Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane

12.10.05, 21:37
... z gotowanych ziemniaków

z surowych, owszem, robię

ale o tej drugiej wersji wiem niewiele - tzn. ugotowane ziemniaki, rozdeptane
na miazgę, dodane jajko, mąka (?), obtoczone w panierce i smażone

mógłby mi ktoś z Was pomóc w uzupełnieniu tego przepisu ??

--
(C) nie dyskutuj z kretynem - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,
później ... pobije doświadczeniem

aankaamałpagazetakropkapeel
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 12.10.05, 21:43
    Robię w ten sposób, że na jeden taki płaski klopsik daję farsz (może być
    mięzny, jajeczny - jaki Ci się żywnie podoba) przykrywam drugim, zaklejam
    brzegi i smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ja te placki nazywam saxonkami.
    Dodajesz do puree ziemniaczanego jajko, pieprz (można i inne przyprawy), mąkę
    ziemniaczaną (1/4 objetości całego ciasta - jak do klusek śląskich) i to
    wszystko. Acha - o wiele łatwiej się te placki formuje kiedy masz ręce zmoczone
    zimną wodą lub olejem, ale i tak potrzeba trochę zręczności małpy, no i od razu
    po zlepieniu z ręki trzeba pakować na patelnię. Proces trochę czasochłonny ale
    warty zachodu. W dodatku znakomicie się zamrażają i odgrzewają. Zwykle podaję z
    surówkami i sosem grzybowym.
    --
    Takie coś to się w największym garze nie miesci!
  • aankaa 12.10.05, 21:48
    właśnie ten sos grzybowy i wspomnienie (dzieci z jakiegoś wyjazdu) placków
    zmusiły mnie do poszukania porady :)

    --
    (C) nie dyskutuj z kretynem - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,
    później ... pobije doświadczeniem

    aankaamałpagazetakropkapeel
  • Gość: gość IP: 157.25.31.* 13.10.05, 09:31
    Ja robię je tak, jak kotlety mielone: ugotowane, zmielone ziemniaki, do tego
    podsmażona cebulka, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, majeranek. Wszystko
    mieszam razem, obtaczam w bułce tartej i na patelnię. Czasem nadziewam farszem
    mięsnym lub grzybowym. Fantastycznie smakują z sosem grzybowym lub poprostu z
    ketchupem. Mówimy na nie oszukane kotlety.
    Pycha!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.