• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak kisić kapuste na zime ? Dodaj do ulubionych

  • IP: *.pl 26.09.05, 09:48
    Chciałabym zakisić kapustę w słoiki na zime, Moze ktos ma jakis przepis i jak
    to zrobić??
    Edytor zaawansowany
    • Gość: mm IP: *.pl 26.09.05, 15:54
      Nikt nie kisi kapusty?????????
      • Gość: baba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:40
        Chyba rzeczywiście juz nikt,albo bardzo nieliczni to robią.Ja kisiłam kapustę
        na zimę ale w kamionkowej beczułce.
        • 26.09.05, 18:12
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=25860055&a=25860898
          --
          kuchnia.kisa.pl/tools/przeliczacz.php
          • 28.09.05, 19:41
            Robimy dokładnie w taki sam sposób, tylko dodajemy jeszcze do tego pokrojoną w
            plastry: cebulę i ząbki czosnku. Kapusta kiśnie w nieogrzewanej kuchni przez 3
            tygodnie. Potem przekładamy ją do słoików i pasteryzujemy. Wynosimy do piwnicy.
            Pasteryzujemy dlatego, że nie lubimy bardzo kwaśnej kapusty. Nie pasteryzowana
            kapusta niestety jeszcze kiśnie w słoikach, bo piwnice w blokach są niestety
            ciepłe. Dodam, że nie wyobrażam sobie, żeby nie mieć swojej kiszonej kapusty.
            Kapusta ze sklepu nigdy nie ma takiego smaku do jakiego jesteśmy
            przyzwyczajeni. Nam niestety kupna nie smakuje więc co roku robimy.
    • 27.09.05, 10:03
      Kupuję na targu jesienią 40kg szatkowanej kapusty i 6 kg marchwi (marchew
      czyszczę i ucieram na tarce o grubych oczkach) dodaję 50dkg soli kłodawskiej nie
      jodowanej 2 paczki kminku. Wsypuję wszystko partiami do dużego kamionkowego gara
      i ubijam aż puści sok i tak warstwa po warstwie.przykrywam ściereczką
      następniedużym talerzem i wyszorowanym kamieniem. Po 2-4 tygodniach w zależności
      od temperatury przechowywania przekładam do innych naczyń i z powrotem wkładam
      do tego samego gara (powoduje to odgazowanie i pozbycie się goryczki). Po
      następnych 2-3 tygodniach kapusta jest prawie gotowa. Należy zawsze sprawdzać,
      aby na powierzchni była warstwa soku w przeciwnym wypadku kapusta potrafi
      pleśnieć i psuć się. No i temperatupa przechowywania musi być niska do 10 st. C.
      pozdrawiam
      • 27.09.05, 22:33
        Kiszę kapustę od lat,zawsze wychodzi pyszna.Mogłabym podpisać się pod Twoim
        przepisem,jednak jest jedno ale...
        jarek_zielona_pietruszka napisał:
        > ... przekładam do innych naczyń i z powrotem wkładam
        > do tego samego gara (powoduje to odgazowanie i pozbycie się goryczki)
        "Odgazowania" dokonuję,po kilku dniach od zakiszenia w prosty sposób,robię kilka
        otworów w kapuście,aż do dna beczki(naczynia w którym zakisiliśmy).Czynność tą
        wykonujemy kilka razy dziennie,a beczka powinna być w temp.pokojowej.Kiedy
        kapusta przestanie już fermentować(nie wypuszcza gazów),dociskamy mocno i
        ustawiamy w chłodnym miejscu.Kapustę można zakisić w każdym naczyniu pod
        warunkiem,że wyłożymy workiem foliowym(czyli kapustę wkładamy do tego worka.)
    • Gość: mm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:23
      o kolejny wpis pod nickiem "mm" choć nie mój :-)

      poszukaj troszkę "imienniczko" a znajdziesz... np. tutaj :
      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,48467617,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
      • Gość: mm IP: *.pl 27.09.05, 16:06
        Dziekuje bardzo za odpowiedzi i zabieram sie do roboty.
    • Gość: Thea IP: *.arcor-ip.net 27.09.05, 19:21
      Kup zölta szpicasta papryke, biala kapuste, marchewke.
      Kapuste poszatkuj, marchewke zetrzyj na grubej tarce, posyp sola, wymieszaj.
      Pozostaw na godzine albo dwie az kapusta pusci sok.
      Papryke wydraz, odcinajac ogonek i nasiona z srodka.
      Papryke nadziej kapusta, poukladaj w sloiku ciasno, zalej sokiem z kapusty.
      Jako ostatnia warstwe nalej oleju jadalnego ca.1 do 2mm grubosci.
      Daj gumke, zamknij weck, zanies sloiki do piwnicy.
      W zime masz gotowy dodatek do drugich,
      Dobrego udania.
      Thea
      • Gość: mm IP: *.pl 27.09.05, 21:37
        cos bardzo interesujacego chyba spróbuje, dzieki za przepis.Thea.
        • Gość: Thea IP: *.arcor-ip.net 28.09.05, 20:18
          Nauczylam sie tego przepisu od Jugoslawianek, Rumunek, Greczynek.
          One maja bardzo dobre te wyroby.
          • Gość: bajeczka04 IP: *.303.krakow.pl 30.09.05, 11:45
            A czy możesz podać proporcje papryki i kapusty?
            Pozdrawiam! bajeczka04
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.