Dobre dania z ziemniaków Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czy znacie jakieś dobre i ciekawe dania z ziemniaków? Prosze podajcie mi przepisy.
    • Gość: Ania IP: 212.122.214.* 05.10.05, 18:23
      wpisz w wyszukiwarke,mostwo jest watkow na ten temat.
    • szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=ziemniaki
      --
      "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
      • wpisz "ziemniaki" .. wyskoczy Ci mnóstwo wątków
        --
        "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
        • Gość: len IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 20:37
          jakas ty mądra, musimy nauczyć tych amatorów reguł co?
          włażą tu i o przepisy pytają cholera
          co oni se myślą, ze jeszcze ktoś może im coś nowego podac, jasne że nie, muszą
          korzystać ze źródeł
          co to forum kuchnia czy co, to forum wyszukiwarka którego potencjał się
          zakończył i nie mozna pozwolic by sie rozwijał no!
          • nie amatorów i nie reguł
            niekórzy po prostu nie wiedzą jak działa wyszukiwarka.
            Ja długo nie wiedziałam.
            --
            "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
            • Gość: len IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 21:16
              masz racje marghe-jestem po twojej stronie :0) człowiek siedzi, patrzy w tem
              monitor, widzi "szukaj" i nic!!! orzech mu nie zastuka co!!!????
    • Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 07:15
      • Ale zeście mi pomogli. A propo wyszukiwarek wiem jak się korzysta. ;(
        • za maklowiczem , wyprobowane 2 dni temu i jest super :) :

          cebula duza
          czosnek 3 zabki
          kminek pol lyzeczki mielonego
          slodka papryka - maksymalnie opakowanie
          papryka swieza - 3 sztuki , najlepiej bialej
          pomidory 2 puszki w zalewie
          ziemniaki -sztuk 10 nieduzych pokrojone na osemki

          cebule podsmazyc , dodac czosnek , zdjac z ognia , wsypac duzo papryki
          postawic na ogniu
          wrzucic pokrojona papryke , ziemniaki surowe , pomidory lekko rozdrobnione
          posolic , popieprzyc , pokminkowac , mozna dodac ostrej paprkyki zamieszac
          przykryc przykrywka
          po jakis 25 min , odkryc , sprawdzic czy ziemniaki zmiekly;
          jak miekkie to to juz koniec :> ;

          polecam! wychodzi taki pyszny , czerwony , gesty sos i ziemniaki
          w nim smakuja calkiem inaczej;
        • Wpisałem w Googlu: ziemniaki potrawy. Ileż tego, polecam.
          --
          Jeszcze się taki nie urodził,
          który by wszystkim dogodził...
    • Kotlety z ziemniaków, które można podać z mięsem i sosem,z surówką, mój syn
      jada z keczupem. Mogą byc na obiad , na kolacje. Czasami gotuję więć na obiad
      więcej ziemniaków aby zostały i wtedy przeciskam je przez praskę( coś takiego
      jak do czosnku tylko duże), pdsmażam cebulkę, jak mam pieczarki to też. Wbijam
      jajo,lubię też dodac natkę,aby otrzymac odpowiednią konsystencje dodaje tartą
      bułkę zamiast mąki,sól pieprz i jak kto lubi ostre przyprawy.Robię tak jak
      kotlety mielone.Kuleczka,jajko, tarta bułka i na patelnię.Za każdym razem mozna
      zmienic smak kotletów dodając rózne przyprawy-zioła, czosnek, z pieczarkami lub
      bez, koperek zamiast natki.Co sie komu podoba i co kto lubi.
    • Rewelacyjne danie. Obrać ziemniaki, pokroić w talarki, rozgrzac oliwę na
      patelni i wrzycać te ziemniaki. Smakują jak frytki, ale inaczej wyglądają.
      Można podawaź z czym chcesz. Ostatnio odkryłam to u mojeje sąsiadki, zajadałam
      się jak ......Pozdrowionka.
    • 06.10.05, 10:55
    • BABKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM GRZYBOWYM LUB ŚMIETANĄ !!!!!!
    • Gość: BetsyPetsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:15
      Fajnie, że ktoś zapoczątkował taki wątek, bardzo lubie ziemniaki pod każdą
      postacią. Ja proponuję gołąbki ziemniaczane (na samą myśl o nich leci mi
      ślina :-)otóż, potrzebujemy kapustę a właściwie to sparzone liście kapusty jak
      na klasyczne gołąbki mięsnoryżowe, ziemniaki, które ścieramy na papkę jak na
      placki ziemn., na kilogram takich ziemniaków potrzebujemy 2-3 łyżki kaszy
      manny, sól, pieprz i uwaga, tą ciapkę musimy zawinąć w liście przyznaję że
      początki były trudne bo wszystko mi wypływało ale doszłam do wprawy i jest ok ,
      aha jeżeli ziemniaki są bardzo wodniste spróbujmy odlać z nich trochę wody albo
      dodać więcej kaszki,zawijamy jak klasyczne gołąbki układamy w garze (ja to
      robię w szybkowarze)zalewamy wodą gorącą i polewamy 3-4 łyżkami oleju lub oliwy
      jak kto woli, solimy zamykamy garnek i godzinę dusimy(szybkowar 10-12min).
      Podajemy okraszone skwarkami boczku lub słoninki (ja lubię jeszcze kropnąć
      sobie maggi) rewelka! mogłabym jeść to codziennie. Ale cenna uwaga moja
      teściowa (która mnie tego nauczyła)zalewa wodą podgotowuje poczym odlewa wodę z
      tym krochmalem który wychodzi z ziemniaków i zalewa jeszcze raz poczym dusi do
      miękkości, ja natomiast lubię jak gołąbki po ugotowaniu są w takim sosiku
      gęstym który powstaje podczas gotowania ale czasami jak jest dużo skrobii a
      mało wody to ma to tendencje do przypalania się także radzę wypróbować po
      swojemu. Polecam wszystkim miłośnikom ziemniaków bo danie jest naprawdę pyszne
      przy swojej prostocie i bardzo tanie.
      • Gość: Cebule dodać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 14:11
        zapomniałam. Cebulę zetrzeć i dodać do startych ziemniaków- zapomniałam napisać
        a bez niej nie byłyby takie dobre.
    • 50 dag mąki, 1 1/2 kg ziemniaków, 20 dag wiórkó kokosowych, 3/4 kostki masła, 2
      łyżki koncentratu pomidorowego, olej do smazenia, sól, pieprz, łyżeczka
      kurkumy, łyżeczka sofetidy (można się obyć), 1 łyzeczka gorczycy, 1 łyżeczka
      kuminu, 1/2 łyżeczki majeranku.

      Z mąki, masła, 1/2 łyżeczki soli i wody wyrabiamy twarde ciasto (około 50-100
      ml wody). Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie i dodajemy do nich resztę
      masła, przyprażone na patelni przyprawy, wiórki, koncentrat i zagniatamy je na
      jednolita masę.

      Ciasto z maki wałkujemy na spory placek o grubości 3-4 mm, na jego powierzchni
      rozprowadzamy ciasto z ziemniaków tak aby przykleiło się do spodu, całość
      zwijamy w rulon i kroimy jak roladę o grubości 2-3 cm. Tak przygotowane kawałki
      wrzucamy do gorącej frytury i smażymy na złotobrązowo.
      Serwujemy jako samodzielne danie lub dodatek do mięs, surówek, sałatek.
      --
      Takie coś to się w największym garze nie miesci!
    • Boze! Dlaczego ja tu wszedlem:)))teraz bede mial przerabane bo nie umiem
      zrobic!!!!
    • Kiedyś widziałam w tv, nie pamiętam, kto to robił. Ziemniaki pokrojone w
      cienkie plasterki, lekko posolone posypane bazylią, tymiankiem, oregano,
      pieprzem, na to była położena cebula pokrojona w krążki, znowu warstwa
      ziemniaków z przyprawami, cebula, i na koniec jak już to dochodziło na patelni,
      posypane tartym żółtym serem. Pychota.
    • A może scallop potatoes?
      www.cafe-express.com/www/html/ITKArchive2/tvkitchenscallopedpotatoes.htm
      --
      Jeszcze się taki nie urodził,
      który by wszystkim dogodził...
      • JACKET POTATO

        Biorę olbrzymiego ziemniaka, szoruję, nakłuwam widelecem w paru miejscach i
        wkładam do mikrofali na 4 minuty, potem obracam i kolejne 4. Następnie nacinam,
        robiąc krzyż i trochę go "otwieram". Do środka kładę co mam pod ręką -
        najlepiej mi smakuje pokrojony boczek, posypane dużą ilością startego sera i
        siup znowu do mikrofali na minutkę.

        Dobry jest też z tuńczykiem i majonezem.

        ZIEMNIAKI PIECZONE.
        Obieram ziemniaki, kroje w małe "Lódeczki", gotuję trochę w lekko osolonej
        wodzie. Odcedzam, wlewam trochę oleju z oliwek do garnka, mieszam, aby pokryło
        ziemniaki. Dosypuję zioła prowansalskie, znowu mieszkam, aby pokryło ziemniaki,
        potem wsadzam do nagrzanego piekarnika na jakies 20 min (w połowie obracając).
        Pyszne z sosem tatarskim, czy innym dipem.

        --
        ***PIEKNA BIZUTERIA***

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.