Dodaj do ulubionych

Jesiotr - pomocy

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.02, 22:09
Poszukuję przepisów na przyrządzanie jesiotra, wszelkie sposoby obróbki. Czy
to rybska da się uwędzić? Będę zobowiązany za opisy lub chociaż linki.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Nina1 IP: *.toya.net.pl 14.09.02, 23:45
    W ksiazce kucharskiej z 1927 roku znalazlam dwa przepisy na jesiotra.W obu
    powtarza sie koniecznosc uzycia octu.Nie mam pojecia,dlaczegp.
    Oto przepisy:
    Jesiotr lub sandacz w majonezie.
    Ugotowac wywar z roznej wloszczyzny.Jesiotra lub sandacza,poprzednio
    nasolonego,zalac przestudzonym wywarem-do jesiotra dodac pare lyzek octu-
    zagotowac na mocnym ogniu,pilnujac,aby sie ryba nie rozgotowala.Gdy ryba
    gotowa,zdjac ja z ognia i w wywarze ostudzic.
    Dwie szklanki wywaru z ryby sklarowc,rozdzielic na dwie czesci i dodac do
    jednej 3 listki bialej zelatyny,do drugiej 3 czerwonej-wylac na dwa plaskie
    talerze.Ugotowac marchewke,buraki i kartofle,pokrajac w kostke i zaprawic octem
    i oliwa.Na pare godzin przed podaniem,rybe z wywaru wyciagnac,ulozyc na
    polmisku,zalac majonezem,ubrac zgrabnie pokrajana galaretka,jajkami na
    twardo,oraz plasterkami cytryny.Po bokach ulozyc
    kartofle,buraczki,marchew,grzybki,korniszony.

    JESIOTR Z OSTRYM SOSEM
    Jesiotra sparzyc wrzaca woda,obedrzec ze skory,zalac w rondlu przestudzonym
    smakiem,wygotowanym z roznej wloszczyzny,cebuli i korzeni.Smak dobrze posolic i
    wlac kilka lyzek octu.W osobnym rondelku przyrzadzic sos-zrobic biala zasmazke
    z lyzki masla i lyzki maki,rozprowadzic smakiem z jesiotra,zaprawic sos pol
    szklanka smietany,wcisnac soku z cytryny do smaku i dodac cwierc funta grzybkow
    solonych drobno pokrajanych.Jesiotra ugotowanego wyciagnac na deske,pokrajac
    ostrym nozem na cienkie plasterki,ulozyc na polmisku,oblozyc kartoflami i zalac
    sosem.

    Zadnego z tych przepisow nie probowalam,moze dlatego,ze jesiotr nie jest zbyt
    powszechna rybka...
    Pozdrawiam.
  • Gość: waw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 12:42
    Serdecznie dziękuję!
    Parę tygodni temu namierzyłem hodowlę jesiotra w cenie 25zł/kg, czyli jak na
    rzadką rybkę dosyć atrakcyjnej. Próbowałem wędzić tak jak pstrągi, ale to była
    porażka. Tym razem potraktuję go jak węgorza, a także jednym z Twoich przepisów.
    Pozdrawiam
  • Gość: Alka IP: *.chello.pl 15.09.02, 15:36
    A gdzie hodowla???
  • Gość: waw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 11:56
    We wsi Wędkowy, koło Swarożyna niedaleko Starogardu Gdańskiego. Maja sztuki do
    4kg.
  • Gość: Alka IP: *.chello.pl 16.09.02, 12:51
    Dzięki za adres. W rewanżu przepisy z kuchni litewskiej na
    jesiotra z grilla: pokroić sparzonego i oczyszczonego jesiotra na cienkie
    zrazy, posolić, popieprzyć, natrzeć startą cebulą oraz oliwą. Zostawić na kilka
    godzin. Piec nad węglami na rumiano;
    jesiotra z blachy: na wymarowaną masłem blachę wyłożyć pokrojoną marchewkę,
    pietruszkę i cebulę, na nich ułożyć posolonego jesiotra, obłożyć cebulką
    zazłoconą w maśle, ostudzoną, wymieszaną z dwoma rozbitmi jajkami, obtoczyć w
    tartej bułce. Upiec. Sos musztardowy: po zdjęciu jesiotra włoszyznę z blachy
    wymieszać z białym winem pół na pół z bulionem, do smaku doprawić musztardą.

    Lojalnie uprzedzam, że jesiotra ani tak ani inaczej nie przyrządzałam, ale jak
    tylko trafię pod podany adres - wypróbuję!
  • Gość: waw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 12:55
    Gość portalu: Alka napisał(a):

    > Dzięki za adres. W rewanżu przepisy z kuchni litewskiej na
    > jesiotra z grilla: pokroić sparzonego i oczyszczonego jesiotra na cienkie
    > zrazy, posolić, popieprzyć, natrzeć startą cebulą oraz oliwą. Zostawić na
    kilka
    >
    > godzin. Piec nad węglami na rumiano;
    > jesiotra z blachy: na wymarowaną masłem blachę wyłożyć pokrojoną marchewkę,
    > pietruszkę i cebulę, na nich ułożyć posolonego jesiotra, obłożyć cebulką
    > zazłoconą w maśle, ostudzoną, wymieszaną z dwoma rozbitmi jajkami, obtoczyć w
    > tartej bułce. Upiec. Sos musztardowy: po zdjęciu jesiotra włoszyznę z blachy
    > wymieszać z białym winem pół na pół z bulionem, do smaku doprawić musztardą.
    >
    > Lojalnie uprzedzam, że jesiotra ani tak ani inaczej nie przyrządzałam, ale
    jak
    > tylko trafię pod podany adres - wypróbuję!
    Dziekuję serdecznie za przepisy, już sam opis wygląda smakowicie. Pozdrowienia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.