Jak się robi masę śmietanową do tortu? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Jak w temacie.
    Jadłam taką u teściowej, ale jej nie zapytam, bo mi korona z głowy spadnie :D
    Baardzo proszę o przepis, jeśli ktoś zna...

    • Gość: Gośc IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 07:43
      Poł litra smietany kremowki cukru do smaku śmietanfix smietana ma byc schłodzona
      i ubijasz mikserem .Robie to od lat i zawsze wychodzi zycze smacznego.
    • Gość: bajeczka04 IP: *.303.krakow.pl 11.10.05, 20:24
      Znalazłam przepis na "krem śmietanowo-maślany" do tortu (biszkoptu):
      1/4 kostki masła, 1/3 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżeczka do herbaty, wanilii,
      3 szklanki cukru pudru.
      Włożyć masło do małego rondelka i roztopić je na wolnym ogniu. Wlać
      przestudzone masło i śmietanę do średniej miski. Dodać wanilię i wymieszać
      drewnianą łyżką. Ubić mixerem, powoli wsypując cukier, dopóki masa nie stanie
      się gęsta i jednolita-trwa to około 5 minut. Metalową szpatułką rozsmarować 1/3
      kremu na jednym krążku ciasta i przykryć go drugim. Pozostałą częścią pokryć
      wierzch i boki tortu. Jeśli od czasu do czasu zanurzy się szpatułkę w gorącej
      wodzie, będzie łatwiej rozsmarować krem.
      Ten przepis nie jest przeze mnie jeszcze wypróbowany, ale wygląda na prosty i
      szybki, a więc może Ci przypasuje. :-)
      Pozdrawiam! bajeczka04
    • Przepis z masłem wypróbuję w sobotę, mam nadzieję, że będzie udany :)

      Wczoraj zrobiłam wg pierwszej propozycji i efekt jest dobry. Teściowa robi inną
      masę - co nie znaczy, że lepszą ;)

      • Gość: izzi IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 12.10.05, 21:26
        Ja bardzo lubię taką:1 kostka masła, 3/4 szkl.drobnego cukru(niekoniecznie
        pudru, bo się rozpuści i tak), oraz 3/4 szklanki niskoprocentowej śmietany lub
        kwaśnego mleka, albo kefiru-co lubisz.Masło ukręcam pałką z cukrem i dodaję
        stopniowo kefir-najpierw 4-5 łyżek, potem ostrożnie po 1 łyzce, żeby się
        nie "zwarzyła".

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.