Dodaj do ulubionych

Marynowane grzybki

15.10.05, 12:29
Mój mąż właśnie wrócił z wiadrem grzybów. Część dziś zjemy, część do suszenia
a część mam zamiar zamarynować. Mam tylko mały problem bo w ubiegłym roku
zamarynowałam i były bardzo mało kwaśne (prawie że wogóle) zalewę robiłam na
oko. Czy może mi ktoś podać dokładne ilośći octu, i wody na zalewę do
marynowanych grzybków. Byłabym wdzięczna.
--
Pozdrawiam Dorota i Mateuszek

MATIŚ
Roczek Matisia
Edytor zaawansowany
  • Gość: Desi IP: *.cust-adsl.tiscali.it 15.10.05, 12:41
    ....uszczypnij policzki o de mnie. komplementy....
  • dorotafx 15.10.05, 12:46
    Gość portalu: Desi napisał(a):

    > ....uszczypnij policzki o de mnie. komplementy....

    chyba nie rozumiem!!!
    --
    Pozdrawiam Dorota i Mateuszek

    MATIŚ
    Roczek Matisia
  • dorotafx 15.10.05, 12:43
    Jeszcze jedno pytanko. Dostałam kiedyś ocet z białego wina 6% firmy Kuhne i
    nigdy go jeszcze do niczego nie użyłam . Stoi na półce i zbiera kurz. Doradzcie
    mi czy zrobić może tę zalewę z octu winnego? czy będzie lepsza? a może zwykły ,
    tradycyjny ocet jest najlepszy? Przyznam się że nie mam bladego pojęcia o octach
    bo ich nie lubię a najbardziej nie lubię teego zapachu. No ale marynowane
    grzybki nawet lubię. \Proszę o pilną radę bo grzybki czekają.
    --
    Pozdrawiam Dorota i Mateuszek

    MATIŚ
    Roczek Matisia
  • Gość: kasia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.10.05, 13:17
    Ja lubię grzybki w mocno kwaśnej zalewie - robię ją zawsze ze zwykłego octu
    ( + sól, cukier, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy i
    cebula) ale niestety "na oko" a dokładniej to na smak - po prostu próbuję
    zalewy zanim zaleje nią grzyby - musi być mocno kwaśna.

    A zdradzisz gdzie zbieraliście grzyby? Chodzi mi o rejon Polski bo ja
    straszliwie cierpie w tym roku - w okolicach Warszawy nie ma nawet pół grzyba
    tak jest sucho:(
  • dorotafx 15.10.05, 13:57
    Jesteśmy ze Śląska u nas też sucho i też się dziwiłam że aż tyle grzybów
    przywiózł. Ale nadal nie znam dokładnych proporcji. I co z tym octem winnym?
    Może być?
    --
    Pozdrawiam Dorota i Mateuszek

    MATIŚ
    Roczek Matisia
  • jacek1f 15.10.05, 16:28
    słabszych, delikatniejszych śliwek, gruszek itp użyj.
    ///////////////////////////////////////////
    • Re:Grzyby marynowane
    ba_nita 24.08.05, 10:11 + odpowiedz


    Proporcje na 1 kg grzybów.

    15 dag cebuli, 0,4 l wody, 10 dag cukru, 1 dag soli, o,2 l octu 10%, pieprz,
    ziele angielskie, gorczyca, chrzan (niekoniecznie).

    Oczyszczone grzyby gotujemy 15 min. w wodzie osolonej z odrobiną kwasku
    cytrynowego (czubek łyżeczki). Odcedzamy, chłodzimy pod bieżącą wodą i wkłądamy
    do słoików z krążkami cebuli. O ich smaku decyduje zalewa. Do opakowań dodajemy
    jeszcze resztę przypraw według uznania i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy
    około 45 min.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.