Halibut - jak go zrobić?? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • no właśnie, bardzo proszę o podpowiedzi, jak zrobić halibuta by był
    pyszniutki.
    pozdrawiam
    • Gość: waw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 13:03
      Gość portalu: aga napisał(a):

      > no właśnie, bardzo proszę o podpowiedzi, jak zrobić halibuta by był
      > pyszniutki.
      > pozdrawiam
      Halibut, jak wszystkie płastugi jest dosyc tłusty i tak naprawdę to dobrze
      smakuje wędzony na gorąco lub smażony.
      Możesz spróbowac takiej receptury.
      Utrzeć kilogram marchwi, piertuszkę, dwa selery, dwa pory, do tego wcisnąć dwie
      cytryny dodac soli, białego pieprzu i szklankę wina może być podłe np. biała
      sofia, filety z halibuta lub dzwoka trzymać w tym czymś przez 24h. Oczyścić
      (nie płukać!) i smażyc na oleju z dodatkim odrobiny masła dla smaku. Podawac na
      zimno z chlebem i masłem + cytryna.
      W ten sposób robię również dorsza, jest rewelacyjny, a do tego dom nie śmierdzi
      smażoną ryba tylko delikatną wonią warzyw.
    • Gość: waw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 13:05
      Gość portalu: aga napisał(a):

      > no właśnie, bardzo proszę o podpowiedzi, jak zrobić halibuta by był
      > pyszniutki.
      > pozdrawiam
      Halibut, jak wszystkie płastugi jest dosyc tłusty i tak naprawdę to dobrze
      smakuje wędzony na gorąco lub smażony.
      Możesz spróbowac takiej receptury.
      Utrzeć kilogram marchwi, piertuszkę, dwa selery, dwa pory, do tego wcisnąć dwie
      cytryny dodac soli, białego pieprzu i szklankę wina może być podłe np. biała
      sofia, filety z halibuta lub dzwoka trzymać w tym czymś przez 24h. Oczyścić
      (nie płukać!) i smażyc na oleju z dodatkim odrobiny masła dla smaku. Podawac na
      zimno z chlebem i masłem + cytryna.
      W ten sposób robię również dorsza, jest rewelacyjny, a do tego dom nie śmierdzi
      smażoną ryba tylko delikatną wonią warzyw.
      • Gość: elli IP: *.N54NY02R1.dsl.worldnet.att.net 16.09.02, 22:02

        Ja zas proponuje halibuta w sosie pomaranczowym

        (dla 4 osob)

        - 4 DZWONKI HALIBUTA
        -MAKA
        -4 lyzki masla,
        - peczek pietruszki, czosnek(3 zabki)
        -sol, imbir
        -szklanka swierzego soku z pomaranczy,
        -smietana 3/4 szklanki

        Obciac pletwy halibutowi. Z 2 lyzek malsa, wycisnietego
        czosnku i posiekanej pietruszki utrzec mase. Halibuta
        natrzec ta masa i obtoczyc w mace. Posypac platkami
        pozostalego masla. Wlozyc to na blache (wczesniej
        nasmarowana aby nie przywarlo) i do goracego
        piekarnika(160-180C). Piec okolo 20 max 30 min(nie za
        dlugo bo ryba sie rozejdzie).
        Rybe wyciagnac z piekarnika, zlac sos do rondla, dodac
        sok z pomaranczy, poczekac az sie zagotuje.
        Do tego dodac smietane rozmieszana z lyzka maki. dodac
        imbir, sol. Rybe ulozyc na polmisku/talerzu polac sosem.
        Najlepsze z winem rozpwym lub lekkim bialym oraz
        pieczywem i salatka.

        smacznego
        elli

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.