• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Przepisy na serniki - podzielcie się :)

  • IP: *.t / 192.168.10.* 18.09.02, 09:21
    We wcześniejszym temacie pisałam na temat sernika z gotowaną masą serową,
    którą przekłada się placki z kruchego ciasta. Podzielcie sie, jeśli znacie
    przepis na taki sernik. Jeśli macie fajny przepis na inny sernik - też się
    podzielcie ;))))
    pozdro
    ewa
    Edytor zaawansowany
    • Gość: Inka IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 18.09.02, 11:23
      Ponieważ od miesiąca mam nowe mieszkanie, w którym nie ma piekarnika a dopiero
      przed nami zakup mikrofali z opcja pieczenia ciast wypróbowałam ostatnio
      przepis na gotowany sernik. Bo to tak strasznie ciężko wytrzymać bez własnych
      domowych wypieków! ;)

      Rozpusciłam w garnku 1/2 kostki masła z 1 szkl. cukru, dodałam 2 serki
      homogenizowane zmieszane z 2 zółtkami. Całość chwilę pogotowałam, zdjęłam z
      ognia i wymieszałam z pianą z 2 białek. Ciepłą mase wylałam do foremki
      wyłożonej herbatnikami. Gdy troche już zastygła wierzch również obłożyłam
      herbatnikami i polałam polewą czekoladową.
      Jest naprawde pyszny, zadziwił nawet mojego bardzo wybrednego męża. :)
      Smakuje jak sernik pieczony na serkach homogenizowanych.
      • Gość: ewa IP: *.t / 192.168.10.* 18.09.02, 11:50
        bardzo Ci dziękuję :))) już straciłam nadzieję, że ktokolwiek zna przepis na
        sernik gotowany :)
        • Gość: Inka IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 18.09.02, 11:58
          Ja znalazałam gzdieś w sieci a le zapomniałam gdzie i ten zrobiłam z głowy ;)
          pamiętam, że w przepisie były inne proporcje, oraz twaróg. Ale ja chciałam
          szybko, bez mielenia i często z powodzeniem zastępowałam twaróg serkami homo :)
          Biorę się za szukanie oryginalnego przepisu. I sądzę, że znakomicie bedzie
          pasował do Twojego, z kruchym ciastem. :)
    • Gość: Inka IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 18.09.02, 12:08
      1 kg twarogu
      25 dag tłuszczu
      1,5 szkl. cukru
      4 jaja
      4 łyżki mączki ziemniaczanej
      0,5 szkl. mleka
      6 paczek herbatników lub 2 kruche spody


      Tłuszcz rozpuścić w garnku, wsypać cukier, wymieszać, dodać zmielony twaróg
      wymieszany z żółtkami i gotować dalej, ciągle mieszając, aż do uzyskania
      jednolitej masy.
      Teraz wlać wymieszaną z mlekiem mączkę ziemniaczaną - gotować jeszcze chwilkę i
      dodać ubite na pianę białka - gotować dalej ciągle mieszając, aż masa
      zgęstnieje.
      Wylać na wyłożoną herbatnikami blaszkę i przykryć herbatnikami.

      Na wierzchu rozsmarować (jak masa się już ściągnie) polewę czekoladową. Do masy
      serowej można oczywiście dodać bakalie: rodzynki, orzechy i co kto lubi w
      serniku
      • Gość: ewa IP: *.t / 192.168.10.* 18.09.02, 13:50
        dziękuję :)))))))))))))))))
        w piątek upiekę na weekend i dam znać, jak mi wyszło ;)))
        • Gość: Inka IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 18.09.02, 14:03
          Chyba "ugotuję" ;)
    • Gość: joanna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.02, 14:54
      Ja znam troszkę inne proporcje:

      1kg sera
      4 jaja
      1/2 kostki masła
      1 szklanka cukru
      1 cukier wanilinowy
      1 paczka budyniu bez cukru
      herbatniki

      Sposób wykonania jest konwencjonalny, wszystko wybełtac, zagotowac, wyłożyć do
      formy na herbatniki, polać polewą czekoladową ect.
      Jedna sugestia, jak na mój gust, to sernik jest źdżiebko za słodki, więc
      proponuję użyć mniejszej ilości cukru, np 3/4 szkl.
      Ale pychotka!
      Pozdrowionka
    • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 18.09.02, 18:23
      zerknij na "sernik wiedenski" ktory do gory podciagnelam
    • 18.09.02, 19:09
      A ja mam przepis na ciasto które nazwałam chlubnie " sernik teściowej" , bo też
      od niej się nauczyłam.Niektórzy nazywają go "złota rosa", że niby taki lekki.I
      taki w rzeczy samej jest.Składniki:
      1,5 kg sera,1 budyń śmiet.(na 3/4 mleka),niecała szklanka cukru,szklanka mleka,
      1/2 szklanki oleju,6 jajek, 1 łyżeczka proszku do piecz. Utrzeć z cukrem 2
      jajka i 4 żółtka, dodać ser, mleko ,olej , budyń i proszek do piecz.Uwaga: masa
      jest rzadka , więc się ją WYLEWA na kruche ciasto.A ciasto robimy nastepująco:
      1,5 szkl.krupczatki,1/2 szkl.cukru, 1 jajko, 1 żółtko,1 łyżka śmietany, czubek
      łyżki proszku do piecz, 1/2 kostki margaryny.
      • 18.09.02, 19:12
        Sorry, wysłało mi się zanim skończyłam.Oto ciąg dalszy.Ciasto piecze się ok.1
        godz., po czym wykłada się na nie pianę ubitą z 5 białek z cukrem i posypuje
        wiórkami kokosowymi.I siup do piekarnika na aż się te wiórki zrumienią.Na pianę
        zmniejszyć ogień.
        Serniczek palce lizać.
        • Gość: Inka IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 19.09.02, 08:08
          Robiłam i jadłam - faktycznie inny niż popularne serniki i moim zdaniem jeszcze
          pyszniejszy! :)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.