Jesiotr - pomocy Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Poszukuję przepisów na przyrządzanie jesiotra, wszelkie sposoby obróbki. Czy
    to rybska da się uwędzić? Będę zobowiązany za opisy lub chociaż linki.
    • Gość: Nina1 IP: *.toya.net.pl 14.09.02, 23:45
      W ksiazce kucharskiej z 1927 roku znalazlam dwa przepisy na jesiotra.W obu
      powtarza sie koniecznosc uzycia octu.Nie mam pojecia,dlaczegp.
      Oto przepisy:
      Jesiotr lub sandacz w majonezie.
      Ugotowac wywar z roznej wloszczyzny.Jesiotra lub sandacza,poprzednio
      nasolonego,zalac przestudzonym wywarem-do jesiotra dodac pare lyzek octu-
      zagotowac na mocnym ogniu,pilnujac,aby sie ryba nie rozgotowala.Gdy ryba
      gotowa,zdjac ja z ognia i w wywarze ostudzic.
      Dwie szklanki wywaru z ryby sklarowc,rozdzielic na dwie czesci i dodac do
      jednej 3 listki bialej zelatyny,do drugiej 3 czerwonej-wylac na dwa plaskie
      talerze.Ugotowac marchewke,buraki i kartofle,pokrajac w kostke i zaprawic octem
      i oliwa.Na pare godzin przed podaniem,rybe z wywaru wyciagnac,ulozyc na
      polmisku,zalac majonezem,ubrac zgrabnie pokrajana galaretka,jajkami na
      twardo,oraz plasterkami cytryny.Po bokach ulozyc
      kartofle,buraczki,marchew,grzybki,korniszony.

      JESIOTR Z OSTRYM SOSEM
      Jesiotra sparzyc wrzaca woda,obedrzec ze skory,zalac w rondlu przestudzonym
      smakiem,wygotowanym z roznej wloszczyzny,cebuli i korzeni.Smak dobrze posolic i
      wlac kilka lyzek octu.W osobnym rondelku przyrzadzic sos-zrobic biala zasmazke
      z lyzki masla i lyzki maki,rozprowadzic smakiem z jesiotra,zaprawic sos pol
      szklanka smietany,wcisnac soku z cytryny do smaku i dodac cwierc funta grzybkow
      solonych drobno pokrajanych.Jesiotra ugotowanego wyciagnac na deske,pokrajac
      ostrym nozem na cienkie plasterki,ulozyc na polmisku,oblozyc kartoflami i zalac
      sosem.

      Zadnego z tych przepisow nie probowalam,moze dlatego,ze jesiotr nie jest zbyt
      powszechna rybka...
      Pozdrawiam.
      • Gość: waw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 12:42
        Serdecznie dziękuję!
        Parę tygodni temu namierzyłem hodowlę jesiotra w cenie 25zł/kg, czyli jak na
        rzadką rybkę dosyć atrakcyjnej. Próbowałem wędzić tak jak pstrągi, ale to była
        porażka. Tym razem potraktuję go jak węgorza, a także jednym z Twoich przepisów.
        Pozdrawiam
        • Gość: Alka IP: *.chello.pl 15.09.02, 15:36
          A gdzie hodowla???
          • Gość: waw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 11:56
            We wsi Wędkowy, koło Swarożyna niedaleko Starogardu Gdańskiego. Maja sztuki do
            4kg.
            • Gość: Alka IP: *.chello.pl 16.09.02, 12:51
              Dzięki za adres. W rewanżu przepisy z kuchni litewskiej na
              jesiotra z grilla: pokroić sparzonego i oczyszczonego jesiotra na cienkie
              zrazy, posolić, popieprzyć, natrzeć startą cebulą oraz oliwą. Zostawić na kilka
              godzin. Piec nad węglami na rumiano;
              jesiotra z blachy: na wymarowaną masłem blachę wyłożyć pokrojoną marchewkę,
              pietruszkę i cebulę, na nich ułożyć posolonego jesiotra, obłożyć cebulką
              zazłoconą w maśle, ostudzoną, wymieszaną z dwoma rozbitmi jajkami, obtoczyć w
              tartej bułce. Upiec. Sos musztardowy: po zdjęciu jesiotra włoszyznę z blachy
              wymieszać z białym winem pół na pół z bulionem, do smaku doprawić musztardą.

              Lojalnie uprzedzam, że jesiotra ani tak ani inaczej nie przyrządzałam, ale jak
              tylko trafię pod podany adres - wypróbuję!
              • Gość: waw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 12:55
                Gość portalu: Alka napisał(a):

                > Dzięki za adres. W rewanżu przepisy z kuchni litewskiej na
                > jesiotra z grilla: pokroić sparzonego i oczyszczonego jesiotra na cienkie
                > zrazy, posolić, popieprzyć, natrzeć startą cebulą oraz oliwą. Zostawić na
                kilka
                >
                > godzin. Piec nad węglami na rumiano;
                > jesiotra z blachy: na wymarowaną masłem blachę wyłożyć pokrojoną marchewkę,
                > pietruszkę i cebulę, na nich ułożyć posolonego jesiotra, obłożyć cebulką
                > zazłoconą w maśle, ostudzoną, wymieszaną z dwoma rozbitmi jajkami, obtoczyć w
                > tartej bułce. Upiec. Sos musztardowy: po zdjęciu jesiotra włoszyznę z blachy
                > wymieszać z białym winem pół na pół z bulionem, do smaku doprawić musztardą.
                >
                > Lojalnie uprzedzam, że jesiotra ani tak ani inaczej nie przyrządzałam, ale
                jak
                > tylko trafię pod podany adres - wypróbuję!
                Dziekuję serdecznie za przepisy, już sam opis wygląda smakowicie. Pozdrowienia.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.