Dodaj do ulubionych

jaka przyprawa do piernika

IP: *.kolonianet.pl 27.10.05, 16:38
Przeczytałam o pierniku, uznałam, że obowiązkowo trzeba już nastawić i
kupiłam przyprawę Gellwe. Nie podoba mi się z wyglądu, nie wiem czemu. W
wątku o Apolku pisałyście w jednym z przepisów, że trzeba dodać dwie trzy
torebki na kilo mąki bodajże. Ta Gellwe ma 40 g.Dwie takie dać? Czy szukać
innej. Pomocy, ratunku, bo czas leci.
Edytor zaawansowany
  • Gość: reala IP: 194.146.128.* 27.10.05, 18:30
    Ja bym sprawdziła w opisie na tej przyprawie, na ile kg mąki jest ta przyprawa
    i w zależności od wielkosci piernika, który chcesz upiec wzięłabym jedną lub
    więcej tych torebek. Nie tylko ja, ale i moja koleżanka dodajemy do piernika
    niezależnie od przyprawy dodatkowo np. na 1 kg mąki ok. pół łyżeczki
    utłuczonych na proszek gożdzików. Pozdrawiam i życzę udanego piernika.
  • Gość: kojka IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.10.05, 21:01
    proponuję przyprawe kotany ,bo w niej są same korzenie,a w pozostałych jest też
    maka pszenna :(
  • Gość: iś IP: *.kolonianet.pl 28.10.05, 08:36
    Dzięki, właśnie ta mąka pszenna mnie zmartwiła, mam wrażenie, że to lipny
    wypełniacz, a samej przyprawy jest za mało.To chyba jakaś granda.
  • Gość: zadumana IP: 213.17.230.* 28.10.05, 10:35
    A ja sama chyba będę te poszczególne przyprawy łączyć. Trafiłam na torebki
    (jakichś dwóch byle jakich firm), w których jest mąka i kakao plus smętna
    reszta.
    W zeszłym roku miałam oetkera i było dużo w torebce. Do tego bardzo aromatyczne
    wyszło. A tu byle co.
    Czy ktoś wie ile czego brać, żeby było dobre?
    :)
  • linn_linn 28.10.05, 11:00
    Podawalam klasyczny sklad przyprawy do piernika. Poszuakajcie. Mozna zrobic
    samemu, a nawet dodac / odjac / jakis nielubiany skladnik. Make kupujmy jako
    make. Kosztuje taniej.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka