Dodaj do ulubionych

Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały?

25.10.05, 11:05
Czy znacie sprawdzony sposób na to, aby wcześniej przygotowane utarte
ziemniaki wraz z dodatkami na placki ziemniaczane nie zciemniały?
Pomóżcie :)
Edytor zaawansowany
  • 25.10.05, 11:07
    nie próbowałam, ale ktoś mi wspominał o dodaniu odrobiny soku z cytryny ...
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • Gość: DESI IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:10
    do wody raczej nie utarte, moze jak bys zrobil/a z jajkiem i maka, sola i
    pieprzem wczesniej?.... Moze sie myle
  • 25.10.05, 11:16
    DESI, takie z mąką, solą i jajkiem ciemnieją, przerabiałam to wielokrotnie :(
  • Gość: DESI IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:18
    Wstydze sieeeeeeeee........ wiedzialam ze cos nie tak... ja robie
    placki kartoflane na bierzaco....:)
  • 25.10.05, 11:20
    Desi, nie po to jest to forum żeby się wstydzić, tylko po to żeby sobie
    pomagać.:)
  • Gość: DESI IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:22
    dzieki..... SMACKKKKKKKKKKKKK
  • Gość: DESI IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:25
    NIGDY O PRAWIE NIGDY W KUCHNI NIE MIALAM REGOL. SMARZYLAM, GOTOWALAM,
    PIEKLAM NA MUJ INSTYNKT. KUCHNIA KREATYWNA. I WIECIE... POSLALAM
    MOJEGO SYNA DO SZKOLY HOTELOWEJ. MOIM MAZENIEM JEST TO ABY ON
    OTWOZYL SWOJA RESTAURACJE.
  • Gość: dana IP: *.tvp.pl 25.10.05, 11:16
    posyp je mąką tak aby przykryła utarte ziemniaki ( jeśli dodajesz mąkę do
    placków ) nadmiar zawsze możesz usunąć a resztę wymieszać tuż przed smażeniem.
    Sprawdziłam, działa. Pozdrawiam
  • 25.10.05, 11:19
    :))
  • 25.10.05, 11:29
    Hihi, pewnie faktycznie coś z tymi karczochami mi się pomiesząło, ale ostanio
    widzałam jak pascal kropił cytryna banana czy cus ;))
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • Gość: DESI IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:35
    MARGHO....owoce tak. Ale kartofle......nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. :)
  • 25.10.05, 11:37

    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • 25.10.05, 11:38
    Oj tak, po takich wyborach wszystkiego można się spodziewać...
  • 25.10.05, 11:40
    Gość portalu: DESI napisał(a):

    > Ale kartofle......nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. :)

    Owszem. Tak.
  • Gość: DESI IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:38
    karczochy. obrane od razu do wody z sokiem cytrynowym. Czernieja bez
    soku.
  • 25.10.05, 11:45
    natychmiastowe dodanie ok 2 lyzek smietany z sola zapobiega ciemnieniu - dodac
    i szybko wymieszac, potem inne skladniki
  • 25.10.05, 11:47
    A jak długo Bruso takie ziemniaki ze smietaną utrzymają ładny kolor przed
    smażeniem placków?
  • Gość: DESI IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:47
    sol konserwoje.....alle alle..... mialam racje?
  • 25.10.05, 12:07
    duza ilosc smazonych placow to u mnie ok 40 min roboty - i tyle mi wytrzumuja
    ziemniaki bez ciemnienia, ale ja nie scieram na tarce, tylko mikserem z tarcza
    to scierania, dzieki temu sa blyskawicznie starte nie nie zdaza sciemniec tak
    jak przy tarciu recznym tarka. zaraz po otwarciu misy miksera dodaje smietane o
    sole, potem dopiero reszta - maka, jajo, pieprz, ew cebula jak kto lubi
  • Gość: Anuszka IP: *.pronet.lublin.pl 28.10.05, 21:21
    nie ciemnieja bo dodajesz kwasna smietane i to jest sposob im wiecej
    smietany tym bielsze placki pozdrawiam
  • 25.10.05, 11:47
    nieiwelkich, to nie taki głupi pomysł ;)
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • Gość: karina IP: *.gl.digi.pl 25.10.05, 11:53
    u mnie działa starta cebula(do 1,5 godz)
  • Gość: MM IP: 213.77.48.* 25.10.05, 12:49
    Niektórzy dodają też odrobinę proszku do pieczenia lub sody.
  • Gość: siwa IP: *.adsl.solnet.ch 25.10.05, 13:31
    moja mama sciera ziemniaki zawsze recznie i robi ich zawsze ogromna ilosc, wiec
    trwa to dlugo. zeby nie ciemnialy starte ziemniaki przeklada najpierw na geste
    sito, zeby odciekl sok. pozniej gotuje mniej wiecej tyle mleka, ile jest tego
    wycieklego soku i gorace wlewa do ziemniakow. potem przyprawia reszta. nie
    ciemnieja.
  • Gość: zadumana IP: 213.17.230.* 25.10.05, 13:38
    Ja się nie upieram, że mam rację, ale... co wam przeszkadza, że trochę
    sciemnieją? Te bardzo białe przypominają mi takie gotowe mrożone placki,
    których 'jedyną' zaletą był kolor.
    Przyjmuję, że te własnej roboty tracą kolor i już:)
    Natomiast dobrze by było móc przygotować masę wcześniej, a robić ją np. godzinę
    później. Ale to chyba marzenie ściętej głowy...:))))
  • Gość: Maria IP: *.wa-wa.inpoland.pl 25.10.05, 23:49
    Dodaję zawsze sok z cytryny i nie ma problemu, lub po odcedzeniu wody dodaję
    kefir ew. maślankę.
    Maria
  • 26.10.05, 09:34
    Dziękuję wam za wszystkie rady. POdsunęliście mi kilka sposobów do
    wypróbowania. Teraz mogę sama popróbować co sprawdzi się u mnie.
    Jeszcze raz dziękuję! :)
  • Gość: toja IP: *.msp.gov.pl / *.mst.gov.pl 27.10.05, 09:36
    Bardzo proste w trakcie ucierania ziemniaków ucierać również cebulę.Jeśli
    ziemniaki ucierane są w malakserze to zawsze razem z kawałkiem cebuli.
  • 27.10.05, 13:12
    Moi rodzice sadza taka odmiane ziemniakow wczesnych, bardzo skrobiowa, z
    ktorych wychodza rewelacyjne placki ziemniaczane, bardzo chrupiace. Nie trezba
    ich odcedzac, bo maja bardzo malo wody i ciemnieja powoli. Niestety nie znam
    nazwy tej odmiany.
    W ogole dziwi mnie, ze w Polsce, ktora jest taka potega ziemniaczana nie mozna
    kupic ziemniakow posegregowanych ze wzgledu na odmiany np. do salatek, na
    placki ziemniaczane, na frytki itp. Przeciez, to do czego nadaje sie dana
    odmiana zalezy od zawartosci skrobii.
    --
    Jam częścią tej siły, która wiecznie dobra pragnąc, wiecznie zło czyni.
  • Gość: kkarioka IP: *.dominet.pl / 217.30.157.* 27.10.05, 16:18
    jak tylko dowiesz się co to za odmiana to napisz nam
  • Gość: Anuszka IP: *.pronet.lublin.pl 28.10.05, 21:17
    ja dodaje kwasna smietane gwarantuje ze nie sciemnieja i placki mozna
    przechowywac w lodowce nie ciemnieja pozdrawiam anuszka

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.