Dodaj do ulubionych

Dobre dania z ziemniaków

05.10.05, 18:18
Czy znacie jakieś dobre i ciekawe dania z ziemniaków? Prosze podajcie mi przepisy.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Ania IP: 212.122.214.* 05.10.05, 18:23
    wpisz w wyszukiwarke,mostwo jest watkow na ten temat.
  • 05.10.05, 20:12
    Ale są tylko książki z daniami.
  • 05.10.05, 20:34
    wpisz "ziemniaki" .. wyskoczy Ci mnóstwo wątków
    --
    "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
  • Gość: len IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 20:37
    jakas ty mądra, musimy nauczyć tych amatorów reguł co?
    włażą tu i o przepisy pytają cholera
    co oni se myślą, ze jeszcze ktoś może im coś nowego podac, jasne że nie, muszą
    korzystać ze źródeł
    co to forum kuchnia czy co, to forum wyszukiwarka którego potencjał się
    zakończył i nie mozna pozwolic by sie rozwijał no!
  • 05.10.05, 20:51
    nie amatorów i nie reguł
    niekórzy po prostu nie wiedzą jak działa wyszukiwarka.
    Ja długo nie wiedziałam.
    --
    "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
  • Gość: len IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 21:16
    masz racje marghe-jestem po twojej stronie :0) człowiek siedzi, patrzy w tem
    monitor, widzi "szukaj" i nic!!! orzech mu nie zastuka co!!!????
  • Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 07:15
  • 06.10.05, 09:48
    Ale zeście mi pomogli. A propo wyszukiwarek wiem jak się korzysta. ;(
  • 06.10.05, 10:20
    za maklowiczem , wyprobowane 2 dni temu i jest super :) :

    cebula duza
    czosnek 3 zabki
    kminek pol lyzeczki mielonego
    slodka papryka - maksymalnie opakowanie
    papryka swieza - 3 sztuki , najlepiej bialej
    pomidory 2 puszki w zalewie
    ziemniaki -sztuk 10 nieduzych pokrojone na osemki

    cebule podsmazyc , dodac czosnek , zdjac z ognia , wsypac duzo papryki
    postawic na ogniu
    wrzucic pokrojona papryke , ziemniaki surowe , pomidory lekko rozdrobnione
    posolic , popieprzyc , pokminkowac , mozna dodac ostrej paprkyki zamieszac
    przykryc przykrywka
    po jakis 25 min , odkryc , sprawdzic czy ziemniaki zmiekly;
    jak miekkie to to juz koniec :> ;

    polecam! wychodzi taki pyszny , czerwony , gesty sos i ziemniaki
    w nim smakuja calkiem inaczej;
  • 07.10.05, 03:41
    Wpisałem w Googlu: ziemniaki potrawy. Ileż tego, polecam.
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • 06.10.05, 10:31
    Kotlety z ziemniaków, które można podać z mięsem i sosem,z surówką, mój syn
    jada z keczupem. Mogą byc na obiad , na kolacje. Czasami gotuję więć na obiad
    więcej ziemniaków aby zostały i wtedy przeciskam je przez praskę( coś takiego
    jak do czosnku tylko duże), pdsmażam cebulkę, jak mam pieczarki to też. Wbijam
    jajo,lubię też dodac natkę,aby otrzymac odpowiednią konsystencje dodaje tartą
    bułkę zamiast mąki,sól pieprz i jak kto lubi ostre przyprawy.Robię tak jak
    kotlety mielone.Kuleczka,jajko, tarta bułka i na patelnię.Za każdym razem mozna
    zmienic smak kotletów dodając rózne przyprawy-zioła, czosnek, z pieczarkami lub
    bez, koperek zamiast natki.Co sie komu podoba i co kto lubi.
  • 06.10.05, 10:40
    Rewelacyjne danie. Obrać ziemniaki, pokroić w talarki, rozgrzac oliwę na
    patelni i wrzycać te ziemniaki. Smakują jak frytki, ale inaczej wyglądają.
    Można podawaź z czym chcesz. Ostatnio odkryłam to u mojeje sąsiadki, zajadałam
    się jak ......Pozdrowionka.
  • 06.10.05, 11:02
    BABKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM GRZYBOWYM LUB ŚMIETANĄ !!!!!!
  • Gość: BetsyPetsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:15
    Fajnie, że ktoś zapoczątkował taki wątek, bardzo lubie ziemniaki pod każdą
    postacią. Ja proponuję gołąbki ziemniaczane (na samą myśl o nich leci mi
    ślina :-)otóż, potrzebujemy kapustę a właściwie to sparzone liście kapusty jak
    na klasyczne gołąbki mięsnoryżowe, ziemniaki, które ścieramy na papkę jak na
    placki ziemn., na kilogram takich ziemniaków potrzebujemy 2-3 łyżki kaszy
    manny, sól, pieprz i uwaga, tą ciapkę musimy zawinąć w liście przyznaję że
    początki były trudne bo wszystko mi wypływało ale doszłam do wprawy i jest ok ,
    aha jeżeli ziemniaki są bardzo wodniste spróbujmy odlać z nich trochę wody albo
    dodać więcej kaszki,zawijamy jak klasyczne gołąbki układamy w garze (ja to
    robię w szybkowarze)zalewamy wodą gorącą i polewamy 3-4 łyżkami oleju lub oliwy
    jak kto woli, solimy zamykamy garnek i godzinę dusimy(szybkowar 10-12min).
    Podajemy okraszone skwarkami boczku lub słoninki (ja lubię jeszcze kropnąć
    sobie maggi) rewelka! mogłabym jeść to codziennie. Ale cenna uwaga moja
    teściowa (która mnie tego nauczyła)zalewa wodą podgotowuje poczym odlewa wodę z
    tym krochmalem który wychodzi z ziemniaków i zalewa jeszcze raz poczym dusi do
    miękkości, ja natomiast lubię jak gołąbki po ugotowaniu są w takim sosiku
    gęstym który powstaje podczas gotowania ale czasami jak jest dużo skrobii a
    mało wody to ma to tendencje do przypalania się także radzę wypróbować po
    swojemu. Polecam wszystkim miłośnikom ziemniaków bo danie jest naprawdę pyszne
    przy swojej prostocie i bardzo tanie.
  • Gość: Cebule dodać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 14:11
    zapomniałam. Cebulę zetrzeć i dodać do startych ziemniaków- zapomniałam napisać
    a bez niej nie byłyby takie dobre.
  • 06.10.05, 13:46
    50 dag mąki, 1 1/2 kg ziemniaków, 20 dag wiórkó kokosowych, 3/4 kostki masła, 2
    łyżki koncentratu pomidorowego, olej do smazenia, sól, pieprz, łyżeczka
    kurkumy, łyżeczka sofetidy (można się obyć), 1 łyzeczka gorczycy, 1 łyżeczka
    kuminu, 1/2 łyżeczki majeranku.

    Z mąki, masła, 1/2 łyżeczki soli i wody wyrabiamy twarde ciasto (około 50-100
    ml wody). Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie i dodajemy do nich resztę
    masła, przyprażone na patelni przyprawy, wiórki, koncentrat i zagniatamy je na
    jednolita masę.

    Ciasto z maki wałkujemy na spory placek o grubości 3-4 mm, na jego powierzchni
    rozprowadzamy ciasto z ziemniaków tak aby przykleiło się do spodu, całość
    zwijamy w rulon i kroimy jak roladę o grubości 2-3 cm. Tak przygotowane kawałki
    wrzucamy do gorącej frytury i smażymy na złotobrązowo.
    Serwujemy jako samodzielne danie lub dodatek do mięs, surówek, sałatek.
    --
    Takie coś to się w największym garze nie miesci!
  • 06.10.05, 18:38
    Boze! Dlaczego ja tu wszedlem:)))teraz bede mial przerabane bo nie umiem
    zrobic!!!!
  • 06.10.05, 21:17
    Dziękuje za przepisy.
  • 07.10.05, 19:25
    Kiedyś widziałam w tv, nie pamiętam, kto to robił. Ziemniaki pokrojone w
    cienkie plasterki, lekko posolone posypane bazylią, tymiankiem, oregano,
    pieprzem, na to była położena cebula pokrojona w krążki, znowu warstwa
    ziemniaków z przyprawami, cebula, i na koniec jak już to dochodziło na patelni,
    posypane tartym żółtym serem. Pychota.
  • 08.10.05, 18:33
    JACKET POTATO

    Biorę olbrzymiego ziemniaka, szoruję, nakłuwam widelecem w paru miejscach i
    wkładam do mikrofali na 4 minuty, potem obracam i kolejne 4. Następnie nacinam,
    robiąc krzyż i trochę go "otwieram". Do środka kładę co mam pod ręką -
    najlepiej mi smakuje pokrojony boczek, posypane dużą ilością startego sera i
    siup znowu do mikrofali na minutkę.

    Dobry jest też z tuńczykiem i majonezem.

    ZIEMNIAKI PIECZONE.
    Obieram ziemniaki, kroje w małe "Lódeczki", gotuję trochę w lekko osolonej
    wodzie. Odcedzam, wlewam trochę oleju z oliwek do garnka, mieszam, aby pokryło
    ziemniaki. Dosypuję zioła prowansalskie, znowu mieszkam, aby pokryło ziemniaki,
    potem wsadzam do nagrzanego piekarnika na jakies 20 min (w połowie obracając).
    Pyszne z sosem tatarskim, czy innym dipem.

    --
    ***PIEKNA BIZUTERIA***
  • Gość: lonia IP: 212.106.133.* 08.10.05, 22:03
    Obrać 3 ziemniaki, zetrzeć na drobnej tarce, dodać mąki "ile zabierze", osolić
    i kłaść łyżką na wrzątek.
  • 09.10.05, 10:47
    Serdecznie dziękuję wszystkim za przepisy.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.