Dodaj do ulubionych

Jak się robi masę śmietanową do tortu?

10.10.05, 23:52
Jak w temacie.
Jadłam taką u teściowej, ale jej nie zapytam, bo mi korona z głowy spadnie :D
Baardzo proszę o przepis, jeśli ktoś zna...

Edytor zaawansowany
  • Gość: Gośc IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 07:43
    Poł litra smietany kremowki cukru do smaku śmietanfix smietana ma byc schłodzona
    i ubijasz mikserem .Robie to od lat i zawsze wychodzi zycze smacznego.
  • 11.10.05, 15:27
    Wydaje mi się, że w masie teściowej było też masło, ale pewna nie jestem.

    Czy ta masa nie "oklapnie"?

  • Gość: AnkaK IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 11.10.05, 19:56
    Do składników jak w przepisie Goscia ja dodaję (po ubiciu śmietany)startą na
    tarce gorzką czekoladę.Uprzednio dobrze schłodzoną.Masa nie oklapnie,ponieważ
    dodajesz do niej "Smietanfix"- dodatek do śmietany.Tort z taką masą może postać-
    chyba ,że wcześniej go spałaszujecie- nawet 2 dni.Oczywiście w
    lodówce.Pozdrawiam.
  • Gość: chwileczka IP: 205.193.50.* 11.10.05, 20:21
    Moze twojej tesciowej zrobilo sie maslo ze smietany bo zbyt dlugo ubijala :)))
  • 12.10.05, 11:08
    tez tak robię:
    05 l. 30% śmietany, cukier i 2 śmietan fixy.
    zawsze wychodzi i nie opada.
    --
    Poznajcie Julinkę
  • Gość: halaha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 22:57
    popieram ten przepis, tyle, ze ja ubijam smietane trzepaczka. Wtedy nie mam
    obawy, ze mi sie zrobi maslo, bo widze , gdy juz jest sztywna, a trwa to chwilę:)
  • Gość: bajeczka04 IP: *.303.krakow.pl 11.10.05, 20:24
    Znalazłam przepis na "krem śmietanowo-maślany" do tortu (biszkoptu):
    1/4 kostki masła, 1/3 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżeczka do herbaty, wanilii,
    3 szklanki cukru pudru.
    Włożyć masło do małego rondelka i roztopić je na wolnym ogniu. Wlać
    przestudzone masło i śmietanę do średniej miski. Dodać wanilię i wymieszać
    drewnianą łyżką. Ubić mixerem, powoli wsypując cukier, dopóki masa nie stanie
    się gęsta i jednolita-trwa to około 5 minut. Metalową szpatułką rozsmarować 1/3
    kremu na jednym krążku ciasta i przykryć go drugim. Pozostałą częścią pokryć
    wierzch i boki tortu. Jeśli od czasu do czasu zanurzy się szpatułkę w gorącej
    wodzie, będzie łatwiej rozsmarować krem.
    Ten przepis nie jest przeze mnie jeszcze wypróbowany, ale wygląda na prosty i
    szybki, a więc może Ci przypasuje. :-)
    Pozdrawiam! bajeczka04
  • Gość: Gośka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 11:45
    cukru tak dużo?
  • Gość: bajeczka04 IP: *.303.krakow.pl 12.10.05, 12:33
    Taki przepis. :-)
    Pozdrawiam! bajeczka04
  • 12.10.05, 20:55
    Przepis z masłem wypróbuję w sobotę, mam nadzieję, że będzie udany :)

    Wczoraj zrobiłam wg pierwszej propozycji i efekt jest dobry. Teściowa robi inną
    masę - co nie znaczy, że lepszą ;)

  • Gość: izzi IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 12.10.05, 21:26
    Ja bardzo lubię taką:1 kostka masła, 3/4 szkl.drobnego cukru(niekoniecznie
    pudru, bo się rozpuści i tak), oraz 3/4 szklanki niskoprocentowej śmietany lub
    kwaśnego mleka, albo kefiru-co lubisz.Masło ukręcam pałką z cukrem i dodaję
    stopniowo kefir-najpierw 4-5 łyżek, potem ostrożnie po 1 łyzce, żeby się
    nie "zwarzyła".

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.