Dodaj do ulubionych

Halibut - jak go zrobić??

IP: *.tzf.com.pl 16.09.02, 12:38
no właśnie, bardzo proszę o podpowiedzi, jak zrobić halibuta by był
pyszniutki.
pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • Gość: waw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 13:03
    Gość portalu: aga napisał(a):

    > no właśnie, bardzo proszę o podpowiedzi, jak zrobić halibuta by był
    > pyszniutki.
    > pozdrawiam
    Halibut, jak wszystkie płastugi jest dosyc tłusty i tak naprawdę to dobrze
    smakuje wędzony na gorąco lub smażony.
    Możesz spróbowac takiej receptury.
    Utrzeć kilogram marchwi, piertuszkę, dwa selery, dwa pory, do tego wcisnąć dwie
    cytryny dodac soli, białego pieprzu i szklankę wina może być podłe np. biała
    sofia, filety z halibuta lub dzwoka trzymać w tym czymś przez 24h. Oczyścić
    (nie płukać!) i smażyc na oleju z dodatkim odrobiny masła dla smaku. Podawac na
    zimno z chlebem i masłem + cytryna.
    W ten sposób robię również dorsza, jest rewelacyjny, a do tego dom nie śmierdzi
    smażoną ryba tylko delikatną wonią warzyw.
  • Gość: waw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 13:05
    Gość portalu: aga napisał(a):

    > no właśnie, bardzo proszę o podpowiedzi, jak zrobić halibuta by był
    > pyszniutki.
    > pozdrawiam
    Halibut, jak wszystkie płastugi jest dosyc tłusty i tak naprawdę to dobrze
    smakuje wędzony na gorąco lub smażony.
    Możesz spróbowac takiej receptury.
    Utrzeć kilogram marchwi, piertuszkę, dwa selery, dwa pory, do tego wcisnąć dwie
    cytryny dodac soli, białego pieprzu i szklankę wina może być podłe np. biała
    sofia, filety z halibuta lub dzwoka trzymać w tym czymś przez 24h. Oczyścić
    (nie płukać!) i smażyc na oleju z dodatkim odrobiny masła dla smaku. Podawac na
    zimno z chlebem i masłem + cytryna.
    W ten sposób robię również dorsza, jest rewelacyjny, a do tego dom nie śmierdzi
    smażoną ryba tylko delikatną wonią warzyw.
  • Gość: elli IP: *.N54NY02R1.dsl.worldnet.att.net 16.09.02, 22:02

    Ja zas proponuje halibuta w sosie pomaranczowym

    (dla 4 osob)

    - 4 DZWONKI HALIBUTA
    -MAKA
    -4 lyzki masla,
    - peczek pietruszki, czosnek(3 zabki)
    -sol, imbir
    -szklanka swierzego soku z pomaranczy,
    -smietana 3/4 szklanki

    Obciac pletwy halibutowi. Z 2 lyzek malsa, wycisnietego
    czosnku i posiekanej pietruszki utrzec mase. Halibuta
    natrzec ta masa i obtoczyc w mace. Posypac platkami
    pozostalego masla. Wlozyc to na blache (wczesniej
    nasmarowana aby nie przywarlo) i do goracego
    piekarnika(160-180C). Piec okolo 20 max 30 min(nie za
    dlugo bo ryba sie rozejdzie).
    Rybe wyciagnac z piekarnika, zlac sos do rondla, dodac
    sok z pomaranczy, poczekac az sie zagotuje.
    Do tego dodac smietane rozmieszana z lyzka maki. dodac
    imbir, sol. Rybe ulozyc na polmisku/talerzu polac sosem.
    Najlepsze z winem rozpwym lub lekkim bialym oraz
    pieczywem i salatka.

    smacznego
    elli

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.