Dodaj do ulubionych

Jak odkwasic bigos??

23.10.05, 12:41
Od wczoraj go pichce i kwasny jak ocet siedmiu zlodziei, nie lubie takiego.
Gotowalam go z kapusty kwaszonej i swiezej, ale moze powinnam wiecej tej
swiezej dac? Ale czy to ma sens teraz, zeby dodac swiezej jak on juz
calkiem "przegryziony" jest? Czy sa jakies inne sposoby?
--
Politicians and diapers should both be changed regularly, and for the same
reason.
Wabi, nęci, zabija - Prusakolep - do nabycia w sklepach SPHW.
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 23.10.05, 12:51
    Dodaj świeżą i dolej szklanę porządną czerwonego, wytrawnego wina. Możesz też
    dać trochę miodu lub zwykłego cukru.
    --
    Takie coś to się w największym garze nie miesci!
  • xemxija 23.10.05, 12:54
    Dzieki, dodam swiezej, a potem poeksperymentuje z miodem.
    Bo wino mam biale...ino:))

    --
    Politicians and diapers should both be changed regularly, and for the same
    reason.
    Wabi, nęci, zabija - Prusakolep - do nabycia w sklepach SPHW.
  • ba_nita 23.10.05, 12:56
    Możesz jeszcze odlać większość soku, który się wytworzył i uzupełnić wodą.
    --
    Takie coś to się w największym garze nie miesci!
  • zlotoslanos 23.10.05, 12:58
    A na przyszłość przelej kiszoną kapustę pod kranem i wyduś.Cukier dobry do
    złamania kwasu.A bigos jeszcze lepszy jak proporcje zachowane.Kapusta kiszona
    musi być.I niech zgadnę-sklepową dawałaś?Toż tam sam ocet ,stąd ten kwas.
    --
    :*
  • xemxija 23.10.05, 13:04
    Sklepowa, zdobyta z narazeniem zycia prawie ze (gotuje ten bigos w Londynie).
    Jest to kapusta calkiem niezla, jak na sklepowa, w woreczkach, nazywa
    sie "Marzenie" chyba. I rzeczywiscie, tak dawno juz nie gotowalam bigosu, ze
    zapomnialam przelac woda tej kwasnej kapusty, glupia baba. Bede probowac tez z
    pozbyciem sie tej kwasnej cieczy i zastapieniem jej woda...bardzo Wam dziekuje:)
    --
    Politicians and diapers should both be changed regularly, and for the same
    reason.
    Wabi, nęci, zabija - Prusakolep - do nabycia w sklepach SPHW.
  • ba_nita 23.10.05, 13:10
    Zamiast przelewać kranówą lepiej jest podgotować w sporej ilości wody i wtedy
    odcedzić.
    --
    Takie coś to się w największym garze nie miesci!
  • xemxija 23.10.05, 13:37
    Czuje, ze moj nastepny bigos to bedzie jakis poemat kapusciany po prostu:)))
    --
    Politicians and diapers should both be changed regularly, and for the same
    reason.
    Wabi, nęci, zabija - Prusakolep - do nabycia w sklepach SPHW.
  • paprotka-gd 23.10.05, 14:21
    Xema , odlej tak jak pisał Ba_nita ten kwas z bigosu i zalej bulionem ,
    może być nawet taki zwykły z kostki
  • xemxija 23.10.05, 14:29
    Czesc Paprotka:)
    Bigos wyglada juz na uratowany po uskutecznionych zabiegach, ja tak drzalam o
    niego bo wszystkie skladniki na wage zlota, grzybki mialam prawdziwki same,
    najlepsza wieprzowinka (bo ja kielbasy nie lubie w bigosie za bardzo), boczus
    palce lizac, tylko ten kwas...ale teraz...aaahh, ale teraz!!!:)))
    Juz jest dobry! Troszke kwasny tylko.
    Ludzie dobrzy mi potrawe uratowali:)))
    --
    Politicians and diapers should both be changed regularly, and for the same
    reason.
    Wabi, nęci, zabija - Prusakolep - do nabycia w sklepach SPHW.
  • Gość: angieblue IP: *.ppp.tiscali.fr 23.10.05, 14:31
    Dodaj biala kapuste i 3 marchewki (pozniej je wyjmiesz), jesli nie pomoze - 2
    lyzki cukru.
  • paprotka-gd 23.10.05, 15:37
    Angieblue też dobrze radzi .
    Skoro masz bigos odkwaszony jako tako , zostaw go teraz , on
    przegryzie się i po każdym odgrzewaniu powinien być mniej kwaśny i
    przejdzie smakiem grzybów i mięcha .
    Jutro będzie dobry , pojutrze będzie super smakował .
    Też tak mam , że do bigosu nie dodaję kiełbachy tylko same mięsa
    podpieczone , grzyby oczywiście i często dodatkowo sos z pieczeni /
    zamrożony z jakieś pozostałości / i hop do do bigosu
  • ampolion 23.10.05, 15:41
    Lepiej może zastąpić rosołem lub bulionem, nie rozwodnisz pozostałych smaków.
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • glasscraft 24.10.05, 19:38
    Ja gotuje z kapusty sloikowej z Asdy (albo Sainsbury's ale ostatnio cos jej tam
    nie ma) - jest do zniesienia - nie jest okropnie kwasna.
    Pozdrowienia bigosowe.
  • jagoda85 23.10.05, 15:32
    Dodaj słodkie powidło śliwkowe. Ja zawsze dodaję, smak jest fenomenalny.
  • xemxija 23.10.05, 15:37
    Skad wiesz, ze przypadkiem mam slodkie powidlo sliwkowe?:)))
    Dodam troche, juz tylko dla wykonczenia smaku:)
    --
    Politicians and diapers should both be changed regularly, and for the same
    reason.
    Wabi, nęci, zabija - Prusakolep - do nabycia w sklepach SPHW.
  • ampolion 23.10.05, 15:44
    Polskie powidła. Angloamerykańskie plum butter zupełnie do niczego.
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • xemxija 23.10.05, 15:54
    Polskie mam:)
    --
    Politicians and diapers should both be changed regularly, and for the same
    reason.
    Wabi, nęci, zabija - Prusakolep - do nabycia w sklepach SPHW.
  • zlotoslanos 23.10.05, 19:03
    Zresztą suszone śliwki daje się w tym celu.Zamiast cukru by złamać kwas.
    --
    :*
  • zlotoslanos 23.10.05, 19:05
    I teraz zmień botwinkę w wizytówce na fotę bigosu :D

    --
    :*
  • Gość: AnkaKw IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 24.10.05, 12:25
    Moja mama ( ja też) ZAWSZE dodaję do bigosu powidła śliwkowe.I to całkiem
    sporo.Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka