Dodaj do ulubionych

fajne zupy zimowe

25.10.05, 16:28
Uwielbiam zupy, szczególnie zimą, takie fajne gorace i gęste zupki. Podzielę
się z wami superprostym przepisem na pyszną ale kaloryczną zupkę.

Zupa serowo-porowa

2 duże pory
2 duże cebule
trochę masła do podsmażenia warzyw
1 litr bulionu (może być z kostki)
1 serek topiony
10 dkg szynki lub ogonówki (pokroić w paseczki)
pół szklanki śmietany
natka pietruszki
ser żółty
przyorawy: sól, pieprz, chili do smaku

Por i cebulę pokroić, podsmażyć na masełku, wrzucić do gotującego się
bulionu, dodać wędlinę. Gotowac do miękkości (ok. 20 minut). 5 minut przed
końcem gotowania wrzucić serek topiony i mieszać do rozpuszczenia. Na końcu
śmietane wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka, podgrzać ale nie
gotować. Posypać pietruszką (jako że jest zima sypię suszoną).

Ser żółty potrzeć i wsypać na talerze, potem wlać zupę. Bardzo dobrze pasują
do tego grzaneczki zrobione na masełku.

Jest super pyszna i bardzo pożywna. Z podanych składników wyjdzie bardzo
gęsta, bez obaw można dodać wodę.
Życzę smaczengo i służę radami.

Czekam na jakieś fajne pomysły na takie zimowe późne obiadokolacje...
Edytor zaawansowany
  • Gość: PolskiCukier IP: 80.68.236.* 25.10.05, 16:33
    Robię taką samą w jeszcze dwóch wersjach: z pieczarkami lub z mrożonym zielonym
    groszkiem.
    Rzeczywiście przyjemnie grzeją w zimowe wieczory. Pozdrawiam
  • glasscraft 25.10.05, 16:36
    Robie podobna, pory, ziemniaki, cebula, jak wszystko ugotowane do miekkosci to
    przepuszczam przez sito, troche smietany i na talerz.
    Popieram zupy zimowe w 100%!!!
  • Gość: ola IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 25.10.05, 17:54
    ja gotuje dwie pycha zupki:
    1)cebulowa-cebule pokrojona w prazkii obsypana plaska lyzeczka maki, podsmazyc
    na oliwie wraz z tymiankiem, listkiem laurowym i zielem angielskim,az sie
    zeszkli.nastepnie przelozyc do garneczka, podlac woda i gotowac,okolo 20 minut.
    na koncu wziac ok 2/3 tej cebuli, zmiksowac ja i zagescic ta zmiksowana cebula
    nasza zupke. na koncu pososlic, popieprzyc, dac majeranku,posypac zoltym serem
    i wcinac z grzankami:>
    2)grzybowa, grzyby suszone umyyc, a nastepnie zalac wrzatkiem i zostawic na
    noc.na drugi dzien po pracy_ja tak robie:>-gotowac grzybki wraz z woda,w ktorej
    sie moczyly i tymiankiem oraz listkiem laurowym i zielem ang.,po okolo 20
    minutkach trezba dolozyc marchewkw,seler i pietruszke, pogotowac znowu ok.10
    minut, dodac ziemniaki pokrojone w kostke, garstke makaronu, na koncu
    przyprawic smietana.i posypac natka:>>>>>>>>>>>>>mniammmmmmmmm

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.