Dodaj do ulubionych

mleko w puszce

21.09.05, 20:00
kiedys kolezanka powiedziala ze ciasto z mlekiem w puszcze,ktore trzeba
gotowac 4 godziny-czy cos takiego?.Chcialabym zrobic takie ciasto ale
potrzebuje przepisu.
Wiec bardzo prosze o taki przepis.
Z gory dziekuje.
Edytor zaawansowany
  • Gość: karmelek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 20:34
    nie cztery godziny a max 2,5..ja jak mam chandre to zjadam całą puszke:-)
  • halinac52 21.09.05, 20:45
    Mirka Składniki:6 op. herbatników
    1 op. krakersów
    Masa 1:
    1 szklanka mąki krupczatki
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 żółtka
    1 litr mleka
    1 kostka masła
    Masa 2:
    1 puszka mleka słodzonego
    Masa 3:
    0,5 litra śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania:Masa 1: Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć
    żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko (nie
    odwrotnie!), całość zagotować - musi zgęstnieć jak budyń.
    Masa 2: Mleko słodzone gotować 3 godz. w puszce na karmel.
    Masa 3: Śmietanę ubić z cukrem. (aby się lepiej trzymała można dodać 2
    opakowania śmietan-fixu)
    Na blachę wyłożyć w kolejności: warstwę herbatników, przestudzony budyń
    warstwę herbatników (przygniatać żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem
    krakersy na koniec bitą śmietanę.
    Posypać tartą czekoladą, odczekać aż herbatniki zmiękną żeby przy krojeniu
    ciasta nie kruszyły się.
    Smacznego!!
  • ula76 22.09.05, 00:26
    Bardzo Ci dziekuje i napewno zrobie je jak przyjada
    goscie(to juz w sobote).Pozdrawiam serdecznie.
  • sobiepanna 22.09.05, 10:28
    Ja takim mlekiem przekładam wafle (ze 4-5 warstw). Potem należy je przyłożyć
    czymś ciężkim, a po zastygnięciu pokroić na kawałki.
    Pod kategorę "ciasto" nie podpada, ale i tak jest pyszne :)
    --
    "biegnij biegnij, tyle twojego co zakłuje w piersiach"
  • redudek 22.09.05, 15:01
    słyszałam że to bardzo dobre,też zrobię,dzięki:)
  • ula76 22.09.05, 15:41
    ha...nie znam angielskiego!!!
  • glasscraft 22.09.05, 15:43
    wydlubie tlumaczenie i przesle
  • ula76 22.09.05, 15:48
    kochana jestes.dziekuje
  • glasscraft 22.09.05, 15:59
    Puszka (400g) skondensowanego mleka
    3 duze banany
    1 opakowanie herbatnikow
    ½ pint (226 ml – to musze sprawdzic w domu) smietany (gestej)
    2 lyzki margarynu albo masla

    Zgniesc herbatniki (np w torbie plastukowej przy pomocy walka) az beda prawie
    jak bulka tarta. Podgrzac margaryne/maslo az sie rozpusci. Zmieszac z
    herbatnikami i wylozyc masa spod okraglej formy (wp ang przepisie podaja duzy
    Pyrex). Wsadzic do lodowki. Mleko w puszce wstawic do garnka z gotujaca sie
    woda (nie otwierac puszki!!) i gotowac przez 2 godziny (uwazajac zeby woda sie
    nie wygotowala). Scholodzic na tyle zeby dalo sie trzymac, otworzyc ostroznie
    (mleko sie skaramelizowalo wiec moze wystrzelic).Wylac karamel na baze
    herbatnikowa i wstawic do lodowki. Pociete na plasterki banany ulozyc na
    karamelu. Ubic smietane i wylozyc na banany. Posypac czekolada. Trzymac w
    lodowce przykryte.

    Gdyby moje wymiary mi na to pozwalaly to bym jadla banoffee pie na okraglo. Daj
    znac jak Ci poszlo (potwierdze ½ „pint” wieczorem).

    Ania
  • jasmina_tdi 22.09.05, 17:03
    lepiej nie gotować dłuzej jak 2 godz bo się scukrza
  • Gość: Mała Mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 17:16
    Ba, scukrza. Wybucha !!! (jak się nie dolewa wody). Byłam świadkiem.
    Nieciekawe, może zabić (ale nie zabiło)
  • glasscraft 22.09.05, 23:37
    glasscraft napisała:

    > (potwierdze ½ „pint” wieczorem).

    Sprawdzilam na swoim dzbanku i jest to pomiedzy 1/4 l i 300 ml.
  • Gość: betka IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.09.05, 19:28
    ale to musi być mleko zagęszczone, 8% tłuszczu, słodzone

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka