Dodaj do ulubionych

Percepan - taka podróbka marcepanu?

13.10.05, 15:53
Właśnie zjadłam czekoladkę percepanowo-marcepanową Milki. Jako osoba
ciekawska od razu sprawdziłam, co to jest ten percepan. Okazalo sie, że to
produkt podobny do marcepanu, z ta różnicą, że zamiast migdałów używa się
wnętrz pestek moreli i brzoskwiń. Jako tańszy produkt (aromatyzowany olejkiem
migdałowym) zastepuje bardziej "ekskluzywny" marcepan.
A ja uwielbiam marcepan!
--
Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.
Edytor zaawansowany
  • linn_linn 13.10.05, 15:55
    Czytaj etykiety przed kupnem nowego produktu.
  • lunatica 13.10.05, 15:58
    Przecież napisali co to... :-)

    Percepan - jest to „wyrób otrzymany z mieszaniny cukru pudru w ilości nie
    większej niż 74% masy wyrobu oraz miazgi obłuszczonych i pozbawionych goryczy
    jąder pestek moreli lub brzoskwiń, z dodatkiem mączki ziemniaczanej w ilości
    0.25-0.35% oraz ewentualnie innych składników ,..; zawartość wody nie więcej niż
    12%. Masy percepanowe są jakościowo gorsze od marcepanowych. Jądra pestek
    brzoskwiń i moreli nie znalazły jeszcze zastosowania w polskim przemyśle
    cukierniczym.
    za: www.technolog.website.pl/opracowania/karwat.htm (fajna praca)

    Tak na marginesie - też uwielbiam marcepan! :-)
    --
    Good olive oil, good butter, milk - they give food taste and depth and a
    richness that you can't reproduce with low-fat ingredients. /Nigella Lawson/
  • ba_nita 13.10.05, 16:12

    --
    Takie coś to się w największym garze nie miesci!
  • syshda 13.10.05, 16:19
    O percepan. Przed przeczytaniem tego postu wiedziałas co to jest?
    --
    Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.
  • syshda 13.10.05, 16:17
    W ty artykule dalej jest napisane, że:
    "W celu zapobieżenia zafałszowaniu i umożliwienia identyfikacji tych mas
    pokrewnych normy nakazują dodatek do mas pokrewnych łatwej do wykrycia mączki
    ziemniaczanej w ilości ok. 0,3%. W celu zidentyfikowania mas pokrewnych
    marcepanowej wystarczy do badanej masy dodać kilka kropli jodyny, a powstałe
    niebieskie zabarwienie, świadczące o obecności skrobi, wskażą nam pochodzenie
    masy".
    W przypadku tych czekoladek w składzie faktycznie jest napisane, że w skład
    masy wchodza pestki moreli, ale wiele razy zdarzalo mi się jeść co nazywało
    sie "marcepanowe", ale w smaku nie przypominało w ogóle marcepanu.
    --
    Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.
  • dziuunia 13.10.05, 16:23
    Percepan to jedno,a marcepan to drugie.Jedno i drugie ma swoją nazwę żeby
    odróznić jedno od drugiego.Percepan nie jest taki zły,przypomina marcepan ale
    konsystencję ma inną trochę,no i smak tez inny.
    Najgorsze jak producent pisze na opakowaniu marcepan,a masa zrobiona jest z
    orzechów arachidowych.To smakuje po prostu okropnie i nazywanie tej masy
    marcepanem powinno być zabronione.

    --
    Zdjęcia moich wypieków
    Domowe smaki i aromaty...zapraszam :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka