• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak się robi masę śmietanową do tortu?

  • 10.10.05, 23:52
    Jak w temacie.
    Jadłam taką u teściowej, ale jej nie zapytam, bo mi korona z głowy spadnie :D
    Baardzo proszę o przepis, jeśli ktoś zna...

    Edytor zaawansowany
    • Gość: Gośc IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 07:43
      Poł litra smietany kremowki cukru do smaku śmietanfix smietana ma byc schłodzona
      i ubijasz mikserem .Robie to od lat i zawsze wychodzi zycze smacznego.
      • 11.10.05, 15:27
        Wydaje mi się, że w masie teściowej było też masło, ale pewna nie jestem.

        Czy ta masa nie "oklapnie"?

        • Gość: AnkaK IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 11.10.05, 19:56
          Do składników jak w przepisie Goscia ja dodaję (po ubiciu śmietany)startą na
          tarce gorzką czekoladę.Uprzednio dobrze schłodzoną.Masa nie oklapnie,ponieważ
          dodajesz do niej "Smietanfix"- dodatek do śmietany.Tort z taką masą może postać-
          chyba ,że wcześniej go spałaszujecie- nawet 2 dni.Oczywiście w
          lodówce.Pozdrawiam.
        • Gość: chwileczka IP: 205.193.50.* 11.10.05, 20:21
          Moze twojej tesciowej zrobilo sie maslo ze smietany bo zbyt dlugo ubijala :)))
        • 12.10.05, 11:08
          tez tak robię:
          05 l. 30% śmietany, cukier i 2 śmietan fixy.
          zawsze wychodzi i nie opada.
          --
          Poznajcie Julinkę
      • Gość: halaha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 22:57
        popieram ten przepis, tyle, ze ja ubijam smietane trzepaczka. Wtedy nie mam
        obawy, ze mi sie zrobi maslo, bo widze , gdy juz jest sztywna, a trwa to chwilę:)
    • Gość: bajeczka04 IP: *.303.krakow.pl 11.10.05, 20:24
      Znalazłam przepis na "krem śmietanowo-maślany" do tortu (biszkoptu):
      1/4 kostki masła, 1/3 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżeczka do herbaty, wanilii,
      3 szklanki cukru pudru.
      Włożyć masło do małego rondelka i roztopić je na wolnym ogniu. Wlać
      przestudzone masło i śmietanę do średniej miski. Dodać wanilię i wymieszać
      drewnianą łyżką. Ubić mixerem, powoli wsypując cukier, dopóki masa nie stanie
      się gęsta i jednolita-trwa to około 5 minut. Metalową szpatułką rozsmarować 1/3
      kremu na jednym krążku ciasta i przykryć go drugim. Pozostałą częścią pokryć
      wierzch i boki tortu. Jeśli od czasu do czasu zanurzy się szpatułkę w gorącej
      wodzie, będzie łatwiej rozsmarować krem.
      Ten przepis nie jest przeze mnie jeszcze wypróbowany, ale wygląda na prosty i
      szybki, a więc może Ci przypasuje. :-)
      Pozdrawiam! bajeczka04
      • Gość: Gośka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 11:45
        cukru tak dużo?
        • Gość: bajeczka04 IP: *.303.krakow.pl 12.10.05, 12:33
          Taki przepis. :-)
          Pozdrawiam! bajeczka04
    • 12.10.05, 20:55
      Przepis z masłem wypróbuję w sobotę, mam nadzieję, że będzie udany :)

      Wczoraj zrobiłam wg pierwszej propozycji i efekt jest dobry. Teściowa robi inną
      masę - co nie znaczy, że lepszą ;)

      • Gość: izzi IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 12.10.05, 21:26
        Ja bardzo lubię taką:1 kostka masła, 3/4 szkl.drobnego cukru(niekoniecznie
        pudru, bo się rozpuści i tak), oraz 3/4 szklanki niskoprocentowej śmietany lub
        kwaśnego mleka, albo kefiru-co lubisz.Masło ukręcam pałką z cukrem i dodaję
        stopniowo kefir-najpierw 4-5 łyżek, potem ostrożnie po 1 łyzce, żeby się
        nie "zwarzyła".
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.