

Zapiekanka ziemniaczana

21.09.05, 12:44
Drogie Forumowiczki i Drodzy Forumowicze :)
Znacie jakiś prosty przepis na taką zapiekankę? Bez mięska, tylko ziemniaki,
przyprawy i nie wiem co tam jeszcze...cebula, czosnek,nie wiem co się daje bo
nigdy nie robiłam,ale mam ochotę.
Jadlam kiedyś u kogoś,ale jedyne oc pamiętam to ciągnący się ser
żółty...pyyyycha,ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać i ile trzymać w
piekarniku...

Pomożecie? :-)


--
"W miłości cnotliwa kobieta mówi nie; namiętna tak; dziwaczna tak i nie;
kokietka ani tak, ani nie."
(Charles de Bernard)
Edytor zaawansowany
  • independent-girl 21.09.05, 12:56
    Dziękuję :-)
    Coś na pewno wymodzę w tej kuchni, już mam plan :)
    Trochę połącze to co Jacek mi wkleil z tym przepisem:

    Przepis
    - 0,5 kg ziemniaków (zwartej odmiany);
    - 25 dag żółtego sera;
    - główka czosnku;
    - pieprz ziołowy;
    - 5 dag masła;
    - sól.

    Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo. Pokroić
    w cienkie talarki.
    Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    W nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry
    ziemniaków i ser żółty. Każdą warstwę ziemniaków oprószyć pieprzem ziołowym i
    posypać czosnkiem. Ostatnią warstwę ma stanowić ser.
    Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C do rozpuszczenia i zrumienienia sera
    (ok. 15 minut).

    Podawać w naczyniu, w którym sie piekły jako samodzielne danie z dodatkiem
    sałaty z sosem vinegret i białego wina.


    Zobaczymy co mi z teog wyjdzie :)))))

    Dziękuję za odzew :)

    --
    "W miłości cnotliwa kobieta mówi nie; namiętna tak; dziwaczna tak i nie;
    kokietka ani tak, ani nie."
    (Charles de Bernard)
  • jacek1f 21.09.05, 12:59
    byle jakiego...
    Powodzenia.
  • em_es 21.09.05, 13:07
    - ugotować w łupinach kilka ziemniaków i ze 2 marchewki, ostudzić, obrać,
    pokroić w talatki albo kostkę
    - na patelni rozgrzać z łyżkę masła, wrzucić siekaną cebulę, zeszklić, dodać
    czosnek w talarkach, jeszcze chwilkę podsmażyć
    - wymieszać wszystko w misce, można też dodać pokrojonego obranego,
    pomidoradoprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami - rozmaryn, bazylię,
    tymianek, niekoniecznie na raz :)
    - przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem żółtym, zapiec - z
    20 minut wystarczy, to wszystko jest gotowane, więc tyle żeby gorące było i ser
    się ładnie roztopił
    --
    MS
  • halinac52 21.09.05, 13:49
    Produkty:
    1 zupka pieczarkowa - uzywam tylko Winiar
    4 ziemniaki 60 dkg
    pieczarki - 15 dkg
    kawałek pora
    10 dkg żółtego sera
    1 szklanka śmietany 18 %
    1 łyżka posiekanego szczypiorku - ja nie daje
    Ziemniaki ,pieczarki, i por obrac Pokroic w plastry. Ser pokroic w
    kostkę.Ziemniaki wrzucić do wrzacej wody, gotować 5 min.Osaczyc W naczyniu do
    zapiekania ułożyć warstwami :ziemniaki,pieczarki, por i ser. ZUPĘ rozprowadzic
    w smietanie, zalać nią zapiekankę .Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w tem.
    200 st. przez 25 min.Przed podaniem posypac szczypiorkiem SMACZNEGO
  • Gość: bambus24 IP: *.jpk.pl / *.crowley.pl 21.09.05, 14:01
    przyznam ze troche mnie to zdziwilo

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.